Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Όχι, κύριοι ιμπεριαλιστές…!»: Ηχηρή απάντηση του κουβανού προέδρου στις προκλήσεις των ΗΠΑ

Δυνα­μι­κή απά­ντη­ση στις συνε­χείς προ­κλή­σεις της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ έδω­σε κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας του στο Μπα­γιά­μο ο πρό­ε­δρος της χώρας Μιγκέλ Ντιάζ- Κανέλ.

Μιλώ­ντας στην εκδή­λω­ση για τα 66 χρό­νια από την επί­θε­ση των ανταρ­τών του Φιντέλ Κάστρο στον στρα­τώ­να Μον­κά­δα, ο κου­βα­νός ηγέ­της επι­βε­βαί­ω­σε την προ­σή­λω­ση της Αβά­να στα ιδα­νι­κά και τις αξί­ες που κλη­ρο­νό­μη­σε η Επα­νά­στα­ση του 1959.

Ο Ντιάζ-Κανέλ επι­σή­μα­νε ότι η Κού­βα δεν πρό­κει­ται να προ­δώ­σει τους φίλους και συμ­μά­χους της και κατη­γό­ρη­σε τις ΗΠΑ για προ­σπά­θεια εκβια­σμού και επι­στρο­φή στο δόγ­μα Μον­ρόε. «Όχι, κύριοι ιμπε­ρια­λι­στές, δεν κατα­λα­βαί­νου­με ο ένας τον άλλο», σημεί­ω­σε ο κου­βα­νός ηγέτης.

Όπως τόνι­σε, η Κού­βα επι­θυ­μεί τη δια­τή­ρη­ση μιας «πολι­τι­σμέ­νης σχέ­σης με το βόρειο γεί­το­να της, αλλά στη βάση του αμοι­βαί­ου σεβα­σμού» και πρό­σθε­σε πως «κάθε άλλη πρό­τα­ση πέραν αυτού δεν μας ενδιαφέρει».

diaz canel raul

Ο κου­βα­νός πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ και ο Γραμ­μα­τέ­ας του Κ.Κ. Κού­βας Ραούλ Κάστρο.

Στο πλαί­σιο της εσω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, ο Ντιάζ-Κανέλ ανα­κοί­νω­σε ότι τις ερχό­με­νες εβδο­μά­δες η κυβέρ­νη­ση θα λάβει «νέα μέτρα που ζήτη­σε ο λαός», όπως αυξή­σεις σε μισθούς και συντά­ξεις που θα λάβουν πάνω από 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νοι και συνταξιούχοι.

Σημειώ­νε­ται ότι η φετι­νή εκδή­λω­ση για την επέ­τειο από την επί­θε­ση στον στρα­τώ­να Μον­κά­δα έλα­βε χώρα στην πόλη Μπα­γιά­μο, στην ανα­το­λι­κή πλευ­ρά της χώρας. Πλή­θος κόσμου παρα­κο­λού­θη­σε την εκδή­λω­ση, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Πρώ­του Γραμ­μα­τέα του Κ.Κ. Κού­βας Ραούλ Κάστρο και άλλων αξιωματούχων.

Πηγές: CubaSi / Prensa Latina.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο