Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπουργείο Υγείας: Διασωληνώστε όπου να ‘ναι … κι όπου βγει

Με ένα ακό­μα φιρ­μά­νι «κίν­δυ­νο — θάνα­το» για τη δια­χεί­ρι­ση ασθε­νών στο πλαί­σιο του σμπα­ρα­λια­σμέ­νου δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, η κυβέρ­νη­ση πετά­ει το «μπα­λά­κι» των ευθυ­νών για τη νοση­λεία δια­σω­λη­νω­μέ­νων, που κανο­νι­κά θα έπρε­πε να εισα­χθούν σε ΜΕΘ, σε μη εξει­δι­κευ­μέ­νους για­τρούς και νοση­λευ­τές κλινικών.

Ο λόγος είναι φυσι­κά ότι οι ΜΕΘ δεν αρκούν για να καλύ­ψουν τις ανά­γκες, όπως απο­δεί­χθη­κε με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο κατά τη διάρ­κεια της πανδημίας.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, η σχε­τι­κή εγκύ­κλιος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας ανα­φέ­ρει: «Δεν είναι δυνα­τόν να υπάρ­χουν ασθε­νείς ορό­φου, σε κλι­νι­κές, δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. Αν όμως υπάρ­χουν, ανή­κουν στην επο­πτεία της κλι­νι­κής που τους νοση­λεύ­ει και οι για­τροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμ­βου­λευ­τι­κό ρόλο»! Επί­σης, σύμ­φω­να με την εγκύ­κλιο, «σε περί­πτω­ση αδυ­να­μί­ας σχη­μα­τι­σμού εφη­με­ρια­κού προ­γράμ­μα­τος (στη ΜΕΘ), το πρό­γραμ­μα συμπλη­ρώ­νε­ται από τους για­τρούς των συνα­φών ειδι­κο­τή­των». Δηλα­δή, για­τροί χωρίς την απα­ραί­τη­τη εκπαί­δευ­ση, εξει­δί­κευ­ση και εμπει­ρία στην εντα­τι­κή θερα­πεία θα μπο­ρούν να «μπα­λώ­νουν» κενά σε ιατρι­κό προσωπικό…

Επί­σης, το υπουρ­γείο με την εγκύ­κλιό τους μειώ­νει το ελά­χι­στο όριο νοση­λευ­τών ανά κλί­νη ΜΕΘ σε 3:1, ενώ το Κεντρι­κό Συμ­βού­λιο Υγεί­ας (από­φα­ση 2016), η Ελλη­νι­κή Εται­ρεία Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας αλλά και διε­θνή επι­στη­μο­νι­κά άρθρα συνι­στούν ανα­λο­γία νοση­λευ­τών — κλι­νών ΜΕΘ 4:1.

Το ζήτη­μα ανα­δει­κνύ­ουν με ανα­κοι­νώ­σεις τους σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων σε δημό­σια νοσο­κο­μεία, όπως στο Πανε­πι­στη­μια­κό Γενι­κό Νοσο­κο­μεί­ου Ηρα­κλεί­ου (ΠαΓΝΗ) της Κρή­της, καταγ­γέλ­λο­ντας την απα­ρά­δε­κτη εγκύ­κλιο, σημειώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων: «Ποιες θα είναι οι επι­πτώ­σεις στην απαι­τη­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση ασθε­νών που είναι σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση η περί­θαλ­ψή τους από για­τρούς που δεν δια­θέ­τουν την κατάλ­λη­λη εκπαί­δευ­ση; Η απο­δο­χή της δυνα­τό­τη­τας νοση­λεί­ας δια­σω­λη­νω­μέ­νων εκτός ΜΕΘ, ακό­μη κι αν αυτό αυξά­νει τη θνη­σι­μό­τη­τα, απο­τε­λεί κυνι­κή ομο­λο­γία ότι οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα (όπως και στην Κρή­τη) δεν επαρ­κούν και ότι δεν πρό­κει­ται να ανα­πτυ­χθούν και να στε­λε­χω­θούν πλήρως».

Το Σωμα­τείο θυμί­ζει ότι κατά τη διάρ­κεια των κυμά­των της παν­δη­μί­ας, σε περιό­δους έξαρ­σης των λοι­μώ­ξε­ων ανα­πνευ­στι­κού αλλά και την του­ρι­στι­κή περί­ο­δο, συχνά η πλη­ρό­τη­τα στις κλί­νες ΜΕΘ της περιο­χής μας φτά­νει ή και υπερ­βαί­νει το 100%. Μάλι­στα, η ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ δέχε­ται δια­κο­μι­δές ασθε­νών από όλη την Κρή­τη και το Νοτιο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που δια­σω­λη­νω­μέ­νοι ασθε­νείς νοση­λεύ­τη­καν στις κλι­νι­κές για ώρες ή και μέρες, μέχρι να βρε­θεί δια­θέ­σι­μο κρε­βά­τι ΜΕΘ κάπου στην Κρήτη.

«Αλλω­στε, νωπές είναι οι μνή­μες της παν­δη­μί­ας, όταν είχαν επι­στρα­τευ­τεί η ΜΕΠΚ και η ανά­νη­ψη ως επέ­κτα­ση της ΜΕΘ, περιο­ρί­ζο­ντας τις δια­θέ­σι­μες χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες και τα κρε­βά­τια για τους καρ­διο­πα­θείς και κάνο­ντας λάστι­χο τους για­τρούς και το λοι­πό προ­σω­πι­κό που έπρε­πε να καλύ­ψουν ταυ­τό­χρο­να δύο δια­φο­ρε­τι­κούς χώρους», σημειώ­νει το Σωματείο.

Μάλι­στα, η διοί­κη­ση του ΠαΓΝΗ δια­τυ­μπα­νί­ζει ότι πρό­σθε­σε στη …φαρέ­τρα της μία ολο­καί­νου­ρια ΜΕΘ κι ας μην την επάν­δρω­σε με το απαι­τού­με­νο μόνι­μο εξει­δι­κευ­μέ­νο νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό! «Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι η δυνα­μι­κή και των δύο ΜΕΘ του νοσο­κο­μεί­ου μας είναι στα 27 κρε­βά­τια, ενώ λει­τουρ­γούν μόνο τα 23 και αυτά στη­ρι­ζό­με­να στις πλά­τες του ελά­χι­στου μόνι­μου προ­σω­πι­κού και των συμ­βα­σιού­χων συνα­δέλ­φων. Ενδει­κτι­κά, στη ΜΕΘ υπη­ρε­τούν μόνο 31 μόνι­μοι νοση­λευ­τές και 33 συμ­βα­σιού­χοι (με ημε­ρο­μη­νία λήξης σύμ­βα­σης — για τους περισ­σό­τε­ρους — το τέλος του ’23), ενώ για να λει­τουρ­γή­σουν με ασφά­λεια οι δύο μονά­δες, θα έπρε­πε να είναι 100 περί­που νοση­λευ­τές!», είναι η απά­ντη­ση του Σωμα­τεί­ου, ανα­δει­κνύ­ο­ντας ότι οι προ­δια­γρα­φές που προ­βλέ­πει η εγκύ­κλιος της αναπ. υπουρ­γού Υγεί­ας για τις ΜΕΘ «είναι προ­σαρ­μο­σμέ­νες στους ελλι­πέ­στα­τους κρα­τι­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς. Περι­λαμ­βά­νει “εκπτώ­σεις” στα πρω­τό­κολ­λα ασφα­λούς περί­θαλ­ψης, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στεί η λει­τουρ­γία των μονά­δων με τον ελά­χι­στο αριθ­μό κλι­νών και το ελά­χι­στο δυνα­τό προσωπικό».

Το Σωμα­τείο απαι­τεί να παρ­θεί πίσω η εγκύ­κλιος, αλλά και μέτρα ώστε κανέ­νας ασθε­νής που χρή­ζει εντα­τι­κής φρο­ντί­δας και παρα­κο­λού­θη­σης να μη μένει εκτός ΜΕΘ, να στε­λε­χώ­νο­νται με μόνι­μο προ­σω­πι­κό οι Μονά­δες, μονι­μο­ποι­ή­σεις συμ­βα­σιού­χων και κανέ­νας ειδι­κευό­με­νος νοση­λευ­τής να μη μένει μόνος στη βάρδια.

Την εγκύ­κλιο του υπουρ­γεί­ου για τις ΜΕΘ καταγ­γέλ­λει και ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Λευ­κά­δας, τονί­ζο­ντας ότι πλέ­ον και με τη «βού­λα» της κυβέρ­νη­σης ασθε­νείς θα δια­σω­λη­νώ­νο­νται σε κοι­νούς θαλά­μους. Πρό­κει­ται για «κυνι­κή ομο­λο­γία ότι οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα δεν επαρ­κούν και ότι δεν πρό­κει­ται να στε­λε­χω­θούν και να λει­τουρ­γή­σουν όσες ΜΕΘ παρα­μέ­νουν κλει­στές στα νοσο­κο­μεία όπως στο δικό μας», τονί­ζει ο Σύλ­λο­γος. «Μετά το “δεν υπάρ­χουν μελέ­τες για δια­σω­λη­νω­μέ­νους εκτός ΜΕΘ”, “δια­σω­λη­νώ­νου­με κι όπου βγει”, για­τροί και νοση­λευ­τές κλι­νι­κών “ανα­λά­βε­τε κι όπου βγει…”», σχο­λιά­ζει ο Σύλ­λο­γος, τονί­ζο­ντας ότι πρό­κει­ται για «προ­δια­γρα­φές εγκλήματος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο