Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 18 Ιουλίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

390 π.Χ.  Μάχη του Αλλία: Ο ρωμαϊ­κός στρα­τός ηττά­ται από επι­δρο­μείς Γαλά­τες, γεγο­νός που θα οδη­γή­σει στη μετέ­πει­τα λεη­λα­σία της Ρώμης.

64 Μεγά­λη φωτιά στη Ρώμη κατα­στρέ­φει τα δύο τρί­τα της πόλης. Ο απο­λο­γι­σμός της κατα­στρο­φής είναι τρα­γι­κός: η «Αιώ­νια Πόλη» θα βρε­θεί στο έλε­ος της φωτιάς για έξι ημέρες.

neron

588  Ο βασι­λιάς της Βαβυ­λώ­νας Ναβου­χο­δο­νό­σορ, ύστε­ρα από πολιορ­κία δύο ετών, κατα­λαμ­βά­νει την Ιερου­σα­λήμ και την καταστρέφει.

1610 Πέθα­νε ο Ιτα­λός ζωγρά­φος, Μικε­λάν­τζε­λο Μερί­ζι ντα Καραβάτζιο

1811 γεν­νιέ­ται ο Ουί­λιαμ Θακερέι.

Ουί­λιαμ Θακε­ρέι, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους Αγγλους συγγραφείς

1817  Πέθα­νε η αγγλί­δα συγ­γρα­φέ­ας, Τζέιν Όστιν

1863  Γεν­νή­θη­κε ο αυστρια­κός διά­δο­χος Φρα­γκί­σκος Φερ­δι­νάρ­δος, η δολο­φο­νία του οποί­ου το 1914 θα απο­τε­λέ­σει την αφορ­μή για το ξέσπα­σμα του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου

1870  Η Α’ Βατι­κά­νεια Σύνο­δος υιο­θε­τεί το δόγ­μα του Παπι­κού Αλάθητου

1887  Γεν­νή­θη­κε ο Βίντ­κουν Κουί­σλινγκ, κατο­χι­κός πρω­θυ­πουρ­γός της Νορ­βη­γί­ας (1942–45). Το επώ­νυ­μό του έγι­νε συνώ­νυ­μο της λέξης «προ­δό­της», όταν συνερ­γά­στη­κε με τους Ναζί, που ήταν έτοι­μοι να κατα­κτή­σουν τη χώρα του. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκτε­λέ­στη­κε το 1945  (Θαν. 24/10/1945)

1898  Το ζεύ­γος Κιου­ρί ανα­κοι­νώ­νει την ανα­κά­λυ­ψη ενός νέου χημι­κού στοι­χεί­ου, του πολωνίου.

1918  Γεν­νή­θη­κε ο Νέλ­σον Μαντέ­λα, ηγέ­της του αγώ­να ενα­ντί­ον των φυλε­τι­κών δια­κρί­σε­ων στη Νότια Αφρι­κή και πρώ­τος πρό­ε­δρος της χώρας μετά την κατάρ­γη­ση του απαρτχάιντ

MANDELA5

1919  Οι σοσια­λι­στές-μέλη της Διοί­κη­σης της ΓΣΕΕ συλ­λαμ­βά­νο­νται και κατό­πιν εκτο­πί­ζο­νται. Την επό­με­νη μέρα συλ­λαμ­βά­νε­ται και φυλα­κί­ζε­ται και ο διευ­θυ­ντής του «Ριζο­σπά­στη»
Κηρύσ­σε­ται πανελ­λα­δι­κή απερ­γία, η οποία προ­βάλ­λει και πολι­τι­κά αιτή­μα­τα. Παρά τις προ­σπά­θειες των ρεφορ­μι­στών να εκφυ­λί­σουν την απερ­γία, η κυβέρ­νη­ση Βενι­ζέ­λου ανα­γκά­ζε­ται υπό την πίε­ση των εργα­τών να υπο­σχε­θεί την επα­νε­ξέ­τα­ση της εκτό­πι­σης των σοσια­λι­στών συνδικαλιστών.

1921  Γεν­νή­θη­κε ο πρώ­τος αμε­ρι­κα­νός αστρο­ναύ­της που μπή­κε σε τρο­χιά γύρω από τη Γη,  Τζ. Γκλεν

1922  Με από­φα­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, κηρύσ­σε­ται η αυτο­νο­μία της Μικράς Ασί­ας, μετά το ναυά­γιο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για την υπο­γρα­φή συμ­φω­νί­ας ανα­κω­χής μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρκίας.

1922  Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός φιλό­σο­φος Τόμας Κουν

1925  Εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή εξέ­γερ­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται στη Συρία ενα­ντί­ον των Γάλ­λων ιμπε­ρια­λι­στών-αποι­κιο­κρα­τών. Οι συγκρού­σεις κρά­τη­σαν σχε­δόν δύο χρό­νια και έλη­ξαν με νίκη των Γάλλων.

1925  Ο Αδόλ­φος Χίτλερ εκδί­δει τον πρώ­το τόμο της προ­σω­πι­κής του δια­κή­ρυ­ξης με τίτλο «Μάιν Καμπφ» («Ο Αγών μου»).

1929  Ο Θεμι­στο­κλής Σοφού­λης ανα­κη­ρύσ­σε­ται αρχη­γός των Φιλελευθέρων.

1932  Η Τουρ­κία γίνε­ται το 56ο μέλος της Κοι­νω­νί­ας των Εθνών.

1936  Αρχί­ζει ο ισπα­νι­κός εμφύ­λιος πόλεμος

emfulios 1

1938 Γεν­νή­θη­κε ο Ολλαν­δός σκη­νο­θέ­της, Πολ Βερχόβεν

1941 Πεθαί­νει ο μου­σουρ­γός Διο­νύ­σιος Λαυράγκας

1941 Ο Στά­λιν ζητά από τον Τσώρ­τσιλ το άνοιγ­μα δεύ­τε­ρου μετώ­που στη Γαλ­λία. Ωστό­σο, κάτι τέτοιο δεν θα συνέ­βαι­νε, παρά 3 χρό­νια αργότερα.

1950 Αρχί­ζει στο Έκτα­κτο στρα­το­δι­κείο Αθη­νών η δίκη για παρά­βα­ση του Α.Ν. 509, 61 κομ­μου­νι­στών και κομ­μου­νι­στριών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Αθήνας.

1955 Αρχί­ζει στη Γενεύη η διά­σκε­ψη των αρχη­γών των κυβερ­νή­σε­ων των τεσ­σά­ρων μεγά­λων δυνά­με­ων, ΕΣΣΔ — ΗΠΑ — Βρε­τα­νία – Γαλ­λία, με βασι­κό θέμα την ειρήνη.

1956  Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγ­γρι­κού Κόμ­μα­τος Εργα­ζο­μέ­νων Ματί­ας Ράκο­σι αντι­κα­θί­στα­ται από τον Έρνο Γκέ­ρο. Η απο­μά­κρυν­ση του Μ. Ράκο­σι δεν άμβλυ­νε την εσω­κομ­μα­τι­κή δια­πά­λη, η οποία σύντο­μα θα κατέ­λη­γε σε κυριάρ­χη­ση του οπορ­του­νι­σμού και την εκδή­λω­ση ανοι­χτής αντεπανάστασης.

1961 Κατά τη δεύ­τε­ρη Σύνο­δο Κορυ­φής της ΕΟΚ, στο Γκό­τε­σμπεργκ της Βόν­νης, οι ηγέ­τες της Βρε­τα­νί­ας, της Γαλ­λί­ας, της Ο.Δ. Γερ­μα­νί­ας, του Λου­ξεμ­βούρ­γου, του Βελ­γί­ου και της Ιτα­λί­ας τάσ­σο­νται υπέρ της δημιουρ­γί­ας Ένω­σης των Ευρω­παϊ­κών Κρα­τών και της σύγκλη­σης Συνό­δων Κορυ­φής σε τακτά χρο­νι­κά διαστήματα.

1962  Στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα σημειώ­νε­ται στο Περού. Ο Πρό­ε­δρος Μ. Πρά­δο ανα­τρέ­πε­ται και αντι­κα­θί­στα­ται από τον στρα­τη­γό Ρ. Πέρεζ.

1966 Φυλε­τι­κές ταρα­χές ξεσπούν στο Κλί­βε­λαντ των ΗΠΑ και διαρ­κούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαια κατα­στο­λή της αστυ­νο­μί­ας και της εθνο­φρου­ράς είχε ως απο­τέ­λε­σμα το θάνα­το 30 αφροαμερικανών

1968  Πέθα­νε ο πολι­τι­κός και πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας, Ηλί­ας Τσιριμώκος

1971  Ο Πελέ κάνει την τελευ­ταία εμφά­νι­σή του με τη Βρα­ζι­λία, στον φιλι­κό αγώ­να ενα­ντί­ον της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, που διε­ξά­γε­ται στο Ρίο και λήγει ισό­πα­λος 2–2.

H τελευ­ταία εμφά­νι­ση του Πελέ με την Βρα­ζι­λία (ΒΙΝΤΕΟ)

1976 Η 14χρονη Ρου­μά­να, Νάντια Κομα­νέ­τσι, αφή­νει άναυ­δο τον κόσμο όταν βαθ­μο­λο­γεί­ται με 10 από τους κρι­τές στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μόντρεαλ.
Είναι το πρώ­το τέλειο δεκά­ρι στην ιστο­ρία της ενόρ­γα­νης γυμνα­στι­κής. Ο τελι­κός απο­λο­γι­σμός είναι 7 δεκά­ρια, 3 χρυ­σά μετάλ­λια, ένα αργυ­ρό και ένα χάλκινο.

1979 Η πλειο­ψη­φία των μετο­χών της ΠΑΕ Πανα­θη­ναϊ­κός περιέρ­χο­νται στον Όμι­λο Βαρδινογιάννη.

1983 Ο πρώ­ην υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Χέν­ρι Κίσιν­γκερ ορί­ζε­ται επι­κε­φα­λής της δικομ­μα­τι­κής Εθνι­κής Επι­τρο­πής, αρμό­διας για θέμα­τα Λατι­νι­κής Αμερικής.

1994 Στην Ιτα­λία, μια γυναί­κα 62 χρο­νών γεν­νά ένα αγο­ρά­κι με τεχνη­τή γονιμοποίηση.

1995 Εκρή­γνυ­ται το ηφαί­στειο Σου­φριέρ Χιλς στο νησί Μον­τσερ­ράτ της Καραϊβικής.
Κατά τη διάρ­κεια αρκε­τών ετών, ερη­μώ­νει το νησί καθώς κατα­στρέ­φε­ται η πρω­τεύ­ου­σα και ανα­γκά­ζε­ται το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πλη­θυ­σμού να φύγει.

1995 Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση συμ­φω­νεί με τη γερ­μα­νι­κή εται­ρεία “Χόχτιφ” για την κατα­σκευή του αερο­δρο­μί­ου στα Σπάτα.

1996 Αερο­πο­ρι­κή τρα­γω­δία στα ανοι­χτά του Ατλα­ντι­κού Ωκε­α­νού. Ένα αερο­πλά­νο τύπου 747–200 της TWA εκρή­γνυ­ται 15 λεπτά μετά την απο­γεί­ω­ση του με προ­ο­ρι­σμό το Παρί­σι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.

1998  Πέθα­νε η Φλέ­ρυ Ντα­ντω­νά­κη, η τρα­γου­δί­στρια του «Μεγά­λου Ερω­τι­κού» (γεν­νή­θη­κε 11/5/1937)

2002 Ο αρχη­γός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιά­κος, ανα­κοι­νώ­νει και επι­σή­μως ότι οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν, ουσια­στι­κά, στην εξάρ­θρω­ση του εκτε­λε­στι­κού πυρή­να της τρο­μο­κρα­τι­κής οργά­νω­σης «17 Νοέμ­βρη», ενώ απο­δί­δει στον Αλέ­ξαν­δρο Γιω­τό­που­λο το ρόλο του καθο­δη­γη­τή και συγ­γρα­φέα των προ­κη­ρύ­ξε­ων. Την ίδια μέρα οδη­γού­νται στον προϊ­στά­με­νο της Εισαγ­γε­λί­ας Πρω­το­δι­κών Σωτή­ρη Μπά­για και κάτω από δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας οι τρεις πρώ­τοι κατη­γο­ρού­με­νοι για συμ­με­το­χή στην τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση 17Ν, Χρι­στό­δου­λος Ξηρός, Βασί­λης Ξηρός και Διο­νύ­σης Γεωργιάδης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο