Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χαμάς: Πρόωρο να γίνεται λόγος περί συμφωνίας με το Ισραήλ για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας

Ανώ­τε­ρο στέ­λε­χος της Χαμάς στον Λίβα­νο δήλω­σε χθες Σάβ­βα­το ότι το κίνη­μά του είναι ανοι­κτό στις συνο­μι­λί­ες για να τερ­μα­τι­στεί η ισραη­λι­νή «επί­θε­ση» στη Λωρί­δα της Γάζας, προ­σθέ­το­ντας πως είναι ακό­μη πρό­ω­ρο να γίνε­ται λόγος για συμ­φω­νία να κηρυ­χθεί νέα ανακωχή.

Σχέ­διο συμ­φω­νί­ας για δεύ­τε­ρη ανα­κω­χή ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και στο παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα, που καταρ­τί­στη­κε από τους μεσο­λα­βη­τές, το Κατάρ, την Αίγυ­πτο και τις ΗΠΑ, προ­βλέ­πει κυρί­ως την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων που κρα­τού­νται στη Λωρί­δα της Γάζας σε αντάλ­λαγ­μα για την απο­φυ­λά­κι­ση παλαι­στι­νί­ων εγκλεί­στων σε ισραη­λι­νά σωφρο­νι­στι­κά καταστήματα.

«Η Χαμάς επα­νέ­λα­βε ότι είναι έτοι­μη να συζη­τή­σει κάθε πρω­το­βου­λία (…) που θα τερ­μα­τί­σει τη βάρ­βα­ρη επί­θε­ση ενα­ντί­ον του λαού μας στη Λωρί­δα της Γάζας», δήλω­σε ο Οσά­μα Χαμντάν κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στη Βηρυτό.

Επι­βε­βαί­ω­σε πως η Χαμάς έλα­βε την πρό­τα­ση για να κηρυ­χθεί ανα­κω­χή, προ­σθέ­το­ντας πως λεί­πουν σημα­ντι­κές λεπτο­μέ­ρειες. Αυτή «η πρό­τα­ση είναι συμ­φω­νία πλαί­σιο που πρέ­πει να μελε­τη­θεί (…) Δεν μπο­ρεί ακό­μα να γίνε­ται λόγος για συμφωνία».

Αφού εξε­τα­στεί διε­ξο­δι­κά, «θα ανα­κοι­νώ­σου­με τη θέση μας, η οποία θα είναι βασι­σμέ­νη (…) στη βού­λη­σή μας να τερ­μα­τι­στεί το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό η επί­θε­ση ενα­ντί­ον του λαού μας», πρόσθεσε.

Σύμ­φω­να με πηγή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στη Χαμάς, η πρώ­τη φάση της πρό­τα­σης προ­βλέ­πει πως θα κηρυ­χθεί ανα­κω­χή με διάρ­κεια έξι εβδο­μά­δων και θα απε­λευ­θε­ρω­θούν 200 ως 300 παλαι­στί­νιοι φυλα­κι­σμέ­νοι σε αντάλ­λαγ­μα για 35 ως 40 ομή­ρους που κρα­τού­νται στη Γάζα, ενώ θα εισέρ­χο­νται καθη­με­ρι­νά στον θύλα­κο 200 ως 300 φορ­τη­γά με ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια.

Ο κ. Χαμντάν εξάλ­λου ανα­φέρ­θη­κε στην από­φα­ση δώδε­κα και πλέ­ον χωρών να προ­χω­ρή­σουν στην ανα­στο­λή της χρη­μα­το­δό­τη­σης της υπη­ρε­σί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες (UNRWA), εξαι­τί­ας της πολε­μι­κής μετά τις κατη­γο­ρί­ες του Ισρα­ήλ περί συμ­με­το­χής εργα­ζο­μέ­νων της στην επί­θε­ση της Χαμάς ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ την 7η Οκτωβρίου.

Κατήγ­γει­λε το «ανεύ­θυ­νο μέτρο με βάση τις σιω­νι­στι­κές κατη­γο­ρί­ες» και τη «συλ­λο­γι­κή τιμω­ρία» των Παλαι­στι­νί­ων, καλώ­ντας «τη διοί­κη­ση της UNRWA να μην υποταχθεί».

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο