Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υεμένη: Φόβος για χιλιάδες νεκρούς καθημερινά εξαιτίας του αποκλεισμού — 2,5 εκ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό

Μια έρευ­να χρη­μα­το­δο­τού­με­νη από τις ΗΠΑ προει­δο­ποί­η­σε ότι χιλιά­δες Υεμε­νί­τες θα πεθαί­νουν καθη­με­ρι­νά, αν ο υπό τη Σαου­δι­κή Αρα­βία συνα­σπι­σμός δεν άρει τον απο­κλει­σμό των βασι­κών λιμα­νιών της χώρας.

Η προει­δο­ποί­η­ση αυτή έγι­νε αφού η Διε­θνής Επι­τρο­πή Ερυ­θρού Σταυ­ρού (ΔΕΕΣ) ανα­κοί­νω­σε ότι 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στις πολυ­πλη­θείς πόλεις της Υεμέ­νης δεν έχουν πρό­σβα­ση σε καθα­ρό νερό, αυξά­νο­ντας τον κίν­δυ­νο εξά­πλω­σης της επι­δη­μί­ας της χολέρας.

Από τον Απρί­λιο περισ­σό­τε­ροι από 940.000 άνθρω­ποι στην Υεμέ­νη έχουν προ­σβλη­θεί από τη χολέ­ρα, μια ασθέ­νεια που μετα­δί­δε­ται μέσω του ακά­θαρ­του νερού, στη χει­ρό­τε­ρη επι­δη­μία που έχει κατα­γρα­φεί στη διάρ­κεια ενός έτους και έχει οδη­γή­σει στον θάνα­το του­λά­χι­στον 2.200 ανθρώ­πων, τόνι­σε η Γιο­λά­ντα Ζακε­μέ εκπρό­σω­πος της ΔΕΕΣ.

«Το σύστη­μα υδρο­δό­τη­σης και απο­χέ­τευ­σης στη Ντά­μαρ και την Άμα­ραν καλύ­πτουν πλέ­ον μόνο τις ανά­γκες του μισού πλη­θυ­σμού», πρό­σθε­σε.

Ο υπό τη Σαου­δι­κή Αρα­βία συνα­σπι­σμός έκλει­σε στις 6 Νοεμ­βρί­ου όλα τα χερ­σαία, θαλάσ­σια και ενα­έ­ρια περά­σμα­τα στην Υεμέ­νη μετά την ανα­χαί­τι­ση πάνω από το αερο­δρό­μιο του Ριάντ ενός πυραύ­λου που είχαν εκτο­ξεύ­σει οι σιί­τες αντάρ­τες Χούτι.

Την Παρα­σκευή η ΔΕΕΣ είχε επι­ση­μά­νει ότι τρεις πόλεις –η Σάα­ντα, τη Τάεζ και η Χοντέι­ντα—δεν έχουν πλέ­ον νερό καθώς εξαι­τί­ας του απο­κλει­σμού δεν γίνο­νται εισα­γω­γές πετρε­λαί­ου, απα­ραί­τη­το για την άντλη­ση νερού και την απο­χέ­τευ­ση, στε­ρώ­ντας από σχε­δόν 1 εκα­τομ­μύ­ριο ανθρώ­πους το καθα­ρό νερό.

«Σήμε­ρα η Σανάα και η αλ Μπάι­ντα προ­στέ­θη­καν στον κατά­λο­γο», πρό­σθε­σε η Ζακεμέ.

Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μια διε­θνή κλί­μα­κα κατά­τα­ξης της δια­τρο­φι­κής ασφά­λειας, το Famine Early Warning System (FEWS NET) ανα­κοί­νω­σε ότι ακό­μη και πριν τον τρέ­χο­ντα απο­κλει­σμό, 15 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι βρί­σκο­νται σε «κρί­σι­μη» κατάσταση.

«Κατά συνέ­πεια, ο παρα­τε­τα­μέ­νος απο­κλει­σμός των βασι­κών λιμα­νιών κιν­δυ­νεύ­ει να προ­κα­λέ­σει μια άνευ προη­γού­με­νου επι­δεί­νω­ση της δια­τρο­φι­κής ασφά­λειας (…) σε μεγά­λες περιο­χές της χώρας», τόνι­σε το FEWS NET.

Σύμ­φω­να με το ίδιο, λιμός είναι πιθα­νό να ξεσπά­σει σε πολ­λές περιο­χές τους επό­με­νους τρεις με τέσ­σε­ρις μήνες, αν τα λιμά­νια παρα­μεί­νουν κλει­στά, με τις πιο απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές να αντι­με­τω­πί­ζουν μεγα­λύ­τε­ρο κίνδυνο.

«Χιλιά­δες θάνα­τοι μπο­ρεί να κατα­γρά­φο­νται καθη­με­ρι­νά εξαι­τί­ας της έλλει­ψης τρο­φί­μων και του ξεσπά­σμα­τος ασθε­νειών», υπο­γράμ­μι­σε η FEWS NET.

Ο κίν­δυ­νος για ξέσπα­σμα λιμού παρα­μέ­νει πιθα­νός ακό­μη κι αν το λιμά­νι του Άντεν παρα­μεί­νει ανοι­κτό, επε­σή­μα­νε η έκθε­ση, προ­σθέ­το­ντας ότι θα πρέ­πει να ανοί­ξουν όλα τα λιμά­νια της Υεμέ­νης για να ξεκι­νή­σουν και πάλι οι εισα­γω­γές βασι­κών προϊόντων.

Ο ΟΗΕ έχει κάνει επί­σης έκκλη­ση για την άρση του απο­κλει­σμού από τον αρα­βι­κό συνα­σπι­σμό, προει­δο­ποιώ­ντας για το ξέσπα­σμα του μεγα­λύ­τε­ρου λιμού που έχει αντι­με­τω­πί­σει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες.

 

Για τη γενο­κτο­νία στην Υεμέ­νη ακού­σα­τε τίπο­τα, κ.Τσίπρα;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο