Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπόθεση Τζόρτζ Φλόιντ: Κύμα οργής στις ΗΠΑ — Δακρυγόνα μπροστά στον Λευκό Οίκο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Υπό­θε­ση Τζόρτζ Φλόιντ: Η αστυ­νο­μία έκα­νε εκτε­τα­μέ­νη χρή­ση δακρυ­γό­νων το βρά­δυ της Κυρια­κής (τοπι­κή ώρα· το πρωί της Δευ­τέ­ρας ώρα Ελλά­δας) για να δια­λύ­σει τους συμ­με­τέ­χο­ντες σε δια­δή­λω­ση ενα­ντί­ον της αστυ­νο­μι­κής βίας και του ρατσι­σμού μπρο­στά στον Λευ­κό Οίκο, καθώς ξέσπα­σαν επει­σό­δια σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ουάσινγκτον.

Πλή­θος δια­δη­λω­τών συγκε­ντρώ­θη­κε μπρο­στά στην επί­ση­μη κατοι­κία του Ρεπου­μπλι­κά­νου προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα, κρα­τώ­ντας πλα­κάτ και βάζο­ντας φωτιές, παρό­τι στην αμε­ρι­κα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα έχει τεθεί σε εφαρ­μο­γή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας κατ’ εντο­λή της δημάρ­χου Μιού­ριελ Μπάουζερ.

Λεηλασίες κοντά στο Λος Άντζελες, ειρηνική πορεία στο κέντρο της μεγαλούπολης

Λεη­λα­σί­ες κατα­στη­μά­των ανα­φέρ­θη­καν στη Σάντα Μόνι­κα, παρα­θα­λάσ­σια πόλη σε μικρή από­στα­ση από το Λος Άντζελες.

Το από­γευ­μα της Κυρια­κής (τοπι­κή ώρα), τοπι­κά ΜΜΕ μετέ­δω­σαν πλά­να με ανθρώ­πους να ορμούν σε κατα­στή­μα­τα σε πεζό­δρο­μο στη Σάντα Μόνι­κα. Αστυ­νο­μι­κοί έφθα­σαν επι­τό­που και το πλή­θος φάνη­κε να σκορπίζει.

Στο κέντρο του Λος Άντζε­λες ταυ­τό­χρο­να βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη μαζι­κή πορεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενα­ντί­ον του ρατσισμού.

Μέσα στο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο οι δια­δη­λώ­σεις και τα επει­σό­δια συνε­χί­στη­καν με αμεί­ω­τη έντα­ση. Μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις, εμπρη­σμοί περι­πο­λι­κών, αλλά και κατα­στη­μά­των και άσχε­των αυτο­κι­νή­των σε δεκά­δες πόλεις. Ως απά­ντη­ση σ’ αυτές, ετέ­θη σε επι­φυ­λα­κή η Εθνο­φρου­ρά στη Μινε­σό­τα για πρώ­τη φορά μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο και επε­βλή­θη απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας. «Δεν θα καλέ­σου­με μονά­δες της Εθνο­φρου­ράς επί του παρό­ντος», δήλω­σε ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν. Το Πεντά­γω­νο ανα­κοί­νω­σε, όμως, ότι έχει θέσει στρα­τιω­τι­κές μονά­δες σε ετοι­μό­τη­τα τεσ­σά­ρων ωρών, σε περί­πτω­ση που ζητη­θεί η συν­δρο­μή τους από τον κυβερ­νή­τη της Μινε­σό­τα. Τρία άτο­μα έχουν μέχρι τώρα χάσει τη ζωή τους, ενώ από το Λος Άντζε­λες ως το Μαϊ­ά­μι και το Σικά­γο, η οργή ξεχει­λί­ζει. Στην Ουά­σιγ­κτον δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν κοντά στο υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης φωνά­ζο­ντας «Οι ζωές των μαύ­ρων μετρούν».

Οι δια­δη­λω­τές προ­τάσ­σουν το σύν­θη­μα «Δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω», τα τελευ­ταία λόγια του Φλόιντ. Οι συγκρού­σεις με την αστυ­νο­μία είναι ιδιαί­τε­ρα σφο­δρές και οι συλ­λή­ψεις χιλιά­δες. Ενδει­κτι­κό της αστυ­νο­μι­κής κατα­στο­λής και αυθαι­ρε­σί­ας είναι αυτό που συνέ­βη στη Νέα Υόρ­κη. Εκεί δύο περι­πο­λι­κά έπε­σαν πάνω στο συγκε­ντρω­μέ­νο πλή­θος, ενώ δύο μέλη τηλε­ο­πτι­κού συνερ­γεί­ου του Reuters, που κάλυ­πταν τις ταρα­χές, τραυ­μα­τί­στη­καν από σφαί­ρες με καουτσούκ.

usa19 usa20 usa21

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο