Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το YouTube μπλόκαρε τον λογαριασμό της ρωσικής Κρατικής Δούμας

Παράλ­λη­λα με τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία και την όξυν­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης μετα­ξύ ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας, εντεί­νε­ται συνε­χώς και ο πόλε­μος της προπαγάνδας.

Σε αυτό το πλαί­σιο, όπως κατήγ­γει­λαν σήμε­ρα Ρώσοι αξιω­μα­τού­χοι, η γνω­στή δια­δι­κτυα­κή πλατ­φόρ­μα βίντεο YouTube που ανή­κει στον αμε­ρι­κα­νι­κό κολοσ­σό “Google” μπλό­κα­ρε τον λογα­ρια­σμό της ρωσι­κής Κρα­τι­κής Δού­μας, της κάτω βου­λής του ρωσι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, “Duma-TV”.

Η Μόσχα απά­ντη­σε δηλώ­νο­ντας ότι θα προ­χω­ρή­σει σε αντί­ποι­να. Ο πρό­ε­δρος της Δού­μας, Βιά­τσε­σλαβ Βολό­ντιν, είπε πως το μπλο­κά­ρι­σμα της “Duma-TV” είναι ένα μέτρο της Ουά­σινγ­κτον που παρα­βιά­ζει τα δικαιώ­μα­τα των Ρώσων.

«Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θέλουν να έχουν το μονο­πώ­λιο της μετά­δο­σης πλη­ρο­φο­ριών», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά στον λογα­ρια­σμό του στο Telegram. «Δεν μπο­ρού­με να το επιτρέψουμε».

Σύμφωνα με την Google, το κανάλι έκλεισε εξαιτίας των πρόσφατων κυρώσεων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.
«Η Google είναι δεσμευμένη στην τήρηση όλων των εφαρμοστέων κυρώσεων και των εμπορικών νόμων. Αν ένας λογαριασμός παραβιάζει τους Όρους Χρήσης, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού μονοπωλίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμ­φω­να με τη Μόσχα, ο λογα­ρια­σμός “Duma-TV” είχε περισ­σό­τε­ρους από 145.000 χρή­στες στο YouTube. Μετέ­δι­δε απευ­θεί­ας συνε­δριά­σεις του Κοι­νο­βου­λί­ου και συνε­ντεύ­ξεις Ρώσων βουλευτών.

«Το YouTube υπέ­γρα­ψε την κατα­δί­κη του, δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Μαρία Ζαχά­ρο­βα, απευ­θύ­νο­ντας έκκλη­ση για «ταχύ­τα­τη» μετα­φο­ρά των περιε­χο­μέ­νων του Υου­Tube σε ρωσι­κές πλατ­φόρ­μες βίντεο.

Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, εν μέσω πολέ­μου στην Ουκρα­νία, το Υου­Tube κατη­γο­ρή­θη­κε από τη Μόσχα ότι μπλό­κα­ρε λογα­ρια­σμούς φιλι­κών προς το Κρεμ­λί­νο ΜΜΕ και Ρώσων αξιωματούχων.

Η ρωσι­κή επο­πτι­κή αρχή τηλε­πι­κοι­νω­νιών, Roskomnadzor, επέ­κρι­νε τον Μάρ­τιο το Google και το YouTube για «τρο­μο­κρα­τι­κές» δρα­στη­ριό­τη­τες, προ­μη­νύ­ο­ντας ένα ενδε­χό­με­νο μπλο­κά­ρι­σμα στη Ρωσία του ιστό­το­που, όπως έχει κάνει με το Twitter και το Instagram.

Εξάλ­λου, η Roskomnadzor απα­γό­ρευ­σε προ­χθές Πέμ­πτη, στην Google να δια­φη­μί­ζει τις υπη­ρε­σί­ες της στη Ρωσία, αφού κατη­γό­ρη­σε το YouTube ότι μετα­δί­δει «ψευ­δείς πλη­ρο­φο­ρί­ες» για τις ρωσι­κές δυνάμεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο