Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υγεία: 8 χρόνια μνημόνια. Και τώρα τι; — Ηλία Σιώρα, αντιπροέδρου της ΕΙΝΑΠ

Στον καπι­τα­λι­σμό, είναι κανό­νας η υπερ­συσ­σώ­ρευ­ση χρη­μά­των και προ­ϊ­ό­ντων που δεν μπο­ρούν ούτε να επεν­δυ­θούν ούτε να που­λη­θούν. Πρέ­πει να κατα­στρα­φούν κεφά­λαια για να ξεκι­νή­σει πάλι μία αναι­μι­κή, αμφί­βο­λη «ανά­πτυ­ξη».

Για να μη μειω­θούν τα κέρ­δη των επι­χει­ρή­σε­ων «κου­ρεύ­ε­ται» το μισθο­λο­γι­κό και μη μισθο­λο­γι­κό κόστος εργασίας:

  • Μισθοί
  • Συντά­ξεις
  • Κον­δύ­λια για υγεία
  • Παι­δεία
  • Κοι­νω­νι­κές παροχές

Οι Ελλη­νι­κές Κυβερ­νή­σεις, υπα­κού­ο­ντας στο γενι­κό πρό­σταγ­μα του κεφα­λαί­ου πήραν βάρ­βα­ρα αντι­λαϊ­κά μέτρα με καθυ­στέ­ρη­ση συγκρι­τι­κά με άλλες χώρες. Γι΄αυτό τα μέτρα ήρθαν απότομα.
Τα απο­τε­λέ­σμα­τα στην Υγεία ήταν και είναι και θα είναι οδυνηρά.

Κον­δύ­λια κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για την υγεία από το 2010 έως 2018 προ­ο­δευ­τι­κά μειω­μέ­να έως και 50%! Ίδιο προ­μη­νύ­ε­ται και το 2019.

– Έκλει­σαν 6 ψυχια­τρι­κά και 15 γενι­κά νοσοκομεία.

– Έκλει­σε ή υπο­λει­τουρ­γεί η πλειο­νό­τη­τα των 360 πρώ­ην πολυα­τρεί­ων του ΙΚΑ και αντι­κα­θί­στα­νται από «καρι­κα­τού­ρες» πρω­το­βάθ­μιας υγεί­ας, τις ΤΟΜΥ.

– Αυξή­θη­καν οι ιδιω­τι­κές (από την τσέ­πη του ασθε­νούς) δαπά­νες υγεί­ας από 31 στο 39% επί του συνό­λου των δαπανών.

– Μειώ­θη­κε δρα­μα­τι­κά το μόνι­μο προ­σω­πι­κό των νοσο­κο­μεί­ων – όλων των κλά­δων – από τις 104.000 στο 78.000 περί­που, ενώ ακό­μα και τον τελευ­ταίο χρό­νο είχα­με μεί­ω­ση κατά 1.700 περί­που. Ταυ­τό­χρο­να αυξά­νει ο αριθ­μός των εργα­ζο­μέ­νων με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας (για­τροί, νοση­λευ­τές, καθα­ρί­στριες, διοι­κη­τι­κοί, άνερ­γοι προ­ερ­χό­με­νοι από ΟΑΕΔ) με συνέ­πεια να έχουν ξεπε­ρά­σει σε ποσο­στό το 20% του συνό­λου. Αυτοί οι εργα­ζό­με­νοι πλη­ρώ­νο­νται από τα έσο­δα του νοσο­κο­μεί­ου και όχι από το κρά­τος. Οδεύ­ου­με στη στρα­τη­γι­κή της Ε.Ε., νοσο­κο­μείο επι­χεί­ρη­ση που το κρά­τος θα δίνει ψίχου­λα στην υγεία.

– Αυξή­θη­κε η δου­λειά και η εντα­τι­κο­ποί­η­ση στα νοσο­κο­μεία κατά 25% με μεί­ω­ση του προσωπικού.

– Η μέση φαρ­μα­κευ­τι­κή δαπά­νη από την τσέ­πη του ασθε­νούς από το 9% το 2010 έφτα­σε σχε­δόν το 30% της συνο­λι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής δαπά­νης το 2018.

– Μειώ­θη­καν οι μισθοί των υγειο­νο­μι­κών από 30–50%. Το ίδιο και οι συντάξεις.

– Αυξή­θη­κε η νοση­ρό­τη­τα σε καρ­διαγ­γεια­κά και ψυχια­τρι­κά νοσήματα.

– Η περί­θαλ­ψη των ανα­σφά­λι­στων γίνε­ται με αιμα­τη­ρές οικο­νο­μί­ες από τα νοσο­κο­μεία , αφού δεν δόθη­κε καμία ειδι­κή επιχορήγηση .

Η δήθεν έξο­δος από τα μνη­μό­νια που εξαγ­γέλ­θη­κε πανη­γυ­ρι­κά είναι μια μεγα­λο­πρε­πής απά­τη. Κατάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων σημαί­νει στην πρά­ξη ανά­κτη­ση όλων των απω­λειών σε μισθούς, συντά­ξεις, παροχές.

Δεν την περι­μέ­νου­με απ΄ τις Κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Μαζί τα ψήφι­σαν και τα εφάρ­μο­σαν και τα εφαρ­μό­ζουν αμεί­λι­κτα. Μόνο οργα­νω­μέ­νος αγώ­νας των μαχό­με­νων υγειο­νο­μι­κών με το εργα­τι­κό κίνη­μα μπο­ρεί να φέρει θετι­κές ανα­τρο­πές. Αν κάτι κρα­τή­θη­κε από τις κατα­κτή­σεις δεκα­ε­τιών, οφεί­λε­ται στους αγώ­νες μας!!!!

Πηγή: marketpost.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο