Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα στη Σταμάτα: Στα σπίτια οι φλόγες, αυτοκίνητα κάηκαν — Επιστρατεύθηκε και το Beriev

​Σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη παρα­μέ­νει η φωτιά που ξέσπα­σε λίγο πριν τις 12 το μεση­μέ­ρι στην Στα­μά­τα και τη Ροδό­πο­λη. Σπί­τια αυτο­κί­νη­τα και αυτο­κί­νη­τα κάη­καν ενώ επι­στρα­τεύ­θη­κε και το Beriev. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από την Πυρο­σβε­στι­κή, η πυρ­κα­γιά κινεί­ται αυτή τη στιγ­μή στην περιο­χή ανά­με­σα σε Ροδό­πο­λη και Διό­νυ­σο.  Δεν κατα­γρά­φε­ται ενιαίο μέτω­πο, αλλά πολ­λές διά­σπαρ­τες εστί­ες ανά­με­σα σε κτίσματα.

Λίγο πριν από τις 4 το από­γευ­μα, οι δυνά­μεις που επι­χει­ρούν στην Στα­μά­τα ενι­σχύ­θη­καν φθά­νο­ντας συνο­λι­κά τους 141 πυρο­σβέ­στες με έξι ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 45 οχή­μα­τα, 12 ελι­κό­πτε­ρα και 8 αερο­σκά­φη ενώ στην μάχη επι­στρα­τεύ­θη­κε και το αερο­σκά­φος Beriev – 200.

Υδρο­φό­ρες των ΟΤΑ και εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες συν­δρά­μουν στο έργο της κατάσβεσης.

Επί­σης σε κατά­στα­ση μέγι­στης ετοι­μό­τη­τας τέθη­κε το Συντο­νι­στι­κό Κέντρο του ΕΚΑΒ και τις υγειο­νο­μι­κές δομές στην περιοχή.Ήδη βρί­σκο­νται στην περιο­χή 4 ασθε­νο­φό­ρα, για προ­λη­πτι­κούς λόγους.

fotia stamata 6 fotia stamata 8 fotia stamata 9 fotia stamata 10 fotia stamata 11 fotia stamata 12 fotia stamata 1 fotia stamata2 1 fotia stamata7

Σημειώ­νε­ται, ότι την επι­χεί­ρη­ση συντο­νί­ζει ο αρχη­γός του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, αντι­στρά­τη­γος Στέ­φα­νος Κολο­κού­ρης, ενώ στην περιο­χή μετα­βαί­νει κλι­μά­κιο της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού για τη διε­ρεύ­νη­ση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Οι φλό­γες αυτή την ώρα έχουν περά­σει μέσα στις αυλές των σπι­τιών και απει­λούν κατοι­κί­ες τις οποί­ες έχουν εγκα­τα­λεί­ψει οι ιδιο­κτή­τες τους προ­κει­μέ­νου να μετα­κι­νη­θούν σε ασφα­λές σημείο.

Μικρές υλι­κές ζημιές έχουν προ­κλη­θεί σε περιο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό κατοι­κιών, σύμ­φω­να με τον Βασί­λη Κόκ­κα­λη, Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Πολι­τι­κής Προστασίας.

Από την πλευ­ρά του, ο Βασ. Κλε­φτά­κης, πρό­ε­δρος της κοι­νό­τη­τας Ροδό­πο­λης μιλώ­ντας στο ΣΚΑΙ έκα­νε λόγο για μικρές ζημιές εξω­τε­ρι­κά των σπι­τιών, ενώ ανέ­φε­ρε ότι ένα σπί­τι στην περιο­χή της Ευτέρ­πης έχει παρα­δο­θεί στις φλόγες.

Ο ίδιος εκτί­μη­σε ότι πρό­κει­ται για «έργο εμπρη­στών» ενώ σημεί­ω­σε ότι τα μέτω­πα στην περιο­χή είναι πέντε.

Νωρί­τε­ρα, υπήρ­ξαν προ­λη­πτι­κές κινή­σεις απο­μά­κρυν­σης κατοί­κων από τον οικι­σμό «Γαλή­νη», ενώ σύμ­φω­να με τις αρχές δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε επι­χεί­ρη­ση εκκέ­νω­σης. Λίγο μετά τις 3 σημειώ­θη­κε ανα­ζω­πύ­ρω­ση στο σημείο, ωστό­σο όλοι οι κάτοι­κοι είχαν απομακρυνθεί.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από την πυρο­σβε­στι­κή, το μέτω­πο δεν είναι μεγά­λο σε μήκος, ωστό­σο οι επί­γειες δυνά­μεις «κυνη­γούν» τη φωτιά σε διά­σπαρ­τες εστί­ες ανά­με­σα στα σπί­τια, γεγο­νός που δυσκο­λεύ­ει, σε συν­δυα­σμό με τους ισχυ­ρούς ανέ­μους, το έργο κατάσβεσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο