Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας: Δυναμική κινητοποίηση για ασφαλείς σχολές & ενάντια στο φασισμό

Το αίτη­μά τους να ανοί­ξουν οι σχο­λές με όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας για διά ζώσης μαθή­μα­τα δια­τρά­νω­σαν οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι της Αθή­νας, με το συλ­λα­λη­τή­ριο που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το μεση­μέ­ρι στο κέντρο , διεκ­δι­κώ­ντας ταυ­τό­χρο­να την κατάρ­γη­ση του νόμου Κερα­μέ­ως — Χρυ­σο­χο­ΐ­δη και επα­να­λαμ­βά­νο­ντας την αντί­θε­σή τους σε οποια­δή­πο­τε σκέ­ψη για νέο νόμο-πλαί­σιο που θα περι­λαμ­βά­νει κλεί­σι­μο και συγ­χω­νεύ­σεις τμημάτων.

Ταυ­τό­χρο­να, οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι με το συλ­λα­λη­τή­ριο τους έδω­σαν και μια μεγά­λη απά­ντη­ση στην επί­θε­ση φασι­στών σε μέλη Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων στη Σταυ­ρού­πο­λη της Θεσσαλονίκης.

Το συλ­λα­λη­τή­ριο διορ­γά­νω­σαν οι Σύλ­λο­γοι Φυσι­κού, Πλη­ρο­φο­ρι­κής, Γεω­λο­γι­κού, Ιστο­ρι­κού — Αρχαιο­λο­γι­κού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Νοση­λευ­τι­κής, Τουρ­κι­κών Σπου­δών και Νομι­κής ΕΚΠΑ, Αρχι­τε­κτο­νι­κής, ΣΕΜΦΕ, Μεταλ­λειο­λό­γων, Πολι­τι­κών Μηχα­νι­κών ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, Ανώ­τα­της Σχο­λής Καλών Τεχνών.

Πριν την έναρ­ξη του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου, οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι ανάρ­τη­σαν πανό στην πρό­σο­ψη των Προ­πυ­λαί­ων του Πανε­πι­στη­μί­ου, που ανέ­γρα­φε τα αιτή­μα­τά τους και καλού­σε στη σημε­ρι­νή κινητοποίηση.

Μετά τη συγκέ­ντρω­ση στα Προ­πύ­λαια, ακο­λού­θη­σε δυνα­μι­κή πορεία σε κεντρι­κούς δρό­μους της Αθήνας.

Στην κορυ­φή της πορεί­ας βρι­σκό­ταν το πανό των Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων που ανέ­γρα­φε: «Οι σχο­λές να ανοί­ξουν με όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας για διά ζώσης διδα­σκα­λία. Ο νόμος Κερα­μέ­ως — Χρυ­σο­χο­ΐ­δη θα ανα­τρα­πεί. Κατάρ­γη­ση της ΕΒΕ — Καμία σκέ­ψη για κλεί­σι­μο και συγ­χω­νεύ­σεις τμημάτων».

Φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «Η νέα γενιά έχει ιδα­νι­κά, ούτε ξεπου­λιέ­ται, ούτε προ­σκυ­νά», «30 εκα­τομ­μύ­ρια για τους φοι­τη­τές, όχι για Αστυ­νο­μία και δια­γρα­φές» και «Η τρο­μο­κρα­τία δεν θα περά­σει, των φοι­τη­τών η πάλη θα τη σπά­σει», οι φοι­τη­τές έστει­λαν μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση ότι ο αγώ­νας που ξεκί­νη­σαν πέρ­σι ενά­ντια στην αντιεκ­παι­δευ­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης θα συνε­χι­στεί και φέτος με μεγα­λύ­τε­ρη ένταση.

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έγι­νε και στα γεγο­νό­τα της Σταυ­ρού­πο­λης, με τους φοι­τη­τές να φωνά­ζουν το σύν­θη­μα «Ούτε στη Σταυ­ρού­πο­λη, ούτε που­θε­νά, μπλό­κο στους φασί­στες σε κάθε γει­το­νιά», ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι με τον αγώ­να τους θα οδη­γή­σουν τους φασί­στες εκεί που πρέ­πει: Στον σκου­πι­δο­τε­νε­κέ της ιστορίας!

Στη συνέ­χεια, η πορεία των φοι­τη­τών, φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «Κάτω οι νόμοι και οι κανο­νι­σμοί, νόμος οι ανά­γκες του κάθε φοι­τη­τή» αλλά και «Τότε Χίτες, τώρα χρυ­σαυί­τες όπλο του συστή­μα­τος είναι οι φασί­στες», έφτα­σε στην πλα­τεία Συντάγματος.

Όταν η πορεία έφτα­σε μπρο­στά από τη Βου­λή, στο ύψος του Άγνω­στου Στρα­τιώ­τη, εκτυ­λί­χθη­καν συγκι­νη­τι­κές στιγμές.

Εκπρό­σω­πος των φοι­τη­τών, απευ­θυ­νό­με­νος στους δια­δη­λω­τές είπε ότι «εδώ είμα­στε για να παλέ­ψου­με για τα δικαιώ­μα­τά μας, αλλά και για να παλέ­ψου­με ενά­ντια σε αυτούς που τα αντι­μά­χο­νται, τους μισάν­θρω­πους που καλ­λιερ­γούν το ρατσισμό».

Αμέ­σως μετά, φοι­τη­τές τρα­γού­δη­σαν το αγα­πη­μέ­νο «Ακορ­ντε­όν» του Μ. Λοΐ­ζου, με τους υπό­λοι­πους δια­δη­λω­τές να ακούν το τρα­γού­δι με υψω­μέ­νη τη γρο­θιά. Μόλις το τρα­γού­δι τελεί­ω­σε, η πλα­τεία Συντάγ­μα­τος σεί­στη­κε από το σύν­θη­μα «Ούτε στη Σταυ­ρού­πο­λη, ούτε που­θε­νά, τσα­κί­στε τους φασί­στες σε κάθε γειτονιά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο