Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υγεία: Το 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης

Στρε­σο­γό­νο παρά­γο­ντα για την εμφά­νι­ση κατά­θλι­ψης στις γυναί­κες απο­τε­λεί η περιεμ­μη­νο­παυ­σια­κή περί­ο­δος (κλι­μα­κτή­ριος και ιδιαί­τε­ρα η εμμηνόπαυση).

Απο­τε­λέ­σμα­τα μελέ­της, που παρου­σιά­στη­καν κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου, με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Εμμη­νό­παυ­σης (18 Οκτω­βρί­ου), που διε­ξή­χθη με τη συνερ­γα­σία της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Εμμη­νό­παυ­σης δια­δι­κτυα­κά, σε 510 εμμη­νο­παυ­σια­κές γυναί­κες, έδει­ξαν ότι 27,1% των γυναι­κών σε εμμη­νό­παυ­ση παρου­σιά­ζει συμ­πτω­μα­το­λο­γία ενδει­κτι­κή κλι­νι­κής κατά­θλι­ψης με τις καπνί­στριες και τις ανα­σφά­λι­στες γυναί­κες να εμφα­νί­ζουν μεγα­λύ­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα για κατά­θλι­ψη κατά την εμμηνόπαυση.

«Τα συμ­πτώ­μα­τα της κατά­θλι­ψης της εμμη­νό­παυ­σης» διευ­κρί­νι­σε ο Γιώρ­γος Παπα­ζή­σης, ψυχί­α­τρος-ψυχο­θε­ρα­πευ­τής, ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Φαρ­μα­κο­λο­γί­ας & Κλι­νι­κής Φαρ­μα­κο­λο­γί­ας Ιατρι­κής ΑΠΘ, «δια­φο­ρο­ποιού­νται από τα τυπι­κά συμ­πτώ­μα­τα της κατά­θλι­ψης στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναί­κας, και αφο­ρούν 5 άξο­νες (εικό­να εαυ­τού, σεξουα­λι­κή ζωή, σωμα­τι­κή αλλα­γή, γνω­στι­κό και δια­τα­ρα­χή ύπνου). Για την εμφά­νι­ση αυτής της δια­τα­ρα­χής ευθύ­νο­νται διά­φο­ροι παρά­γο­ντες, μετα­ξύ των οποί­ων ορμο­νι­κοί και ψυχο­κοι­νω­νι­κοί, ενώ η θερα­πεία παρα­μέ­νει εξα­το­μι­κευ­μέ­νη περι­λαμ­βά­νο­ντας φαρ­μα­κο­θε­ρα­πεία και ψυχοθεραπεία».

Παρό­τι η εμμη­νό­παυ­ση απο­τε­λεί μία φυσι­κή εξέ­λι­ξη στη ζωή κάθε γυναί­κας, για πολ­λές από αυτές εξε­λίσ­σε­ται σε μία τραυ­μα­τι­κή εμπει­ρία, καθώς σημα­το­δο­τεί μεγά­λες αλλα­γές στο σώμα και στον ψυχι­σμό τους, τόνι­σε η Αθα­να­σία Παπ­πά, πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Εμμη­νό­παυ­σης. Πρό­σθε­σε ότι τα πιο συχνά συμ­πτώ­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι περισ­σό­τε­ρες γυναί­κες είναι οι δια­τα­ρα­χές στην περί­ο­δο, οι εξά­ψεις και οι μετα­πτώ­σεις στη διά­θε­ση. ‘Αλλα συμ­πτώ­μα­τα που ανα­φέ­ρουν γυναί­κες σε εμμη­νό­παυ­ση είναι: πνευ­μα­τι­κή σύγ­χυ­ση, δια­τα­ρα­χή στη μνή­μη και τη σκέ­ψη και τη συγκέ­ντρω­ση, κυκλο­θυ­μία, αίσθη­μα θλί­ψης και κάποιες φορές κατά­θλι­ψη, δια­τα­ρα­χή στον ύπνο, ελατ­τω­μέ­νη επι­θυ­μία για επα­φή, αλλά και ξηρό­τη­τα στον κόλπο.

Η Δημιουρ­γία Κέντρων Πρό­λη­ψης και Φρο­ντί­δας για την κλι­μα­κτή­ριο και την εμμη­νό­παυ­ση σε επί­πε­δο Πρω­το­βάθ­μιας Περί­θαλ­ψης είναι κομ­βι­κής σημα­σί­ας για την πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση των συνε­πειών της εμμη­νό­παυ­σης, που συχνά σημα­το­δο­τεί την έναρ­ξη μιας σει­ράς μακρο­χρό­νιων αλλα­γών, επε­σή­μα­νε η Νατα­λία Τσου­μά­νη, διαι­το­λό­γος-δια­τρο­φο­λό­γος, του Κέντρου Υγεί­ας Ηρα­κλεί­ου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Ανέ­φε­ρε ότι στο ΚΥ Ηρα­κλεί­ου λει­τουρ­γεί από την 1η Ιου­νί­ου 2020 Κέντρο Πρό­λη­ψης και Φρο­ντί­δας για Κλι­μα­κτή­ριο ‑Εμμη­νό­παυ­ση και ήδη έχουν εισα­χθεί στο πρω­τό­κολ­λο 159 γυναί­κες. Στό­χοι του Κέντρου, το οποίο απαρ­τί­ζε­ται από 1 γυναι­κο­λό­γο, 3 μαί­ες, ένα ορθο­παι­δι­κό, μία καρ­διο­λό­γο και μία δια­τρο­φο­λό­γο, είναι η στα­δια­κή βελ­τί­ω­ση της φυσι­κής κατά­στα­σης και υγεί­ας των προ-εμμη­νο­παυ­σια­κών και εμμη­νο­παυ­σια­κών γυναι­κών, η εξά­λει­ψη δυσά­ρε­στων συμ­πτω­μά­των, η δια­χεί­ρι­ση βάρους, η προ­φύ­λα­ξη από οστε­ο­πό­ρω­ση, η πρό­λη­ψη γυναι­κο­λο­γι­κών καρ­κί­νων και η εξα­το­μι­κευ­μέ­νες θεραπείες.

mpelogiannis

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο