Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι και πάλι στους δρόμους ενάντια στην κυβέρνηση Μπολσονάρο

Με σύν­θη­μα «Μπολ­σο­νά­ρο ποτέ ξανά», οι Βρα­ζι­λιά­νοι βάλουν για πολ­λο­στή φορά κατά του φασι­στοει­δούς προ­έ­δρου με την επι­δεί­νω­ση των οικο­νο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών συν­θη­κών στη χώρα, να αγγί­ζει το αβά­στα­χτο για τη λαϊ­κή οικογένεια.

Λαϊ­κά, κοι­νω­νι­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά κινή­μα­τα πραγ­μα­το­ποιούν μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις από το πρωί σήμε­ρα σε πάνω από 72 πόλεις της χώρας κατά της κυβέρ­νη­σης του Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο με αιχ­μή την αύξη­ση των καυ­σί­μων και της βεν­ζί­νης, παράλ­λη­λα με την υψη­λή ανερ­γία την παρα­πέ­ρα φτω­χο­ποί­η­ση και την επι­στρο­φή της πεί­νας στη χώρα

Σύμ­φω­να με τον Ricardo Moresi, γενι­κό συντο­νι­στή του Συν­δι­κά­του Εργα­ζο­μέ­νων του Ομο­σπον­δια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου του Alagoas (Sintufal), οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οντό­τη­τες και ο βρα­ζι­λιά­νι­κος λαός δεν μπο­ρούν πλέ­ον να ανέ­χο­νται όλα τα κακά που φέρ­νει αυτή η κυβέρ­νη­ση στον λαό.

Για τον Jailton Lira, πρό­ε­δρο της Ένω­σης Καθη­γη­τών του Ομο­σπον­δια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου του Alagoas (Adufal), η κυβέρ­νη­ση Μπολ­σο­νά­ρο έχει «χρη­μα­το­δο­τή­σει» μια σει­ρά από ανθρω­πι­στι­κές κατα­στρο­φές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της παν­δη­μί­ας, της κατα­βα­ρά­θρω­σης σημα­ντι­κών δημό­σιων πολι­τι­κών στον τομέα υγεί­ας, εκπαί­δευ­σης και ασφά­λειας των πολιτών.

Στην πόλη Μπα­ντεϊ­ρά­ντες, όπου ο Μπολ­σο­νά­ρο σκο­πεύ­ει να φτά­σει με επο­χού­με­νος σε παρά­τα, οργα­νώ­σεις κοι­νω­νι­κού κινή­μα­τος, κόμ­μα­τα και λαϊ­κές ομά­δες κάλε­σαν σήμε­ρα το πρωί τη δια­δή­λω­ση «Μπολ­σο­νά­ρο ποτέ ξανά» από τις 9 το πρωί.

Οι εκδη­λώ­σεις #BolsonaroNuncaMais, που διορ­γα­νώ­νο­νται από φορείς όπως η γενι­κή συνο­μο­σπον­δία εργα­ζό­με­νων (Brasília Central Única dos Trabalhadores) CUT και τα λαϊ­κά κινή­μα­τα που απαρ­τί­ζουν τα μέτω­πα Popular Brasil και Povo Sem Medo — FPSM, έχουν ήδη επι­βε­βαιω­θεί σε τουλάχιστον72 πόλεις.

«Αυτή η χρο­νιά είναι καθο­ρι­στι­κή για τις ζωές μας, είναι η χρο­νιά που θα καθο­ρί­σει το μέλ­λον που θέλου­με για τη χώρα μας, για εμάς, τις οικο­γέ­νειές μας και όλο τον βρα­ζι­λιά­νι­κο λαό» – προει­δο­ποί­η­σε η Γενι­κή Γραμ­μα­τέ­ας του CUT, Carmen Foro.

«Για αυτόν τον λόγο, το να είμα­στε στους δρό­μους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι και καταγ­γέλ­λο­ντας την κυβέρ­νη­ση Μπολ­σο­νά­ρο, εκτός από πρά­ξη αντί­στα­σης, είναι μια πρά­ξη ευαι­σθη­το­ποί­η­σης του λαού για την τρα­γω­δία που βιώ­νου­με», δήλω­σε η ηγέτης.

Οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες είναι το απο­τέ­λε­σμα ενός συντο­νι­σμού ενά­ντια στην πολι­τι­κή  της Μπολ­σο­νά­ρο for Bolsonaro, οντό­τη­τας που συγκε­ντρώ­νει διά­φο­ρα κινή­μα­τα, μέτω­πα αγώ­να και εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα, με εθνι­κή αυτή τη φορά κινη­το­ποί­η­ση που καταγ­γέλ­λει με πορεί­ες στους κεντρι­κούς δρό­μους της χώρας τη σοβα­ρό­τη­τα της οικο­νο­μι­κής, κοι­νω­νι­κής, περι­βαλ­λο­ντι­κής και πολι­τι­στι­κής κρί­σης που μαστί­ζει τη Βραζιλία.

Ο Raimundo Bonfim, εθνι­κός συντο­νι­στής της CMP, επε­σή­μα­νε ότι οι άνθρω­ποι είναι απελ­πι­σμέ­νοι επει­δή δεν μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν τις δια­δο­χι­κές αυξή­σεις στους λογα­ρια­σμούς για ρεύ­μα, φυσι­κό αέριο για μαγεί­ρε­μα, καύ­σι­μα, φάρ­μα­κα και τρόφιμα.

«Η Βρα­ζι­λία δεν αντέ­χει άλλο την ανευ­θυ­νό­τη­τα, τα εγκλή­μα­τα, τη φρί­κη και την απαν­θρω­πιά που ασκεί η κυβέρ­νη­ση. Ο Μπολ­σο­νά­ρο διέ­λυ­σε τη χώρα και θα αφή­σει μια κλη­ρο­νο­μιά κατα­στρο­φής για τον πλη­θυ­σμό της Βρα­ζι­λί­ας και τους μελ­λο­ντι­κούς ηγέ­τες που θα τον δια­δε­χθούν από το επό­με­νο έτος», είπε.

«Δεν μπο­ρού­με να δεχτού­με ότι δεν υπάρ­χουν εναλ­λα­κτι­κές λύσεις για την κατα­πο­λέ­μη­ση της πεί­νας, της ανερ­γί­ας, της φτώ­χειας και του πλη­θω­ρι­σμού», είπε ο Bonfim.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από telesurtv.net/

Το Βρα­ζι­λιά­νι­κο ΚΚ –μετα­ξύ σφύ­ρας και άκμο­νος: αφού δια­φο­ρο­ποι­ή­θη­κε τα προη­γού­με­να χρό­νια από τη στή­ρι­ξη των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων του PT, συμ­με­τεί­χε εκλο­γι­κά στον συνα­σπι­σμό «Χωρίς φόβο να αλλά­ξου­με την Βρα­ζι­λία» και υπο­στή­ρι­ξε τον Γκι­λιέρ­με Κάρ­λος Μπο­ου­λός, από το Κόμ­μα Σοσια­λι­σμού και Ελευ­θε­ρί­ας (PSOL) και το Κίνη­μα των Αστέ­γων Εργα­τών, με βασι­κό σύν­θη­μα «Να αντι­με­τω­πί­σου­με την επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου και του φασι­σμού» κάλε­σε τον λαό «να δυνα­μώ­σει την αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη για τη λαϊ­κή εξου­σία και το σοσιαλισμό».

Θυμί­ζου­με πως μετά από πολ­λά χρό­νια ορμη­τι­κής καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, που ωφέ­λη­σε τα βρα­ζι­λιά­νι­κα μονο­πώ­λια και ανα­βάθ­μι­σε τη θέση της Βρα­ζι­λί­ας διε­θνώς υπό τις κυβερ­νή­σεις του PT, η επι­βρά­δυν­ση της βρα­ζι­λιά­νι­κης οικο­νο­μί­ας μετα­τρά­πη­κε σε στα­σι­μό­τη­τα το 2014, σε ‑3,8% ύφε­ση το 2015, ενώ είχε εξα­ντλη­θεί για την αστι­κή τάξη το μείγ­μα δια­χεί­ρι­σης που πρέ­σβευε το PT. Η κατά­στα­ση αυτή δυσκό­λευε την κοι­νω­νι­κή συναί­νε­ση που προ­ώ­θη­σαν οι κυβερ­νή­σεις του PT, με επι­δο­μα­τι­κές πολι­τι­κές οι οποί­ες περιό­ρι­σαν την από­λυ­τη — ακραία φτώ­χεια, συνε­χί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να την πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των μονο­πω­λια­κών συμφερόντων.

Έτσι, προ­έ­κυ­πτε η ανά­γκη — και προ­κύ­πτει και σήμε­ρα — να εφαρ­μο­στούν μέτρα περιο­ρι­στι­κής πολι­τι­κής και να ανα­ζη­τη­θούν και νέες διε­θνείς συμ­μα­χί­ες, που να «πατά­νε» πιο πολύ στην παρα­δο­σια­κή συμ­μα­χία με τις ΗΠΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο