Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όταν η Χούντα «εξυγίανε» τις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Μία από τις πρώ­τες φρο­ντί­δες του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος ήταν η «εκκα­θά­ρι­ση-εξυ­γί­αν­ση» του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού αλλά και των δήμων και κοι­νο­τή­των από κάθε «ενο­χλη­τι­κή φωνή» με βάση και «νομι­κά» της κατα­σκευά­σμα­τα ( «Θ’ Συντα­κτι­κή Πρά­ξις περί τρο­πο­ποι­ή­σε­ως των περί νομι­μο­φρο­σύ­νης των υπαλ­λή­λων δια­τά­ξε­ων» (ΦΕΚ 125/22–7‑1967 Τ.Α). Φυσι­κά οι δια­τά­ξεις αυτές πατού­σαν στο όλο νομο­θε­τι­κό αντι­κομ­μου­νι­στι­κό-αντι­δρα­στι­κή πλαί­σιο της περιό­δου του εμφυ­λί­ου και μετά.

Το ντο­κου­μέ­ντο που παρου­σιά­ζου­με προ­έρ­χε­ται από τα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας (αρχείο νομαρ­χί­ας) και περιέ­χει σχε­τι­κή εγκύ­κλιο (30/9/1967) «Προς τας Νομαρ­χί­ας του Κρά­τους» που απο­στέλ­λει το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών και έχει τον χαρα­κτή­ρα «Εμπι­στευ­τι­κή – Επείγουσα».

Σύμ­φω­να με την Συντα­κτι­κή Πρά­ξη « οι υπη­ρε­τού­ντες υπάλ­λη­λοι κλπ. εφ’ όσον ήθε­λε δια­πι­στω­θή ότι δεν είναι νομι­μό­φρο­νες κατά την έννοιαν του άρθρου 2 της αυτής ως ανω­τέ­ρω Συντα­κτι­κής Πρά­ξε­ως, απο­λύ­ο­νται ορι­στι­κώς της υπη­ρε­σί­ας κατά τας δια­τά­ξεις του άρθρου ταύτης».

Με τη σχε­τι­κή εγκύ­κλιο ζητού­νται από τις νομαρ­χί­ες «..όπως υπο­βά­λη­τε ημίν μέχρι τέλους Οκτω­βρί­ου ε.ε. τα κάτω­θι στοι­χεία» (δείγ­μα του ποιες δρά­σεις θεω­ρού­σε η Χού­ντα ως επικίνδυνες-κολάσιμες):

«Ως προς την Θ’ Συντα­κτι­κή Πράξιν:

Πλή­ρη στοι­χεία των Οργά­νων Ασφα­λεί­ας κεχω­ρι­σμέ­νως δι’ έκα­στον υπάλ­λη­λον, τακτι­κόν ή επί θητεία των Οργα­νι­σμών Τοπι­κής Αυτο­διοι­κή­σε­ως, περί νομι­μο­φρο­σύ­νης κατά την έννοιαν του άρθρου 2 της Θ’ Συντα­κτι­κής Πράξεως

Τα στοι­χεία θα ανα­φέ­ρω­νται εις την εν γένει δρα­στη­ριό­τη­τά των. Αι εκδη­λώ­σεις και αι πρά­ξεις πιστο­ποιού­σι συνή­θως τα φρο­νή­μα­τα. Ούτω η ανά­γνω­σις κομ­μου­νι­στι­κών εντύ­πων, η συμ­με­το­χή εις οχλο­κρα­τι­κάς εκδη­λώ­σεις η συμ­με­το­χή εις την ΕΔΑ, οργά­νω­σιν «Λαμπρά­κη» ή εις δια­λυ­θέ­ντα σωμα­τεία ή ερά­νους υπέρ της ΕΔΑ, η συνα­να­στρο­φή και επα­φή μετά προ­σώ­πων εγνω­σμέ­νων κομ­μου­νι­στι­κών φρο­νη­μά­των, αι βίαιαι εκδη­λώ­σεις και ύβρεις κατά των φορέ­ων της Πολι­τεια­κής εξου­σί­ας, η εξύ­μνη­σις των κομ­μου­νι­στι­κών καθε­στώ­των, η δια­κή­ρυ­ξις των συν­θη­μά­των «έξω οι Αμε­ρι­κά­νοι», «έξω από το ΝΑΤΟ» , «ουδε­τε­ρό­της» πάντα ταύ­τα τεκ­μη­ριούν φρο­νή­μα­τα κομμουνιστικά.

 

documento6 documento7 documento8

Η κατά την κατο­χήν συμ­με­το­χήν εις το ΕΑΜ, ΕΛΑΣ κλπ. άνευ περαι­τέ­ρω δρα­στη­ριό­τη­τος, δεν είναι στοι­χεί­ον αρκε­τόν διά την κρί­σιν της ελλεί­ψε­ως νομιμοφροσύνης.

Εάν όμως προ­ήλ­θον μετε­γε­νε­στέ­ρως εις ενερ­γεί­ας, συμ­με­το­χήν ή εκδη­λώ­σεις συμπα­θεί­ας υπέρ των κομ­μου­νι­στών, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η κατά την κατο­χήν δρά­σις ήτο ηθε­λη­μέ­νη και όχι απόρ­ροια πλά­νης ή βίας»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο