Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρονολόγιο των επιθέσεων εναντίον του προέδρου Μαδούρο και της κυβέρνησής του (BINTEO)

Επί­θε­ση με χει­ρο­βομ­βί­δες από ένα ελι­κό­πτε­ρο, ανταρ­σία στρα­τιω­τι­κών, επί­θε­ση με μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη γεμά­τα εκρη­κτι­κά: ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο και η κυβέρ­νη­σή του καταγ­γέλ­λουν ότι έχουν γίνει επα­νει­λημ­μέ­να στό­χος επιθέσεων.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα εκρηκτικά

Η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας ανα­κοί­νω­σε ότι ο Μαδού­ρο είναι σώος μετά την επί­θε­ση που εξα­πο­λύ­θη­κε «με μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη γεμά­τα εκρη­κτι­κά» στη διάρ­κεια στρα­τιω­τι­κής τελε­τής χθες Σάβ­βα­το στο κέντρο του Καράκας.

Την ώρα που εκφω­νεί ομι­λία και έπει­τα από μια έκρη­ξη που φάνη­κε και στην τηλε­ο­πτι­κή μετά­δο­ση της εκδή­λω­σης, ο Βενε­ζου­ε­λά­νος πρό­ε­δρος, η σύζυ­γός του Σίλια Φλό­ρες και υψη­λό­βαθ­μα στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης και του στρα­τού στρέ­φουν το βλέμ­μα τους προς τον ουρα­νό εμφα­νώς ανή­συ­χοι και έκπληκτοι.

Στη συνέ­χεια η κάμε­ρα δεί­χνει πολ­λές εκα­το­ντά­δες στρα­τιώ­τες να τρέ­χουν στη λεω­φό­ρο όπου διε­ξα­γό­ταν παρέ­λα­ση. Μετά δια­κό­πτε­ται η απευ­θεί­ας μετάδοση.

«Σήμε­ρα προ­σπά­θη­σαν να με δολο­φο­νή­σουν», δήλω­σε αργό­τε­ρα ο Μαδού­ρο. «Δεν έχω καμία αμφι­βο­λία ότι το όνο­μα του (Κολομ­βια­νού προ­έ­δρου) Χουάν Μανου­έλ Σάντος βρί­σκε­ται πίσω από την επί­θε­ση αυτή», πρόσθεσε.

Στη Μπο­γο­τά μια πηγή από την κολομ­βια­νή προ­ε­δρία διέ­ψευ­σε οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή του Σάντος.

Επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης

Στις 6 Αυγού­στου 2017 περί­που 20 άνδρες, εκ των οποί­ων τρεις στρα­τιω­τι­κοί, επι­τέ­θη­καν στη στρα­τιω­τι­κή βάση Παρα­μα­κάι, στην πόλη Βαλέν­σια στο βόρειο τμή­μα της Βενεζουέλας.

Δύο εξ αυτών σκο­τώ­θη­καν στη διάρ­κεια των συγκρού­σε­ων που διήρ­κη­σαν τρεις ώρες και οκτώ συνε­λή­φθη­σαν ένας από τους οποί­ους τραυ­μα­τι­σμέ­νος. Ο πρώ­ην λοχα­γός Χουάν Καγκουα­ρι­πά­νο Σκοτ και ο υπο­λο­χα­γός Τζέ­φερ­σον Γκαρ­σία, που εμφα­νί­στη­καν ως οι εγκέ­φα­λοι της επί­θε­σης, συνε­λή­φθη­σαν στις 11 Αυγούστου.

Λίγο πριν την έναρ­ξη της επί­θε­σης ο Χουάν Καγκουα­ρι­πά­νο εμφα­νί­στη­κε σε βίντεο το οποίο μετα­δό­θη­κε από ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης. Περι­στοι­χι­σμέ­νος από ένστο­λους και βαριά οπλι­σμέ­νους άνδρες δήλω­σε ότι εξε­γεί­ρε­ται ενα­ντί­ον της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την «παρά­νο­μη τυραννία».

Μετά την επί­θε­ση ο Καγκουα­ρι­πά­νο κατά­φε­ρε να δια­φύ­γει παίρ­νο­ντας όπλα από τη βάση. Ο Γκαρ­σία, που φέρε­ται να προ­σέ­φε­ρε πλη­ρο­φο­ρί­ες στους δρά­στες για τα μέτρα ασφα­λεί­ας στη στρα­τιω­τι­κή βάση, επί­σης διέφυγε.

Επίθεση με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων

Στις 27 Ιου­νί­ου 2017 εν μέσω αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων ο πρώ­ην αστυ­νο­μι­κός Όσκαρ Πέρες πέτα­ξε πάνω από το Καρά­κας με ένα ελι­κό­πτε­ρο που είχε κλέ­ψει από την αστυ­νο­μία. Μαζί με άλλους ένο­πλους άνδρες πέτα­ξαν τέσ­σε­ρις χει­ρο­βομ­βί­δες ενα­ντί­ον του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου και άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, χωρίς να υπάρ­ξουν θύματα.

Επτά μήνες αργό­τε­ρα οι ειδι­κές δυνά­μεις του στρα­τού και της αστυ­νο­μί­ας περι­κυ­κλώ­νουν το κρη­σφύ­γε­το του Πέρες στο βορειο­δυ­τι­κό Καρά­κας. Στη διάρ­κεια της επι­χεί­ρη­σης σκο­τώ­νε­ται ο ίδιος και έξι συνερ­γοί του.

Από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας Μαδού­ρο από μυστη­ριώ­δη οργά­νω­ση, κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας του (BINTEO)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο