Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από τον καθεδρικό της Αλμουδένα στη Μαδρίτη κατά της ταφής εκεί του Φράνκο

Χιλιά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν χθες Πέμ­πτη έξω από τον καθο­λι­κό καθε­δρι­κό ναό της Αλμου­δέ­να στην κεντρι­κή Μαδρί­τη για να δια­δη­λώ­σουν κατά οποιων­δή­πο­τε σχε­δί­ων να μετα­φερ­θούν εκεί τα λεί­ψα­να του δικτά­το­ρα Φραν­θί­σκο Φράνκο.

Οι οικο­γέ­νειες δεκά­δων χιλιά­δων από αυτούς που σκο­τώ­θη­καν ή φυλα­κί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της σχε­δόν τεσ­σά­ρων δεκα­ε­τιών δικτα­το­ρί­ας του αντι­τί­θε­νται στην μετα­φο­ρά και την ταφή των λει­ψά­νων του στον σημα­ντι­κό αυτόν καθε­δρι­κό ναό.

Το ισπα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο ψήφι­σε τον Σεπτέμ­βριο την εκτα­φή του Φράν­κο από μαυ­σω­λείο στο οποίο έχουν ταφεί επί­σης δεκά­δες χιλιά­δες θύμα­τα του εμφυ­λί­ου πολέ­μου του 1936–39 που τον έφε­ρε στην εξουσία.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνω­στός ο τόπος που θα μετα­φερ­θούν για να ταφούν τα λεί­ψα­νά του. Ωστό­σο η οικο­γέ­νεια του Φράν­κο έχει κρύ­πτη στον καθε­δρι­κό ναό της Αλμου­δέ­να και η κόρη του Φράν­κο έχει ταφεί σε αυτήν.

Οι δια­δη­λω­τές φώνα­ζαν “Έξω οι εγκλη­μα­τί­ες από τον καθε­δρι­κό” και κρα­τού­σαν πλα­κάτ στα οποία ανα­γρά­φο­νταν τα συν­θή­μα­τα “Μαδρί­τη: Χωρίς Φράν­κο” και “Δικαιο­σύ­νη!”.

“Θα τον πετού­σα σε ένα χαντά­κι”, δήλω­σε ο 74χρονος δια­δη­λω­τής Γορ­γό­νιο Φερέ­ρο μιλώ­ντας έξω από τον καθε­δρι­κό. “Αλλά όχι (να ταφεί) εδώ”, πρόσθεσε.

Τα σχέ­δια για τη μετα­φο­ρά των λει­ψά­νων του Φράν­κο έχουν διχά­σει την ισπα­νι­κή κοι­νω­νία. Ορι­σμέ­νοι από τους απο­γό­νους του έχουν εκφρά­σει την αντί­θε­σή τους στην εκτα­φή του.

Το Ιδρυ­μα Φραν­θί­σκο Φράν­κο, μη κερ­δο­σκο­πι­κή οργά­νω­ση που προ­ω­θεί τη μνή­μη του πρώ­ην δικτά­το­ρα, δηλώ­νει ότι θα πρέ­πει να γίνει μια χρι­στια­νι­κή ταφή στον καθε­δρι­κό της Μαδρίτης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο