Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χάος και θρήνος στη Γερμανία — 141 οι νεκροί — Χιλιάδες οι αγνοούμενοι

Χάος και θρή­νος στη Γερ­μα­νία. Τερά­στιες ποσό­τη­τες νερού παντού σε σπί­τια και περιου­σί­ες, κατα­στρο­φές, νεκροί, τραυ­μα­τί­ες, αγνο­ού­με­νοι από τις φονι­κές καται­γί­δες στη δυτι­κή Γερμανία.

germany106

Eικό­νες βιβλι­κής κατα­στρο­φής, sτους 141 έφθα­σε ο αριθ­μός των θυμά­των  ενώ 1.000 άτο­μα έχουν τραυ­μα­τι­στεί, του­λά­χι­στον 3.000 άνθρω­ποι έχουν δηλω­θεί ως αγνο­ού­με­νοι και χωρίς στέ­γη έχουν μεί­νει πάνω από 700. Περισ­σό­τε­ροι από 25.000 άνδρες και γυναί­κες σωστι­κών και τεχνι­κών συνερ­γεί­ων επι­χει­ρούν για τέταρ­τη μέρα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, ανα­ζη­τώ­ντας επι­ζώ­ντες, σε εξαι­ρε­τι­κά δυσμε­νείς συνθήκες.

germany100

Ενδει­κτι­κό της δυσκο­λί­ας του έργου των σωστι­κών συνερ­γεί­ων είναι το γεγο­νός ότι από την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη έως σήμε­ρα τέσ­σε­ρις πυρο­σβέ­στες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επι­χει­ρή­σεις στη Βόρεια Ρηνα­νία — Βεστφα­λία. «Η πίε­ση στα τμή­μα­τα της Πυρο­σβε­στι­κής είναι τερά­στια. Θα έχου­με όλοι πολ­λά να επε­ξερ­γα­στού­με όταν ολο­κλη­ρω­θεί η απο­στο­λή μας», δήλω­σε ο Πρό­ε­δρος της Ένω­σης Πυρο­σβε­στών του κρα­τι­δί­ου, Μπερντ Σνάι­ντερ. Σύμ­φω­να με την Deutsche Welle, τις επι­χει­ρή­σεις συν­δρά­μουν ακό­μη 850 στρα­τιώ­τες των Ενό­πλων Δυνάμεων.

germany107

Η Αστυ­νο­μία της περιο­χής απευ­θύ­νει συνε­χώς εκκλή­σεις να απο­φεύ­γε­ται η προ­σέγ­γι­ση των πλη­γει­σών περιο­χών, αλλά και η χρή­ση drones από ιδιώ­τες. Σε ανάρ­τη­σή της στο Twitter, η Αστυ­νο­μία του Μάιντς τόνι­σε μάλι­στα ότι «ένας τόπος κατα­στρο­φής δεν προ­σφέ­ρε­ται για εκδρο­μή», με το βλέμ­μα σε εκα­το­ντά­δες άτο­μα που συγκε­ντρώ­νο­νται σε διά­φο­ρα σημεία προ­κει­μέ­νου να παρα­κο­λου­θή­σουν τις προ­σπά­θειες των διασωστών.

germany66 1

Πάνω από 100.000 άνθρω­ποι έχουν μεί­νει χωρίς παρο­χή ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και πόσι­μου νερού. Επι­πλέ­ον, το δίκτυο της κινη­τής τηλε­φω­νί­ας λει­τουρ­γεί με συνε­χείς δια­κο­πές και πολ­λές σιδη­ρο­δρο­μι­κές γραμ­μές μετα­ξύ Κολω­νί­ας και Κόμπλεντς έχουν κατα­στρα­φεί. Τις επό­με­νες ημέ­ρες θα τεθούν σε λει­τουρ­γία εναλ­λα­κτι­κές δια­δρο­μές, ανα­κοί­νω­σαν οι Γερ­μα­νι­κοί Σιδη­ρό­δρο­μοι (DB), ωστό­σο το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα παρα­μέ­νουν οι δεκά­δες γέφυ­ρες που έχουν καταρ­ρεύ­σει και θα χρεια­στούν, σύμ­φω­να με τις αρχές, ενδε­χο­μέ­νως και χρό­νια προ­κει­μέ­νου να επισκευαστούν.

germany101

Εξαι­ρε­τι­κά δυσμε­νής είναι η κατά­στα­ση και στο Βάσεν­μπεργκ, όπου 700 άτο­μα υπο­χρε­ώ­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν την περιο­χή όταν υπο­χώ­ρη­σε φράγ­μα στον ποτα­μό Ρουρ. Οι αρχές δεν απο­κλεί­ουν να κατα­στεί ανα­γκαία η εκκέ­νω­ση και άλλων χωριών της περιοχής.

Οι προ­σπά­θειες των σωστι­κών συνερ­γεί­ων επι­κε­ντρώ­νο­νται σήμε­ρα στην τερά­στια χαρά­δρα που έχει σχη­μα­τι­στεί από τις πλημ­μύ­ρες στο Έρφτσταντ-Μπλέ­σεμ της Β. Ρηνα­νί­ας-Βεστφα­λί­ας ;opoy σπί­τια κατέρ­ρευ­σαν και άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στα συντρίμ­μια. Οι κατο­λι­σθή­σεις προ­κά­λε­σαν τερά­στιες ζημιές σε δρό­μους και αυτο­κί­νη­τα. Σε κάποια σημεία η γη άνοι­ξε κυριο­λε­κτι­κά στα δύο. Οι κλή­σεις έκτα­κτης ανά­γκης από αυτή την περιο­χή, όχι μακριά από την Κολω­νία, ήταν αστα­μά­τη­τες τις πρώ­τες ώρες μετά την κατα­στρο­φή. Πολ­λοί χρειά­στη­κε να μετα­κι­νη­θούν με φου­σκω­τές λέμ­βους για να σωθούν, σύμ­φω­να με τις τοπι­κές αρχές.

germany105

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Βόρειας Ρηνα­νί­ας — Βεστφα­λί­ας δήλω­σε ότι δεν έχουν εντο­πι­στεί εκεί πτώ­μα­τα και δεν υπάρ­χουν αξιό­πι­στα στοι­χεία για αγνο­ού­με­νους, ωστό­σο «υπο­θέ­του­με ότι πολ­λοί θα έχουν πεθά­νει εκεί, αλλά δεν γνω­ρί­ζου­με περισ­σό­τε­ρα». Στην ίδια περιο­χή κατέρ­ρευ­σαν του­λά­χι­στον τρία κτί­ρια και τμή­μα του κάστρου στο ιστο­ρι­κό κέντρο της πόλης.

germany102

Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Muenchner Merkur, σε πολ­λά σημεία των πλη­γει­σών περιο­χών δεν λει­τούρ­γη­σε το σύστη­μα έγκαι­ρης προει­δο­ποί­η­σης, ενώ ο αριθ­μός 112 βρι­σκό­ταν σχε­δόν καθο­λι­κά εκτός λει­τουρ­γί­ας. Πολ­λές από τις ειδι­κές σει­ρή­νες δεν λει­τουρ­γού­σαν, σημειώ­νει η εφη­με­ρί­δα, καθώς το πρό­γραμ­μα εγκα­τά­στα­σής τους είχε σχε­δια­στεί αλλά δεν είχε ακό­μη υλο­ποι­η­θεί πλήρως.

germany103

«Από την περα­σμέ­νη άνοι­ξη υπήρ­χε συντο­νι­σμός με τα κρα­τί­δια για την χρη­μα­το­δό­τη­ση της κατα­σκευ­ής και ανα­βάθ­μι­σης των σει­ρή­νων με 88 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ», διευ­κρί­νι­σε ο εκπρό­σω­πος του ομο­σπον­δια­κού υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών Στιβ ‘Αλτερ στο Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων (dpa) και πρό­σθε­σε ότι το κόστος της συντή­ρη­σης βαρύ­νει τα ομό­σπον­δα κρα­τί­δια. Επι­πλέ­ον, δεν υπάρ­χει ομο­σπον­δια­κός έλεγ­χος για το ποιες σει­ρή­νες λει­τουρ­γούν και ποιες όχι. «Δεν μπο­ρεί κανείς να λάβει τόσα μέτρα πρό­λη­ψης όσο το νερό πέφτει από τον ουρα­νό. Η στάθ­μη των ποτα­μών φού­σκω­σε τόσο γρή­γο­ρα που δεν μπο­ρού­σα­με πλέ­ον να εκκε­νώ­σου­με τις περιο­χές. Επι­πλέ­ον, πολ­λούς δεν μπο­ρού­σα­με να τους βρού­με λόγω της δια­κο­πής του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και της λει­τουρ­γί­ας του δικτύ­ου της κινη­τής τηλε­φω­νί­ας», εξη­γεί ο Τόμας Λίνερτς, πρό­ε­δρος της Διεύ­θυν­σης Επο­πτεί­ας και Υπηρεσιών.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο