Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φορείς της Χαλκιδικής: Κινητοποίηση στην «Τρανή Αμμούδα» για ελεύθερες παραλίες _VIDEO+ΦΩΤΟ

Φορείς, κάτοι­κοι και παρα­θε­ρι­στές της Χαλ­κι­δι­κής συνε­χί­ζουν τον αγώ­να για ελεύ­θε­ρες και προ­σβά­σι­μες παρα­λί­ες για όλους, με το αίτη­μα για κατάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας να συσπει­ρώ­νει ολο­έ­να και περισσότερους.

Χτες Τετάρ­τη, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν κινη­το­ποί­η­ση στην παρα­λία της Τρα­νής Αμμού­δας του Δήμου Σιθω­νί­ας. Με συν­θή­μα­τα όπως «ακού­στε καλά τι λέει η Σιθω­νία, ελεύ­θε­ρη θα είναι η κάθε παρα­λία», «Τρα­νή Αμμού­δα, Τάλ­γκο, Λαγο­νή­σι, εμείς θ’ αγω­νι­ζό­μα­στε μέχρι να βρεί­τε λύση» αλλά και «ο αιγια­λός ανή­κει στο λαό δεν θα κατα­πα­τή­σε­τε το αίτη­μα αυτό», πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία στην παρα­λία της Τρα­νής Αμμού­δας, που εκτεί­νε­ται σε μια από­στα­ση περί­που 2 χιλιομέτρων.

ΚΚΕ: Ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση του λαού στις παρα­λί­ες, κατάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δραστηριότητας

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι λουόμενοι τους υποδέχονταν με χειροκροτήματα ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι από αυτούς πήραν την απόφαση να αφήσουν τις ξαπλώστρες και να ενταχθούν στην πορεία.

Όπως είπαν εκπρό­σω­ποι των φορέ­ων, οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες που είχαν ενη­με­ρω­θεί από την προη­γού­με­νη μέρα για την σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση, φρό­ντι­σαν στη διάρ­κεια της νύχτας να μαζέ­ψουν τις ξαπλώ­στρες που τις προη­γού­με­νες μέρες είχαν τοπο­θε­τη­μέ­νες μέχρι μπρο­στά στο κύμα.

Απο­κα­λυ­πτι­κές είναι οι καταγ­γε­λί­ες για την ασύ­δο­τη δρά­ση των επι­χει­ρη­μα­τιών στην περιο­χή αλλά και την ανάλ­γη­τη συμπε­ρι­φο­ρά τους. Ενδει­κτι­κά ανα­φέ­ρο­νται σε ορι­σμέ­νες συμ­βά­σεις που έχουν αναρ­τη­θεί στη διαύ­γεια σύμ­φω­να με τις οποί­ες, παρου­σιά­ζο­νται ότι έχουν μισθω­θεί προς εκμε­τάλ­λευ­ση από επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης κλπ, πολύ λιγό­τε­ρα από όσα στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα κατα­λαμ­βά­νουν οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Έτσι πχ, σε μια περί­πτω­ση ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας έχει άδεια για 150 τ.μ. και έχει κατα­λά­βει σχε­δόν 1000 τ.μ., με ετή­σιο τίμη­μα 1.800 ευρώ. Σε άλλη περί­πτω­ση, αντί για 500 τ.μ., έχουν κατα­λη­φθεί 1.300 τ.μ. με ετή­σιο τίμη­μα 6.000 ευρώ.

Και δεν φτά­νει που δεν αφή­νουν πιθα­μή γης ανεκ­με­τάλ­λευ­τη, σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, προ­κα­λούν απαι­τώ­ντας από τους πελά­τες να μην φέρ­νουν μαζί τους ούτε το φαγη­τό για το παι­δί τους. Μια τέτοια περί­πτω­ση καταγ­γέλ­θη­κε από παρα­θε­ρί­στρια που δέχθη­κε τις «υπη­ρε­σί­ες» beach bar στην παρα­λία Λαγο­νή­σι. Αφού πλή­ρω­σε 10 ευρώ για την ξαπλώ­στρα, ακρι­βο­πλή­ρω­σε και ότι παρήγ­γει­λε και κατα­νά­λω­σε, όταν τόλ­μη­σε να βγά­λει δικό της φαγη­τό προ­κει­μέ­νου να ταΐ­σει το παι­δί της, της ζήτη­σαν να απο­χω­ρή­σει και να πάει στο αυτο­κί­νη­το να του δώσει το φαγη­τό του.

Τις επό­με­νες μέρες θα συνε­χι­στούν οι δρά­σεις για το δικαί­ω­μα σε «ελεύ­θε­ρες και προ­σβά­σι­μες παρα­λί­ες για όλους», με το λαό να δια­μη­νύ­ει ότι δεν θα επι­τρέ­ψει το δικαί­ω­μά του αυτό να θυσιά­ζε­ται για τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τιών που με τη στή­ρι­ξη των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά και των δημο­τι­κών Αρχών, έχουν βάλει χέρι και εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται κάθε σπι­θα­μή γης, κατα­στρέ­φουν το περι­βάλ­λον και χαρα­τσώ­νουν αισχρά το λαό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο