Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Χοντρή» κονόμα της Γερμανίας από πωλήσεις όπλων σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις σε Λιβύη και Υεμένη

Η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ενέ­κρι­νε το 2020 εξα­γω­γές όπλων και στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού αξί­ας μεγα­λύ­τε­ρης του ενός δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου ευρώ σε χώρες που εμπλέ­κο­νται στις συγκρού­σεις στην Υεμέ­νη και τη Λιβύη.

Εξα­γω­γές όπλων και στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού προς την Αίγυ­πτο αξί­ας 752 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ είχαν εγκρι­θεί ως τις 17 Δεκεμ­βρί­ου, σύμ­φω­να με την απά­ντη­ση του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών της Γερ­μα­νί­ας στο ερώ­τη­μα του βου­λευ­τή Ομίντ Νουριπούρ.

Το Κατάρ έλα­βε από τη Γερ­μα­νία όπλα και εξο­πλι­σμό αξί­ας 305,1 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα 51,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, το Κου­βέιτ 23,4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων και η Τουρ­κία 22, 9 εκα­τομ­μυ­ρί­ων. Ο Λίβα­νος αγό­ρα­σε εξο­πλι­σμό και όπλα αξί­ας 1,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ου ευρώ και το Μπα­χρέιν 1,5 εκατομμυρίου.

Όλες οι προ­α­να­φερ­θεί­σες χώρες εμπλέ­κο­νται είτε σε μία είτε και στις δύο μακρο­χρό­νιες συγκρού­σεις που μαί­νο­νται στη Λιβύη και την Υεμένη.

Στην Υεμέ­νη ένας στρα­τιω­τι­κός συνα­σπι­σμός υπό τη Σαου­δι­κή Αρα­βία στη­ρί­ζει τις κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις ενα­ντί­ον των σιι­τών ανταρ­τών Χού­τι. Στον συνα­σπι­σμό συμ­με­τέ­χουν τα Εμι­ρά­τα, η Αίγυ­πτος, το Κου­βέιτ, η Ιορ­δα­νία και το Μπαχρέιν.

Στη σύγκρου­ση στη Λιβύη, το Κατάρ και η Τουρ­κία στη­ρί­ζουν την διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Φαγέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρί­πο­λη. Από την άλλη πλευ­ρά ο στρα­τη­γός Χαλί­φα Χάφταρ έχει τη στή­ρι­ξη των Εμι­ρά­των και της Αιγύπτου.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο