Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όσκαρ Ουάιλντ, Τσόρτσιλ και… Μητσοτάκης

Πήγε να παρα­στή­σει τον έξυ­πνο και τα έκα­νε… μαντά­ρα. Ο λόγος για τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσο­τά­κη (της… «αρι­στεί­ας» και του Χάρ­βαρντ) ο οποί­ος μιλώ­ντας σήμε­ρα στα Ιωάν­νι­να απο­πει­ρά­θη­κε να επι­κα­λε­στεί ένα από­φθευγ­μα του Όσκαρ Ουάιλντ.

Έτσι, ο πρω­θυ­πουρ­γός ξεκί­νη­σε την ομι­λία του ως εξής:

«Ένας αγα­πη­μέ­νος συγ­γρα­φέ­ας, Βρε­τα­νός, του Προ­έ­δρου της Βου­λής, ο Όσκαρ Ουάιλντ, έγρα­φε πολύ ωραία απο­φθέγ­μα­τα, τα οποία εξα­κο­λου­θούν να είναι επί­και­ρα. Κι έλε­γε ότι “όταν έχεις εξα­ντλή­σει το θέμα σου, έχεις εξα­ντλή­σει και το ακρο­α­τή­ριό σου”», ήταν η φρά­ση του Κυριά­κου Μητσοτάκη.

Μόνο που εδώ υπάρ­χουν, όχι ένα μήτε δύο, αλλά τρία προβλήματα.

Πρώ­το, ο Όσκαρ Ουάιλντ δεν ήταν Βρε­τα­νός, αλλά Ιρλαν­δός, γεν­νη­μέ­νος στο Δου­βλί­νο από Ιρλαν­δούς γονείς.

Δεύ­τε­ρον, η φρά­ση δεν ανή­κει στον Ουάιλντ, αλλά έχει απο­δο­θεί στον Ουίν­στον Τσόρ­τσιλ, χωρίς να έχει πιστο­ποι­η­θεί η γνη­σιό­τη­τά της.

Τρί­τον, ακό­μη όμως κι’ αν δεχθού­με ότι το από­φθευγ­μα ανή­κει στον Τσόρ­τσιλ, τότε αυτό έχει δια­φο­ρε­τι­κό νόη­μα απ’ αυτό που προ­σπά­θη­σε να του δώσει ο πρω­θυ­πουρ­γός. «Μια καλή ομι­λία πρέ­πει να εξα­ντλεί το θέμα, όχι όμως και το ακρο­α­τή­ριο», είναι η φρά­ση που απο­δί­δε­ται στον πρω­θυ­πουρ­γό της Βρετανίας.

Όσο για τον κ. Μητσο­τά­κη, τι να πει κανείς; Φτά­νει τόση «αρι­στεία»…

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο