Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όχι στο εμπάργκο για μια ακόμη φορά στο ψήφισμα του ΟΗΕ — Ό,τι και να κάνουν οι ΗΠΑ οι λαοί λένε NoMásBloqueo

Άλλη μια διπλω­μα­τι­κή νίκη, η 27 στην σει­ρά, πέτυ­χε η Κού­βα καθώς η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των κρα­τών στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ τάχθη­καν υπέρ της άρσης του εξο­ντω­τι­κού απο­κλει­σμού (εμπάρ­γκο) που έχουν επι­βάλ­λει στο νησί οι Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Το ψήφι­σμα υιο­θε­τή­θη­κε με 189 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Ταυ­τό­χρο­να, απορ­ρί­θη­κε ένα αίτη­μα των ΗΠΑ που ζητού­σαν να επι­κρι­θεί η Κού­βα για παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων.

Όπως και πέρ­σι, μόνο οι ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ κατα­ψή­φι­σαν. Η Ουκρα­νία και η Μολ­δα­βία απεί­χαν από την ψηφοφορία.

Μονα­δι­κή παρα­φω­νία στην ψηφο­φο­ρία απο­τέ­λε­σαν οι ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ που, κατά πάγια τακτι­κή τους, ψήφι­σαν ενά­ντια στην άρση.

FB_IMG_1541083404110

 

Η εκπρό­σω­πος των ΗΠΑ Νίκι Χέι­λι, αυτή τη φορά παρου­σί­α­σε οκτώ τρο­πο­λο­γί­ες σε μια προ­σπά­θεια να στρέ­ψει την προ­σο­χή στο ζήτη­μα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και την τήρη­σή τους από την Αβά­να. Δεν έλα­βε όμως τη στή­ρι­ξη που θα επι­θυ­μού­σε, αφού μόνο το Ισρα­ήλ και η Ουκρα­νία ψήφι­σαν και τις οκτώ ενώ τα Νησιά Μάρ­σαλ ενέ­κρι­ναν τη μία από αυτές τις προτάσεις.

H από­φα­ση έχει συμ­βου­λευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα και δίνει το δικαί­ω­μα στις ΗΠΑ να συνε­χί­ζουν, με ιδιαί­τε­ρη σκλη­ρό­τη­τα μετά την εκλο­γή Τραμπ, με πρό­φα­ση τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και την έλλει­ψη δημο­κρα­τί­ας όπως και την επί­θε­ση ενα­ντί­ον των Αμε­ρι­κά­νων διπλω­μα­τών, για να εμπο­δί­ζει με όλα τα μέσα την οικο­νο­μι­κή εξέ­λι­ξη της Κού­βας, τιμω­ρώ­ντας στην ουσία τον ίδιο τον κου­βα­νέ­ζι­κο λαό που υπο­κρι­τι­κά επικαλείται.

Ουσια­στι­κά πρό­κει­ται για έναν ακή­ρυ­χτο πόλε­μο σε βάρος του λαού της Κού­βας. Σε έναν πόλε­μο που δημιουρ­γεί εμπό­δια στην ανά­πτυ­ξη της Κού­βας και στην κάλυ­ψη των ανα­γκών του λαού της.

cuba6

Προη­γή­θη­καν τοπο­θε­τή­σεις αντι­προ­σώ­πων που κατα­δί­κα­σαν το εμπάρ­γκο και τοπο­θε­τή­θη­καν υπέρ των προ­τά­σε­ων της Κούβας

Ο Εκπρό­σω­πος του Ελ Σαλ­βα­δόρ τοπο­θε­τή­θη­κε για τα μέλη της Κοι­νό­τη­τας της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και Καραϊ­βι­κής (CELAC), υπο­στη­ρί­ζο­ντας το κου­βα­νι­κό ψήφισμα.

Ο εκπρό­σω­πος της Βενε­ζου­έ­λας μετέ­φε­ρε το μήνυ­μα στή­ρι­ξης της Κου­βα­νέ­ζι­κης πρό­τα­σης για το Κίνη­μα Αδέ­σμευ­των, απορ­ρί­πτο­ντας τις τρο­πο­λο­γί­ες που προ­τά­θη­καν από τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

cuba4

Ο αντι­πρό­σω­πος της Αιγύ­πτου που εκπρο­σώ­πη­σε ομά­δα 77 χωρών συν την Κίνα, κατα­δί­κα­σε τον αποκλεισμό.

Ο εκπρό­σω­πος του Μαρό­κου απευ­θύν­θη­κε στην Γενι­κή Συνέ­λευ­ση εξ ονό­μα­τος της ομά­δας των κρα­τών της Αφρι­κής, λέγο­ντας, «με την ιδιό­τη­τά μου ως Προ­έ­δρου της αφρι­κα­νι­κής ομά­δας, επι­μέ­νω στην ανά­γκη να τεθεί τέρ­μα στον οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό που επι­βλή­θη­κε στο λαό της Κούβας.Η άρση του απο­κλει­σμού θα σώσει χιλιά­δες ζωές και θα επι­τρέ­ψει την Κού­βα να συνε­χί­σει την ανάπτυξή»

 

cuba22

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο