Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χρ. Κατσώτης: Κατασκευάζεται πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη δημαρχιακή και περιφερειακή αρχή που θα υλοποιεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

«Το νομο­σχέ­διο, με το οποίο καταρ­γού­νται τα Νομι­κά Πρό­σω­πα Δημο­σί­ου Δικαί­ου των Δήμων, και συμπε­ρι­λαμ­βά­νει και μια σει­ρά άλλων αντι­δρα­στι­κών ρυθ­μί­σε­ων, είναι ακό­μη ένα βήμα για τη δια­μόρ­φω­ση των Δήμων και Περι­φε­ρειών σε ακό­μα πιο εχθρι­κούς μηχα­νι­σμούς απέ­να­ντι στα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα», ανέ­φε­ρε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της ανα­φε­ρό­με­νος στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών για τους ΟΤΑ.

Ο βου­λευ­τής κατήγ­γει­λε ότι οι προ­ω­θού­με­νες δια­τά­ξεις «υπο­βαθ­μί­ζουν παρα­πέ­ρα τον ρόλο των Δημο­τι­κών Συμ­βου­λί­ων και αλλοιώ­νουν τη θέλη­ση του λαού, κατα­σκευά­ζο­ντας πλα­στή πλειο­ψη­φία για παντο­δύ­να­μη Δημο­τι­κή και Περι­φε­ρεια­κή Αρχή, η οποία θα υλο­ποιεί απρό­σκο­πτα τους κυβερ­νη­τι­κούς και επι­χει­ρη­μα­τι­κούς σχε­δια­σμούς, σχε­δια­σμούς που δεν έχουν καμία σχέ­ση με έργα και υπο­δο­μές που έχει ανά­γκη ο λαός, για να μην κιν­δυ­νεύ­ει ο ίδιος και το βιός του από πλημ­μύ­ρες, φωτιές και σεισμούς».

Ο κ. Κατσώ­της προει­δο­ποί­η­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι:

- Η Δημο­τι­κή και η Περι­φε­ρεια­κή Επι­τρο­πή θα απο­φα­σί­ζει για κρί­σι­μα ζητή­μα­τα σε πολύ στε­νό­τε­ρο και από­λυ­τα ελεγ­χό­με­νο, από άπο­ψη συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων, περιβάλλον.

- Υπο­βαθ­μί­ζε­ται η ζωντα­νή λει­τουρ­γία των Δημο­τι­κών και Περι­φε­ρεια­κών Συμ­βου­λί­ων και ενι­σχύ­ο­νται οι συνε­δριά­σεις με τηλε­δια­σκέ­ψεις που δεν μπο­ρεί να υπο­κα­τα­στή­σουν την ουσια­στι­κή συζή­τη­ση με τη φυσι­κή παρου­σία των μελών των Δημο­τι­κών Συμ­βου­λί­ων ή των Περιφερειακών.

- Περιο­ρί­ζε­ται η δυνα­τό­τη­τα στις παρα­τά­ξεις να φέρ­νουν θέμα­τα και ψηφί­σμα­τα εκτός ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης, αλλά μόνο ένα θέμα και αυτό αν το δεχτεί η πλειο­ψη­φία του συνό­λου των μελών του Συμβουλίου.

- Με την ειδι­κή συνε­δρί­α­ση λογο­δο­σί­ας των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών αρχών, μία για κάθε δίμη­νο, επι­χει­ρεί­ται να δικαιο­λο­γη­θεί ο περιο­ρι­σμός εισα­γω­γής θεμά­των, εκτός ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης, στα δημο­τι­κά συμ­βού­λια. Δεν δια­σφα­λί­ζε­ται ότι θα υπάρ­χει εισα­γω­γή αριθ­μού θεμά­των από τις μειο­ψη­φί­ες. Μπο­ρεί δηλα­δή, τα 10 θέμα­τα να τα καλύ­ψουν οι σύμ­βου­λοι της πλειοψηφίας.

- Με το επι­χεί­ρη­μα της οικο­νο­μί­ας κλί­μα­κας, καταρ­γού­νται τα νομι­κά πρό­σω­πα δημο­σί­ου δικαί­ου των δήμων, οι κοι­νω­φε­λείς επι­χει­ρή­σεις των δήμων και οι σχο­λι­κές επι­τρο­πές και μετα­φέ­ρο­νται οι αρμο­διό­τη­τές τους στο δήμο, την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­ση ενι­σχύ­ει τους ανα­πτυ­ξια­κούς οργα­νι­σμούς, τις ανώ­νυ­μες εται­ρεί­ες, ώστε να ενι­σχύ­ε­ται η πολι­τι­κή των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, η παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών. «Οι συνέ­πειες θα είναι αρνη­τι­κές. Στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση, θα υπάρ­ξει πλή­ρης υπο­βάθ­μι­ση πολι­τι­στι­κών αθλη­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των, αν όχι η παντε­λής κατάρ­γη­ση για­τί θα μετα­φερ­θούν σε managers», ανέ­φε­ρε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ.

- Οι κοι­νω­φε­λείς υπη­ρε­σί­ες, μετα­φέ­ρο­νται αυτο­δί­καια στο δήμο, όμως το προ­σω­πι­κό δεν μετα­φέ­ρε­ται αυτο­δί­καια, διό­τι η κατα­νο­μή θα γίνει με από­φα­ση του γραμ­μα­τέα της οικεί­ας απο­κε­ντρω­μέ­νης διοί­κη­σης. Επει­δή πολ­λές από τις ανά­γκες σε προ­σω­πι­κό εξυ­πη­ρε­τού­νται με συμ­βά­σεις έργου, που ανα­νε­ώ­νο­νται διαρ­κώς για πολ­λά χρό­νια, κιν­δυ­νεύ­ουν να χάσουν τη δου­λειά τους μόλις ολο­κλη­ρω­θεί η τρέ­χου­σα σύμ­βα­σή τους.

- Η αξιο­λό­γη­ση των επι­δό­σε­ων, θα γίνε­ται με βάση τη σχέ­ση κόστους οφέ­λους, αφο­ρά και τη δια­χεί­ρι­ση και αξιο­ποί­η­ση των απορ­ριμ­μά­των από μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, την παρα­χώ­ρη­ση της δημό­σιας γης, των ακτών, των δασών για επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, αφο­ρά την αντα­πο­δο­τι­κή δια­χεί­ρι­ση των αρμο­διο­τή­των που μετα­φέ­ρο­νται στους τομείς της παι­δεί­ας, της υγεί­ας, της πρό­νοιας, που ο λαός θα τα ξανα­πλη­ρώ­νει για ακό­μη πιο υπο­δε­έ­στε­ρες υπη­ρε­σί­ες που προσφέρονται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο