Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υψηλό το κόστος στέγασης στην Ελλάδα διαπιστώνει η ΤτΕ

Το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό εισο­δή­μα­τος στην ΕΕ ξοδεύ­ουν τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά στη χώρα μας για στέ­γα­ση, φθά­νο­ντας το 2022 το 34,2% όταν οι υπό­λοι­ποι Ευρω­παί­οι ξοδεύ­ουν κατά μέσο όρο το 19,9%. Μετά την Ελλά­δα ακο­λου­θούν Ολλαν­δία, Δανία και Γερ­μα­νία, σύμ­φω­να με την Έκθε­ση Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Σταθερότητας.

Στην έκθε­ση κατα­γρά­φε­ται επί­σης η υπερ­βο­λι­κή επι­βά­ρυν­ση λόγω κόστους στέ­γα­σης. Το 2022 το 27% του πλη­θυ­σμού της χώρας επω­μί­στη­κε κόστος στέ­γα­σης που ανα­λο­γού­σε σε ποσο­στό άνω του 40% του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τός του, όταν το αντί­στοι­χο ποσο­στό πλη­θυ­σμού στη ζώνη του ευρώ δια­μορ­φώ­θη­κε σε 9,4%.

Ανα­φο­ρι­κά με τις τιμές των ακι­νή­των, η Τρά­πε­ζα της Ελλά­δας εκτι­μά ότι υπάρ­χουν περι­θώ­ρια περαι­τέ­ρω ανό­δου παρά τη σημα­ντι­κή αύξη­σή τους τα τελευ­ταία χρό­νια κι αυτό για­τί οι τιμές των κατοι­κιών στην Ελλά­δα απέ­χουν ακό­μη από το ιστο­ρι­κό υψη­λό που είχε κατα­γρα­φεί πριν τη δημο­σιο­νο­μι­κή κρί­ση του 2008.

Η υψη­λό­τε­ρη τιμή του δεί­κτη παρα­τη­ρή­θη­κε το έτος 2008 (101,7) και στη συνέ­χεια ακο­λού­θη­σε στα­θε­ρά καθο­δι­κή πορεία, για να κατα­γρα­φεί η χαμη­λό­τε­ρη τιμή το 2017 (59).

Αντί­στοι­χη είναι και η εξέ­λι­ξη του επι­πέ­δου των ενοι­κί­ων, με τον σχε­τι­κό δεί­κτη να δια­μορ­φώ­νε­ται σε 98,5 με βάση τα στοι­χεία του γ΄ τρι­μή­νου του 2023, ένα­ντι 94,8 το δ΄ τρί­μη­νο του 2022. Ο δεί­κτης ενοι­κί­ων, σε αντί­θε­ση με τον δεί­κτη τιμών κατοι­κιών, παρα­μέ­νει σημα­ντι­κά χαμη­λό­τε­ρα από την υψη­λό­τε­ρη τιμή που έχει λάβει ιστο­ρι­κά (124,3 το γ΄ τρί­μη­νο του 2011)

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο