Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τροχαίο στην Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο του Ιάσονα ζήτησε ο εισαγγελέας

“Η αμέ­λεια του κατη­γο­ρού­με­νου είναι βαρύ­τα­τη και είναι σωρευ­τι­κή. Η μοτο­συ­κλέ­τα δεν είχε κανέ­να περι­θώ­ριο ελιγ­μού. Το όχη­μα που οδη­γού­σε ο κατη­γο­ρού­με­νος έφρα­ξε όλο το μήκος της λωρί­δας κυκλο­φο­ρί­ας” ανέ­φε­ρε στην πρό­τα­ση ενο­χής του αστυ­νο­μι­κού, οδη­γού υπη­ρε­σια­κού οχή­μα­τος της βου­λευ­τή, Ντό­ρας Μπα­κο­γιάν­νη, ο εισαγ­γε­λέ­ας της έδρας του τρι­με­λούς πλημ­με­λειο­δι­κεί­ου ενώ­πιον του οποί­ου εκδι­κά­ζε­ται η υπό­θε­ση του θανα­τη­φό­ρου τρο­χαί­ου έξω από την Βου­λή, με θύμα τον 23χρονο Ιάσο­να Λαλα­ού­νη τον Μάρ­τιο του 2021.

Η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου θα ανα­κοι­νω­θεί αύριο το πρωί.

Ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός ζήτη­σε την ενο­χή του αστυ­νο­μι­κού για ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια, κρί­νο­ντας πως ο κατη­γο­ρού­με­νος “οδη­γού­σε με απε­ρι­σκε­ψία και χωρίς την απαι­τού­με­νη προ­σο­χή στρί­βο­ντας αρι­στε­ρά για να εισέλ­θει στη Βου­λή παρά την ύπαρ­ξη σημα­το­δό­τη­σης, βέλη στο οδό­στρω­μα, που έδει­χναν ανα­γκα­στι­κή ευθεία πορεία για τα οχήματα”.

Κατά τον εισαγ­γε­λέα, το θύμα έχει συνυ­παι­τιό­τη­τα καθώς υπε­ρέ­βαι­νε το όριο ταχύ­τη­τας, πλην όμως ο κατη­γο­ρού­με­νος, με την οδη­γι­κή συμπε­ρι­φο­ρά του έχει το μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό αμέ­λειας που οδή­γη­σε στον θάνα­το του Ιάσο­να. “Υπάρ­χει συνυ­παι­τιό­τη­τα του θανό­ντος η οποία συνε­κτι­μά­ται στην επι­μέ­τρη­ση της ποι­νής του κατη­γο­ρού­με­νου. Όμως το μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό αμέ­λειας βαρύ­νει τον κατη­γο­ρού­με­νο, ο οποί­ος παρα­βί­α­σε τον ΚΟΚ με απα­γο­ρευ­μέ­νη στρο­φή στο σημείο” είπε. “Το θύμα δεν μπό­ρε­σε να κάνει ελιγ­μό και έπε­σε στο όχη­μα που οδη­γού­σε ο κατη­γο­ρού­με­νος” συμπλήρωσε.

Ο εισαγ­γε­λέ­ας τόνι­σε πως ενώ υπήρ­χε νόμι­μος τρό­πος να εισέλ­θει το όχη­μα στον αύλειο χώρο της Βου­λής, δηλα­δή μέσω της Ακα­δη­μί­ας, ο αστυ­νο­μι­κός επέ­λε­ξε την συγκε­κρι­μέ­νη δια­δρο­μή λει­τουρ­γώ­ντας απε­ρί­σκε­πτα. “Ναι αλλά θα έχα­νε τρία λεπτά. Και για τρία λεπτά σκό­τω­σε το παι­δί μου” ακού­στη­κε να σχο­λιά­ζει από την θέση του στο ακρο­α­τή­ριο ο πατέ­ρας του Ιάσονα.

Στην απο­λο­γία του ο αστυ­νο­μι­κός εξέ­φρα­σε την λύπη του “που έφυ­γε ένας νέος άνθρω­πος χωρίς λόγο. Μακά­ρι να είχα έρθει σε επι­κοι­νω­νία με την οικο­γέ­νειά του νωρίτερα”.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος είπε πως από το 2018 που ο ίδιος υπη­ρε­τεί, “μπαί­νου­με στην Βου­λή από αυτό το σημείο και ποτέ κανείς δεν μας είπε τίπο­τα”. Για την 12η Μαρ­τί­ου 2021, ημέ­ρα του τρα­γι­κού δυστυ­χή­μα­τος, ο αστυ­νο­μι­κός είπε:

“Εκεί­νη την ημέ­ρα, η είσο­δος για τη Βου­λή από την Αμα­λί­ας, ήταν κλει­στή λόγω συγκέ­ντρω­σης. Μας ενη­μέ­ρω­σαν ότι δεν μπο­ρού­σα­με να πάμε από Κριε­ζώ­του και να μπού­με στη Βου­λή από Ακα­δη­μί­ας. Ήμουν πεπει­σμέ­νος ότι η δια­δρο­μή που έκα­να δεν απα­γο­ρευό­ταν. Ακό­μη και σήμε­ρα, μετά το τρο­χαίο, η οδη­γία της αστυ­νο­μί­ας είναι, αν υπάρ­χει επί­ση­μος να μπαί­νει έτσι…”.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις συν­θή­κες του δυστυ­χή­μα­τος, είπε πως ενώ ανέ­με­ναν με τον συνο­δη­γό του στην Β. Σοφί­ας απέ­να­ντι από την Βου­λή για να στρί­ψουν αρι­στε­ρά “μας έδω­σε προ­τε­ραιό­τη­τα ένας ταξι­τζής. Βγά­λα­με φλας και μπή­κα­με προ­ο­δευ­τι­κά. Προ­σέ­κρου­σε πάνω μας κάτι και η σύγκρου­ση ήταν σφο­δρή. Βγή­κα­με έξω και είδα­με μια μηχα­νή δια­λυ­μέ­νη. Πήγα­με κατευ­θεί­αν στον άνθρω­πο, πήρα­με το 166, δεν εγκα­τα­λεί­ψα­με, δεν φύγα­με. Ρωτή­σα­με αν μπο­ρού­σα­με να δώσου­με αίμα και μας είπαν όχι”.

Στο τέλος της απο­λο­γί­ας του, ο αστυ­νο­μι­κός είπε: “Κρί­μα! Έφυ­γε ένας νέος άνθρω­πος. Μακά­ρι να είχα τη δύνα­μη να επι­κοι­νω­νή­σω νωρί­τε­ρα με την οικο­γέ­νεια. Είμαι και εγώ πατέ­ρας και δεν μπο­ρώ να φαντα­στώ τη ζωή μου χωρίς τον γιο μου. Δεν μπο­ρώ να φαντα­στώ τι περ­νά­νε αυτοί οι άνθρωποι”.

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο