Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων, η οργή δεν καταλαγιάζει

Η ειρη­νι­κή πορεία δεκά­δων χιλιά­δων ανθρώ­πων, που συγκε­ντρώ­θη­καν για άλλη μια φορά χθες στο κέντρο του Σαντιά­γο για να εκφρά­σουν τη δια­μαρ­τυ­ρία τους για την πολι­τι­κή της αντι­δρα­στι­κής κυβέρ­νη­σης και για τις κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες σε μια χώρα με μια ακμά­ζου­σα ελεύ­θε­ρη οικο­νο­μία της αγο­ράς, ακο­λου­θή­θη­κε από συγκρού­σεις ανά­με­σα σε ομά­δες κου­κου­λο­φό­ρων δια­δη­λω­τών και αστυ­νο­μι­κούς, την πυρ­πό­λη­ση του ιστο­ρι­κού κτι­ρί­ου του πρυ­τα­νεί­ου ενός πανε­πι­στη­μί­ου και τη λεη­λα­σία μιας εκκλησίας.

Περί­που 75.000 άνθρω­ποι, σύμ­φω­να με τον δήμο της πρω­τεύ­ου­σας, συμ­με­τεί­χαν στη συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Ιταλίας.

Η ειρη­νι­κή πορεία ολο­κλη­ρώ­θη­κε στην Πλα­τεία Μπα­κε­δά­νο, στο κέντρο της πόλης. Ήταν η δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη από τη 18η Οκτω­βρί­ου, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα La Tercera.

Στο περι­θώ­ριο της χθε­σι­νής πορεί­ας, μια μερί­δα κου­κου­λο­φό­ρων δια­δη­λω­τών πυρ­πό­λη­σε ιστο­ρι­κό κτί­ριο στο Πανε­πι­στή­μιο Πέδρο δε Βαλ­βί­δια, ενώ μια άλλη ομά­δα λεη­λά­τη­σε την κοντι­νή εκκλη­σία Parroquia de La Asunción, παίρ­νο­ντας πάγκους για να τα τους μετα­τρέ­ψουν σε οδοφράγματα.

Οι κινη­το­ποι­ή­σεις ενα­ντί­ον της αύξη­σης της τιμής του εισι­τη­ρί­ου του μετρό στο Σαντιά­γο, την οποία ανα­γκά­στη­κε να ακυ­ρώ­σει ο πρό­ε­δρος Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα, μετα­τρά­πη­καν σε τερά­στιο κίνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας από τη 18η Οκτω­βρί­ου. Οι συμ­με­τέ­χο­ντες στις δια­δη­λώ­σεις προ­βάλ­λουν διά­φο­ρα αιτή­μα­τα — υψη­λό­τε­ρους μισθούς και συντά­ξεις, καλύ­τε­ρο σύστη­μα υγεί­ας, υψη­λό­τε­ρους φόρους για τους πολί­τες με τα μεγα­λύ­τε­ρα εισο­δή­μα­τα, μετα­ξύ άλλων — και καταγ­γέλ­λουν τις κοι­νω­νι­κές ανισότητες.

Σύμ­φω­να με την Εισαγ­γε­λι­κή Υπη­ρε­σία της Χιλής, 23 άτο­μα έχα­σαν τη ζωή τους από την έναρ­ξη των κινη­το­ποι­ή­σε­ων. Πέντε πέθα­ναν στα χέρια κρα­τι­κών παρα­γό­ντων και δύο άλλοι πέθα­ναν ενώ βρί­σκο­νταν σε αστυ­νο­μι­κό τμήμα.

Εν τω μετα­ξύ, περισ­σό­τε­ροι από 2.500 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια των δια­δη­λώ­σε­ων, σύμ­φω­να με τον Ερυ­θρό Σταυ­ρό της Χιλής. Και σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Ινστι­τού­το Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (NHRI), υπήρ­χαν του­λά­χι­στον 400 τραυ­μα­τι­σμοί από πυρο­βο­λι­σμούς καου­τσούκ σφαί­ρες ή σφαιρίδια.

Την Πέμ­πτη η αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση της Χιλής του Σεμπά­στιαν Πινιέ­ρα ανα­κοί­νω­σε πακέ­το μέτρων έντα­σης του αυταρ­χι­σμού στις λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις που συνε­χί­ζο­νται ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή του, επι­κα­λού­με­νος τη «δημό­σια ασφάλεια».

Ανα­κοί­νω­σε ότι θα φέρει νόμους για αυστη­ρές ποι­νές ενά­ντια στους «κου­κου­λο­φό­ρους» και «βαν­δά­λους», σε μια προ­σπά­θεια ουσια­στι­κά να τρο­μο­κρα­τή­σει ένα σημα­ντι­κό εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα, αξιο­ποιώ­ντας κάποιες λίγες περι­πτώ­σεις και προ­βο­κα­τό­ρι­κης δρά­σης, που σκό­πι­μα τη συγ­χέ­ει με κινή­σεις άμυ­νας δια­δη­λω­τών που προ­σπα­θούν να προ­στα­τευ­τούν από τη βάρ­βα­ρη κρα­τι­κή καταστολή.

Ο πρό­ε­δρος της Χιλής, δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος επι­χει­ρη­μα­τί­ας, κατέ­βα­λε προ­σπά­θειες για να τερ­μα­τί­σει τις κινη­το­ποι­ή­σεις ανα­κοι­νώ­νο­ντας κοι­νω­νι­κά μέτρα, όπως την αύξη­ση του κατώ­τε­ρου μισθού και την αύξη­ση των φορο­λο­γι­κών συντε­λε­στών για τους πολί­τες με τα υψη­λό­τε­ρα εισο­δή­μα­τα, ενώ προ­χώ­ρη­σε σε ανα­σχη­μα­τι­σμό της κυβέρ­νη­σής του. Οι κινή­σεις του όμως δεν μοιά­ζουν να ικα­νο­ποιούν το κίνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας, που πλέ­ον ζητεί ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο