Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τo ΚΚΕ για τις νέες αυξήσεις στα φάρμακα: “Καραμπινάτο” αντιλαϊκό μέτρο που θα πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς

Σε ανα­κοί­νω­σή για τις νέες αυξή­σεις στα φάρ­μα­κα, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώ­νει:

«Παρά τις απε­γνω­σμέ­νες προ­σπά­θειες του υπουρ­γού Υγεί­ας να παρου­σιά­σει το “μαύ­ρο-άσπρο”, το νέο δελ­τίο τιμών των φαρ­μά­κων επι­βα­ρύ­νει με νέες αυξή­σεις τους ασθε­νείς οι οποί­οι ήδη πλη­ρώ­νουν πανά­κρι­βα την φαρ­μα­κευ­τι­κή τους περί­θαλ­ψη. Πρό­κει­ται για καρα­μπι­νά­το αντι­λαϊ­κό μέτρο αφού προ­βλέ­πει μεί­ω­ση της “ασφα­λι­στι­κής τιμής” που απο­ζη­μιώ­νει ο ΕΟΠΥΥ και αύξη­ση της δια­φο­ράς της από τη “λια­νι­κή τιμή” των φαρ­μά­κων την οποία πλη­ρώ­νουν πάλι οι ασθενείς.

Είναι το γνω­στό “κόλ­πο” που εφάρ­μο­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις και ενώ οι τιμές των φαρ­μά­κων μειώ­νο­νταν, οι ασθε­νείς αντί να πλη­ρώ­νουν λιγό­τε­ρα, πλή­ρω­ναν και συνε­χί­ζουν να πλη­ρώ­νουν περισ­σό­τε­ρα. Στό­χος της κυβέρ­νη­σης είναι να μειω­θεί αντί­στοι­χα η συμ­με­το­χή του ΕΟΠΥΥ για την απο­ζη­μί­ω­ση των φαρ­μά­κων και να ευνοη­θούν ξανά οι φαρ­μα­κο­βιο­μή­χα­νοι με την απαλ­λα­γή τους από τη θεσμο­θε­τη­μέ­νη υπο­χρε­ω­τι­κή επι­στρο­φή μέρους των κερ­δών τους (Clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ: “Εξορ­θο­λο­γι­σμός” με αυξή­σεις – σοκ για τους ασφαλισμένους

Η επί­κλη­ση δε, του Αδ. Γεωρ­γιά­δη της ευθύ­νης των ασθε­νών για να μην επι­βα­ρύ­νο­νται να επι­λέ­γουν το φθη­νό­τε­ρο φάρ­μα­κο για μια νόσο, διό­τι όλες οι δρα­στι­κές ουσί­ες έχουν την ίδια δρά­ση, είναι επι­κίν­δυ­νη. Το φάρ­μα­κο δεν μπο­ρεί να το επι­λέ­ξει ο ασθε­νής, αλλά ο για­τρός που έχει την επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και ευθύ­νη ποιο φάρ­μα­κο και ποια δρα­στι­κή ουσία αντι­στοι­χεί στις ανά­γκες του ασθενή.

Επι­βε­βαιώ­νε­ται για άλλη μια φορά ότι όσο η έρευ­να και η παρα­γω­γή των φαρ­μά­κων απο­τε­λούν ιδιο­κτη­σία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, η φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη του λαού θα απο­τε­λεί ένα πανά­κρι­βο εμπό­ρευ­μα, απρό­σι­το για πολλούς.

Γι’ αυτό τώρα απαι­τεί­ται από το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό και λαϊ­κό κίνη­μα η διεκ­δί­κη­ση της πλή­ρους και απο­λύ­τως δωρε­άν φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης με κατάρ­γη­ση κάθε πλη­ρω­μής και συμ­με­το­χής των ασθε­νών στις πλη­ρω­μές των φαρ­μά­κων. Να χρη­μα­το­δο­τη­θεί η φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη του λαού από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με φορο­λο­γία του κεφα­λαί­ου μετα­ξύ του οποί­ου και των φαρμακοβιομηχάνων».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο