Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές σε εξέλιξη: Εκκενώνονται συνεχώς οικισμοί στα Δερβενοχώρια – Οι εξελίξεις από όλα τα μέτωπα

Δύσκο­λο παρα­μέ­νει το μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς που εκδη­λώ­θη­κε το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας στο Πάνα­κτο Βοιω­τί­ας, στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια όπου συνε­χώς εκκε­νώ­νο­νται οικι­σμοί. Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή το συγκε­κρι­μέ­νο μέτω­πο είναι το βασι­κό­τε­ρο, ενώ λόγω της εξέ­λι­ξής εντο­λή εκκέ­νω­σης προς Ελευ­σί­να δόθη­κε για τις περιο­χές Νέα Ζωή και Νέος Πόντος. Νωρί­τε­ρα εκκε­νώ­θη­καν προ­λη­πτι­κά οι οικι­σμοί Πανό­ρα­μα, Πουρ­νά­ρι, Παλαιο­χώ­ρι και Άγιος Σωτή­ρας, ενώ νωρί­τε­ρα έκλει­σε και η παλιά Εθνι­κή Οδός Ελευ­σί­νας — Θηβών.

Όπως έγι­νε γνω­στό από την Πυρο­σβε­στι­κή, η πυρ­κα­γιά στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια μαί­νε­ται και καί­ει παρ­θέ­νο δάσος σε ένα πολύ δύσβα­το σημείο σε συν­δυα­σμό με τους ισχυ­ρούς ανέ­μους που πνέουν.

Όπως είπε κατά την ενη­μέ­ρω­ση στις 13:15 ο εκπρό­σω­πος της Πυρο­σβε­στι­κής, «το μέτω­πο παρου­σιά­ζει δυνα­μι­κή» και κινεί­ται προς τις παρα­πά­νω περιο­χές, ενώ συν­γκε­ντρώ­νει και τις περισ­σό­τε­ρες δυνά­μεις – μετα­ξύ άλλων 11 αερο­σκά­φη και 9 ελικόπτερα.

Σημειώ­νε­ται ότι, δυνά­μεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι στα μέτω­πα της πυρ­κα­γιάς στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια και δίνουν μάχη στο πλευ­ρό των κατοί­κων. Το ραντε­βού για τους εθε­λο­ντές που θέλουν να συμ­βά­λουν στην μάχη ενά­ντια στην πυρ­κα­γιά είναι στα πυρο­φυ­λά­κια, στη θέση Καρα­ού­λι (στον χωμα­τό­δρο­μο απέ­να­ντι από την ταβέρ­να καραούλι).

Λουτράκι

Ενερ­γή είναι η φωτιά και στο Λου­τρά­κι, όπου περί­που στις 12 απο­φα­σί­στη­κε η προ­λη­πτι­κή εκκέ­νω­ση των οικι­σμών Αγιος Χαρά­λα­μπος και Πανόραμα.

Το μέτω­πο βρί­σκε­ται πάνω από την Καλ­λι­θέα Λου­τρα­κί­ου και κινεί­ται νότια νοτιο­α­να­το­λι­κά, πάνω από την εθνι­κή οδό. Οι ριπές ανέ­μων μετα­δί­δουν τη φωτιά με απο­τέ­λε­σμα οι καύ­τρες να μετα­φέ­ρο­νται σε άκαυ­το περιβάλλον

Πάντως, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, εκτι­μά­ται ότι δεκά­δες είναι τα σπί­τια που έχουν υπο­στεί ζημιές, όπως επί­σης απο­θή­κες και αγροικίες.

Ανατολική Αττική

Καλύ­τε­ρη, σαφώς, είναι η εικό­να σε Κου­βα­ρά, Κερα­τέα και Σαρωνίδα.

Δεν υπάρ­χει ενερ­γό μέτω­πο περι­με­τρι­κά (Λαγο­νή­σι, Σαρω­νί­δα, Ανά­βυσ­σος, Κου­βα­ράς). Κατα­γρά­φο­νται μικρο­ε­στί­ες, ιδιαί­τε­ρα στη Φέρι­ζα και στα Καλύ­βια. Η πυρ­κα­γιά βρί­σκε­ται σε ύφε­ση, όπως τόνι­σε ο εκπρό­σω­πος της Πυροσβεστικής.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο