Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τυφώνας «Παφίλης» στη Βουλή: «Είστε όλοι δέσμιοι, ορκίζεστε στην ΕΕ — Να ξεσηκωθεί ο λαός μαζί με το ΚΚΕ» (VIDEO)

Κάλε­σμα προς τον λαό να ξεση­κω­θεί για να στα­μα­τή­σει τη μεγά­λη επί­θε­ση ενα­ντί­ον του και να βάλει πλώ­ρη διεκ­δί­κη­σης, απηύ­θυ­νε ο Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Θανά­σης Παφί­λης, μιλώ­ντας από το βήμα της Βου­λής, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι οι προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της κυβέρ­νη­σης υπο­νο­μεύ­ουν τις λαϊ­κές ανάγκες.

Ξεκι­νώ­ντας από τα ζητή­μα­τα της Υγεί­ας, ο Θ. Παφί­λης σημεί­ω­σε ότι έχει μετα­τρα­πεί σε εμπό­ρευ­μα που που­λιέ­ται και αγο­ρά­ζε­ται, καθώς το κρι­τή­ριο λει­τουρ­γί­ας είναι το κέρ­δος και έτσι όποιος έχει λεφτά για­τρεύ­ε­ται. Έκα­νε έκκλη­ση να στα­μα­τή­σει η υπο­κρι­σία των υπο­λοί­πων κομ­μά­των που, ενώ μιλά­νε για κοι­νω­νι­κό αγα­θό, όλοι υπο­στη­ρί­ζουν την συνύ­παρ­ξη δημό­σιου ιδιω­τι­κού τομέα, τα απο­τε­λέ­σμα­τα της οποί­ας φάνη­καν και την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, όπου οι κλι­νι­κάρ­χες δεν έδι­ναν τις κλί­νες ΜΕΘ αν δεν κέρδιζαν.

Μάλι­στα, ανα­φέρ­θη­κε σε εκθέ­σεις των τρα­πε­ζών από το 2011 όπου έλε­γαν ότι οι πιο κερ­δο­φό­ρες επεν­δύ­σεις θα είναι στον τομέα της Υγεί­ας. Και αυτό για­τί πλη­ρώ­νει ο λαός που δεν μπο­ρεί να περι­μέ­νει στις ατε­λεί­ω­τες ουρές και το πλη­ρώ­νει μέσα από τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία με τις συμ­με­το­χές. Στον αντί­πο­δα, το ΚΚΕ λέει ότι η Υγεία είναι ύψι­στο κοι­νω­νι­κό αγα­θό και πρέ­πει να είναι δημό­σιο και δωρε­άν για όλους. Ενώ πρό­σθε­σε ότι απέ­να­ντι στους 12.000 για­τρούς και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό που έχουν φύγει τα τελευ­ταία χρό­νια από το σύστη­μα υγεί­ας, δεν αρκούν οι 10.000 προ­σλή­ψεις που εξήγ­γει­λε η κυβέρνηση

Ο Θ. Παφί­λης κατήγ­γει­λε τις κυβερ­νή­σεις που κατε­δά­φι­σαν το ΕΣΥ με τα μνη­μό­νια, κλεί­νο­ντας νοσο­κο­μεία και μειώ­νο­ντας τη χρη­μα­το­δό­τη­ση. Σημεί­ω­σε επί­σης χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ότι «το σύγ­χρο­νο ΕΚΑΒ είναι τα αγρο­τι­κά», καταγ­γέλ­λο­ντας το αίσχος να πεθαί­νουν καθη­με­ρι­νά άνθρω­ποι σε καρό­τσες επει­δή δεν υπάρ­χουν ασθε­νο­φό­ρα. Ακό­μα ανα­φέρ­θη­κε στην αδυ­να­μία των για­τρών να πάνε σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας, καθώς με τους πενι­χρούς μισθούς δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν ούτε τα ενοίκια.

Ξεκα­θά­ρι­σε ότι το ΚΚΕ δεν περί­με­νε προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις και τις τοπο­θε­τή­σεις των άλλων κομ­μά­των για να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα, αλλά είχε απο­κα­λύ­ψει προ­ε­κλο­γι­κά, τόσο τις δεσμεύ­σεις της κυβέρ­νη­σης, όσο και τις συναι­νέ­σεις των υπο­λοί­πων κομ­μά­των. Απέ­να­ντι στην επί­θε­ση που ετοι­μά­ζει η ΝΔ στους εργα­ζό­με­νους, κάλε­σε να φτια­χτεί ένα τεί­χος από τους εργα­ζό­με­νους και το λαϊ­κό κίνη­μα, μαζί με το ΚΚΕ, που έχει απο­δεί­ξει τη δύνα­μή του μέσα στην εργα­τι­κή τάξη.

Όσο για τα συν­θή­μα­τα περί «ισχυ­ρής Ελλά­δας» και «προ­ό­δους», αυτά, υπο­γράμ­μι­σε, αφο­ρούν μόνο αυτούς που πλου­τί­ζουν από τη ληστρι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων με την πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων. Θύμι­σε ότι 150 εται­ρεί­ες εισηγ­μέ­νες στο χρη­μα­τι­στή­ριο είχαν το 2022 κέρ­δη 10,41 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έπε­σε 7,4%. «Αυτή είναι η πρό­ο­δος;», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Επί­σης, 6 στους 10 εργα­ζό­με­νους παίρ­νουν κάτω από 1.000 ευρώ, με τη γενί­κευ­ση στις ατο­μι­κές συμ­βά­σεις από όλες τις κυβερ­νή­σεις και την ίδια ώρα, τα 2,5 δισ. μερί­σμα­τα μετό­χων στις ΑΕ το 2022 φορο­λο­γού­νται με 5%. Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ κατήγ­γει­λε ακό­μα τη λογι­κή των «αντο­χών και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της οικο­νο­μί­ας» που στό­χο έχει, όχι μόνο να μη μειώ­νο­νται τα κέρ­δη των λίγων, αλλά να αυξάνονται.

Επι­σή­μα­νε ότι το Ταμείο Ανά­καμ­ψης είναι δάνειο που θα το πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι και θα το καρ­πω­θεί το μεγά­λο κεφά­λαιο. Όσο για τα 350 αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να, ακό­μα και δικα­στή­ρια πολυ­τε­λεί­ας για τις επεν­δύ­σεις προ­βλέ­πει. Και σημεί­ω­σε ότι σε αυτά δεσμεύ­ο­νται όλα τα κόμ­μα­τα πλην του ΚΚΕ. Ανα­φε­ρό­με­νος και στην επεν­δυ­τι­κή βαθ­μί­δα, τόνι­σε ότι αφο­ρά σε μεγα­λύ­τε­ρη φορο­α­παλ­λα­γή για τους επεν­δυ­τές και εργα­σια­κές σχέ­σεις ζού­γκλας για τους εργα­ζό­με­νους. Ενώ το πρό­γραμ­μα στα­θε­ρό­τη­τας προ­βλέ­πει μεί­ω­ση πρω­το­γε­νών δαπα­νών, δηλα­δή Υγεία, Παι­δεία, πρό­νοια, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν υπάρ­χει δημο­σιο­νο­μι­κός χώρος, δηλα­δή έρχε­ται κατάρ­γη­ση επι­δο­μά­των σε Ενέρ­γεια, διεύ­ρυν­ση φορο­λο­γι­κής βάσης, όπου θα πλη­ρώ­σουν οι μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες, για­τί κανείς δεν καταρ­γεί τα προ­νό­μια των εφοπλιστών.

«Είστε όλοι δέσμιοι, ορκί­ζε­στε στην ΕΕ», είπε ο Θ. Παφί­λης, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι μόνο το ΚΚΕ μπο­ρεί να κάνει εργα­τι­κή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση για­τί δεν έχει δεσμεύ­σεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα κάνει αντι­πο­λί­τευ­ση και έξω από τη Βου­λή, εμπνέ­ο­ντας τον λαό.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο