Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

☢️💀 Αποχώρηση ΗΠΑ από τη συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς INF

Νέοι κρίκοι στην επικίνδυνη αλυσίδα των ανταγωνισμών. Κατηγορούν για μη συμμόρφωση τη Ρωσία και θυμίζουν ότι η Κίνα δεν ήταν μέρος της Συνθήκης

Intermediate Range Nuclear Forces Treaty INF USA CCCP

Οι προει­δο­ποι­ή­σεις των ΗΠΑ ότι ετοι­μά­ζο­νται να απο­χω­ρή­σουν μονο­με­ρώς από τη συμ­φω­νία με τη Ρωσία για τα πυρη­νι­κά όπλα μέσου βελη­νε­κούς (Συν­θή­κη INF), που συνά­φθη­κε το 1987 ανά­με­σα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, συνι­στά σοβα­ρό βήμα κλι­μά­κω­σης της αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας απέ­να­ντι στη Ρωσία και δείγ­μα της παρα­πέ­ρα όξυν­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων. Η συγκε­κρι­μέ­νη εξέ­λι­ξη δεν είναι κεραυ­νός εν αιθρία. Συζη­τή­θη­κε ευρέ­ως στη Σύνο­δο των υπουρ­γών Άμυ­νας του ΝΑΤΟ που έγι­νε αρχές Οκτώ­βρη 2018 στις Βρυ­ξέλ­λες με τη συμ­με­το­χή και της Ελλά­δας, η οποία συμ­φώ­νη­σε με όλες τις αποφάσεις.

Θυμί­ζου­με ότι στο πλαί­σιο της Συνό­δου συνε­δρί­α­σε η Ομά­δα Πυρη­νι­κού Σχε­δια­σμού του ΝΑΤΟ, όπου ο ΓΓ της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας κατη­γό­ρη­σε τη Ρωσία ότι παρα­βιά­ζει την INF, ανα­πτύσ­σο­ντας ένα νέο πυραυ­λι­κό σύστη­μα αυτού του τύπου. Τη σκυ­τά­λη των προ­φά­σε­ων και των απει­λών πήρε η πρέ­σβει­ρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η οποία δήλω­σε δημό­σια ότι οι ΗΠΑ προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για ένα στρα­τιω­τι­κό χτύ­πη­μα προ­κει­μέ­νου να εξου­δε­τε­ρώ­σουν αν χρεια­στεί «έναν (ρωσι­κό) πύραυ­λο που θα μπο­ρού­σε να χτυ­πή­σει κάποια από τις συμ­μά­χους χώρες μας».

☢️💀 Βέβαια, αυτό που δεν ειπώ­θη­κε στη Σύνο­δο είναι ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη ανα­πτύ­ξει ένα πολυ­πλό­κα­μο σύστη­μα «αντι­πυ­ραυ­λι­κής ασπί­δας» με έδρα τη Ρου­μα­νία, που καταγ­γέλ­θη­κε από τη Ρωσία ως επι­θε­τι­κή ενέργεια.
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ: Στη φόρα τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι αντιθέσεις

«Μετά από αυτήν τη Διά­σκε­ψη, δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία. Σίγου­ρα έχου­με πρό­βλη­μα». Με αυτά τα λόγια έκλει­σε τις εργα­σί­ες της 55ης Διά­σκε­ψης Ασφα­λεί­ας του Μονά­χου (15–17 Φεβ 2019) ο επι­κε­φα­λής της, Βόλφ­γκανγκ Ισιν­γκερ. Για ακό­μη μια φορά, στο κορυ­φαίο φόρουμ για την ασφά­λεια ήρθαν στο προ­σκή­νιο τα αντα­γω­νι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, που όλο και πιο δύσκο­λα συμ­βι­βά­ζο­νται, οι ανα­κα­τα­τά­ξεις στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή πυρα­μί­δα και την «καθιε­ρω­μέ­νη παγκό­σμια τάξη πραγ­μά­των».Μονάχου MerkelPens

Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά υπο­γράμ­μι­σε η Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριος, Αγκε­λα Μέρ­κελ, στις αρχές του 21ου αιώ­να οι δομές που προ­έ­κυ­ψαν από τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, «υπό­κει­νται σε απί­στευ­τη πίε­ση, επει­δή οι εξε­λί­ξεις απαι­τούν τη μεταρ­ρύθ­μι­σή τους». Με αυτήν την έννοια «ο τίτλος της φετι­νής διά­σκε­ψης είναι “Το μεγά­λο παζλ”», όπου ο κόσμος περι­γρά­φε­ται σαν ένα παζλ με δια­λυ­μέ­να κομ­μά­τια, είπε και ανέ­δει­ξε πλευ­ρές των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και με Ρωσία και Κίνα.

  • Γερμανικές «μπηχτές» σε ΗΠΑ και «στο βάθος» Κίνα

☢️💀 Χαρα­κτή­ρι­σε την απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από τη Συν­θή­κη απα­γό­ρευ­σης των πυραύ­λων μικρού και μεσαί­ου βελη­νε­κούς (INF) «ανα­πό­φευ­κτη», εξαι­τί­ας των παρα­βιά­σε­ων της Ρωσί­ας, ωστό­σο σημεί­ω­σε — απευ­θυ­νό­με­νη στην αντι­προ­σω­πεία των ΗΠΑ — ότι προ­κα­λού­νται κίν­δυ­νοι πρώ­τα και κύρια για την Ευρώ­πη που συνο­ρεύ­ει με τη Ρωσία. Τόνι­σε ότι σε όποιες μελ­λο­ντι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για νέα συμ­φω­νία αφο­πλι­σμού θα πρέ­πει να συμ­με­τέ­χει και η Κίνα, που δια­τη­ρεί «πολ­λές επι­φυ­λά­ξεις». Η Κίνα ανα­πτύσ­σει στρα­τιω­τι­κούς εξο­πλι­σμούς για «αυστη­ρά αμυ­ντι­κές ανά­γκες» και απορ­ρί­πτει την προ­σχώ­ρη­ση σε μια συν­θή­κη για την απα­γό­ρευ­ση πυραύ­λων μεσαί­ου βελη­νε­κούς, είπε ο επι­κε­φα­λής Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής του ΠΓ του ΚΚ Κίνας Γιανγκ Ζιε­τσί.

Για το Ιράν η Μέρ­κελ είπε ότι «ο στό­χος είναι κοι­νός» με τις ΗΠΑ, ο περιο­ρι­σμός του Ιράν σε Συρία, Μέση Ανα­το­λή, Υεμέ­νη, αλλά «δια­φω­νού­με στην τακτι­κή». Υπε­ρα­σπί­στη­κε τη συμ­φω­νία για τα πυρη­νι­κά στο Ιράν, μέσω της οποί­ας «ίσως μπο­ρέ­σου­με να ασκή­σου­με περαι­τέ­ρω πίε­ση». Εξάλ­λου, άσκη­σε κρι­τι­κή στις ΗΠΑ λέγο­ντας: «Μήπως η γρή­γο­ρη και άμε­ση από­συρ­ση των Αμε­ρι­κα­νών από τη Συρία θα ενι­σχύ­σει την επιρ­ροή του Ιράν και της Ρωσί­ας;».

Εξί­σου κρί­σι­μες είναι και «οι οικο­νο­μι­κές σχέ­σεις μετα­ξύ Κίνας, ΗΠΑ και Ευρώ­πης. Είναι ένα τερά­στιο πρό­βλη­μα», συνέ­χι­σε η καγκε­λά­ριος. «Οταν ταξι­δεύω στην Κίνα, οι Κινέ­ζοι εκπρό­σω­ποι μου λένε: Τα 1.700 από τα 2.000 χρό­νια μ.Χ., υπήρ­ξα­με ηγε­τι­κή οικο­νο­μι­κή δύνα­μη. Μην ταρά­ζε­στε. Δεν θα συμ­βεί τίπο­τα, όταν επι­στρέ­ψου­με εκεί που πάντα βρι­σκό­μα­σταν. Κι εμείς απα­ντά­με: Τα τελευ­ταία 300 χρό­νια είμα­στε οι ηγέ­τες. Πρώ­τα οι Ευρω­παί­οι, μετά οι ΗΠΑ και μετά μαζί. Τώρα, όμως, πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σου­με τη δεδο­μέ­νη κατά­στα­ση και να βρού­με εύλο­γες λύσεις, ώστε ο αγώ­νας να μην κατα­στεί αμοι­βαία εξου­θε­νω­τι­κός», είπε ενδει­κτι­κά η καγκελάριος.

Σημα­ντι­κό μέρος της ομι­λί­ας της αφο­ρού­σε και την Αφρι­κή, όπου επι­διώ­κε­ται μεγα­λύ­τε­ρη διείσ­δυ­ση των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων και πολι­τι­κή επιρ­ροή, ενώ «η Κίνα έχει δαπα­νή­σει πολ­λά σε ανα­πτυ­ξια­κή πολι­τι­κή και επεν­δύ­σεις στην Αφρι­κή».

Υπε­ρα­σπί­στη­κε για ακό­μη μια φορά την κατα­σκευή του ρωσι­κού αγω­γού «Nord Stream 2» που θα κατα­λή­γει στη Βόρεια Γερ­μα­νία, λέγο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι δεν είναι προς το ευρω­παϊ­κό συμ­φέ­ρον να αφε­θεί η Ρωσία στην εξάρ­τη­ση και την προ­μή­θεια φυσι­κού αερί­ου μόνο της Κίνας.

«Η Αμερική ισχυρότερη από ποτέ»

Trump Make America Great Again

Warning Emoji, Facebook styleΕπα­να­λαμ­βά­νο­ντας τα λόγια του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου, Ντό­ναλντ Τραμπ, ο αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης, Μάικ Πενς, είπε: «Το θεμε­λιώ­δες ζήτη­μα της επο­χής μας είναι αν η Δύση έχει τη βού­λη­ση να επι­βιώ­σει». Ισχυ­ρί­στη­κε ότι εξαι­τί­ας της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής «η Αμε­ρι­κή είναι ισχυ­ρό­τε­ρη από ποτέ και οδη­γεί για άλλη μια φορά στην παγκό­σμια σκη­νή».

Ξεκα­θά­ρι­σε ότι οι ΗΠΑ επι­δο­κι­μά­ζουν «όλους τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους που ενα­ντιώ­νο­νται σθε­να­ρά στον αγω­γό “Nord Stream 2”», αλλά και ότι «δεν θα μεί­νου­με αδρα­νείς, ενώ οι σύμ­μα­χοι του ΝΑΤΟ (σ.σ. Τουρ­κία) αγο­ρά­ζουν όπλα από τους αντι­πά­λους μας (σ.σ. Ρωσία)». Επι­τέ­θη­κε για ακό­μη μια φορά στην Κίνα, εξη­γώ­ντας ότι οι τρέ­χου­σες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις «δεν αφο­ρούν απλώς την ανι­σορ­ρο­πία του μετα­ξύ τους εμπο­ρί­ου», αλλά την κλο­πή πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, την εξα­να­γκα­στι­κή μετα­φο­ρά τεχνο­λο­γί­ας και άλλα διαρ­θρω­τι­κά ζητή­μα­τα στην Κίνα, «που επι­βά­ρυ­ναν την οικο­νο­μία μας και τις οικο­νο­μί­ες όλου του κόσμου». Ακό­μη επι­τέ­θη­κε στην Κίνα για παρε­μπό­δι­ση της ελεύ­θε­ρης ναυ­σι­πλο­ΐ­ας στη Νότια Κινε­ζι­κή Θάλασσα.

Ανα­φο­ρι­κά με την από­συρ­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των από τη Συρία, επι­σή­μα­νε ότι «είναι μια αλλα­γή στην τακτι­κή, όχι στην απο­στο­λή. Οι ΗΠΑ θα δια­τη­ρή­σουν ισχυ­ρή παρου­σία στην περιο­χή». Εξάλ­λου, επα­νέ­λα­βε πως το Ιράν είναι «ο κορυ­φαί­ος κρα­τι­κός χορη­γός τρο­μο­κρα­τί­ας στον κόσμο» και κάλε­σε τους Ευρω­παί­ους να στα­μα­τή­σουν να υπο­νο­μεύ­ουν τις κυρώ­σεις των ΗΠΑ και να απο­συρ­θούν από την πυρη­νι­κή συμφωνία.

Η Βενε­ζου­έ­λα είναι μία ακό­μη από­δει­ξη ότι οι ΗΠΑ «ηγού­νται του ελεύ­θε­ρου κόσμου», εκτί­μη­σε ο Πενς, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας την …ανά­γκη για «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σερ­γκέι Λαβρόφ, κατη­γό­ρη­σε τις ΗΠΑ για την απο­χώ­ρη­ση από την INF, επι­βάλ­λο­ντας, όπως είπε, τη θέση της και στα άλλα κρά­τη — μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ προ­έ­βα­λε το «δικαί­ω­μα» της Ρωσί­ας να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντά της και εκτός συνό­ρων, λέγο­ντας ότι αυτό δεν είναι μόνο «προ­νό­μιο» του ΝΑΤΟ. Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, ο Λαβρόφ απέ­κρου­σε τις κατη­γο­ρί­ες ότι η Μόσχα είχε ανά­μει­ξη στο ζήτη­μα της ονο­μα­σί­ας της ΠΓΔΜ, λέγο­ντας πως «δεν παρου­σιά­στη­καν ποτέ γεγο­νό­τα», ενώ από την άλλη «πέντε ή έξι κορυ­φαί­οι ηγέ­τες της Δύσης επι­σκέ­φτη­καν τα Σκό­πια και έκα­ναν εκστρα­τεία υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα».

αποχώρηση ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate-Range_Nuclear_Forces_Treaty-INF)Τελι­κά η από­φα­ση των ΗΠΑ για απο­χώ­ρη­ση από τη Συν­θή­κη Πυρη­νι­κών Δυνά­με­ων Μέσου Βελη­νε­κούς (Intermediate — Range Nuclear Forces Treaty — INF) τέθη­κε σε εφαρ­μο­γή (στις 2 Αυγού­στου), επι­βε­βαιώ­νο­ντας τη σοβα­ρή όξυν­ση των αντι­θέ­σε­ων ανά­με­σα στα ισχυ­ρά ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα του πλα­νή­τη ρίχνο­ντας φυσι­κά «νερό στο μύλο» των μονο­πω­λί­ων της πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, σε βάρος της ασφά­λειας των λαών. Το πρό­σχη­μα που επι­κα­λέ­στη­κε η κυβέρ­νη­ση του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ είναι η παρα­βί­α­ση της συμ­φω­νί­ας από τη Ρωσία, επει­δή «δεν επα­νήλ­θε στον πλή­ρη και εξα­κρι­βω­μέ­νο σεβα­σμό» της INF.

Σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­σή του ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πομπέο επέρ­ρι­ψε την ευθύ­νη στη Μόσχα κατη­γο­ρώ­ντας την για μη συμ­μόρ­φω­ση με τη Συν­θή­κη, που «δια­κυ­βεύ­ει τα ύψι­στα συμ­φέ­ρο­ντα των ΗΠΑ, καθώς η ανά­πτυ­ξη και η εγκα­τά­στα­ση από τη Ρωσία ενός πυραυ­λι­κού συστή­μα­τος που παρα­βιά­ζει τη Συν­θή­κη αντι­προ­σω­πεύ­ει άμε­ση απει­λή για τις ΗΠΑ και τους συμ­μά­χους και εταί­ρους μας». Νωρί­τε­ρα, άλλοι υψη­λό­βαθ­μοι Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι υπο­στή­ρι­ζαν ότι η Ρωσία έχει παρα­βιά­σει την INF ανα­πτύσ­σο­ντας «πολ­λές συστοι­χί­ες» ενός ρωσι­κού πυραύ­λου «Κρουζ» στη Ρωσία και στο δυτι­κό τμή­μα της, που έχουν «τη δυνα­τό­τη­τα να πλή­ξουν σημα­ντι­κούς ευρω­παϊ­κούς στό­χους».

Η εξέ­λι­ξη προ­κά­λε­σε την άμε­ση αντί­δρα­ση της Ρωσί­ας, που υπο­στή­ρι­ξε πως η Συν­θή­κη, που υπο­γρά­φη­κε στις 8/12/87 μετα­ξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιε­τι­κής Ενω­σης, τερ­μα­τί­στη­κε «με πρω­το­βου­λία των ΗΠΑ». Ωστό­σο, ακο­λού­θως, ο Ρώσος υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Ρια­μπ­κόφ, μιλώ­ντας στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «TASS» επα­νέ­φε­ρε στο προ­σκή­νιο ρωσι­κή πρό­τα­ση για ένα, έστω προ­σω­ρι­νό, μορα­τό­ριουμ στην ανά­πτυ­ξη μικρών και μεσαί­ων πυρη­νι­κών όπλων που απα­γο­ρεύ­ο­νται από τη συμ­φω­νία αυτή.

Σε κάθε περί­πτω­ση, η από­φα­ση των ΗΠΑ για τερ­μα­τι­σμό της συμ­φω­νί­ας υπο­στη­ρί­χτη­κε πλή­ρως από το ΝΑΤΟ, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του οποί­ου Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ εξέ­φρα­σε υπο­κρι­τι­κά λύπη, «επει­δή η Ρωσία δεν έδει­ξε προ­θυ­μία να συμ­μορ­φω­θεί με τις διε­θνείς υπο­χρε­ώ­σεις της». Τόνι­σε πως είναι «ομό­φω­νη θέση» όλων των μελών του ΝΑΤΟ ότι η Συν­θή­κη παρα­βιά­στη­κε από τη Ρωσία και πως, ως εκ τού­του, οι ΗΠΑ δεν μπο­ρούν να συνε­χί­σουν να την εφαρ­μό­ζουν. Παρ’ όλα αυτά απέ­φυ­γε να προ­χω­ρή­σει στη λήψη αντι­ποί­νων προς τη Μόσχα, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως το ΝΑΤΟ θα απα­ντή­σει «με μετρη­μέ­νο και υπεύ­θυ­νο τρό­πο» δια­σφα­λί­ζο­ντας παράλ­λη­λα πως η «απο­τρε­πτι­κή πυρη­νι­κή» δύνα­μή του θα παρα­μεί­νει «απο­τε­λε­σμα­τι­κή». Ισχυ­ρί­στη­κε δε πως τάχα το ΝΑΤΟ δεν επι­διώ­κει μία νέα κούρ­σα πυρη­νι­κών εξο­πλι­σμών… Βέβαια, για να δια­πι­στώ­σει κανείς αν αλη­θεύ­ουν τέτοιοι ισχυ­ρι­σμοί, αρκεί να θυμη­θεί μόνο το γνω­στό «νέο πυρη­νι­κό δόγ­μα των ΗΠΑ» που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση Τραμπ το Φλε­βά­ρη του 2018 με το οποίο πρό­τει­νε τη δημιουρ­γία «σύγ­χρο­νων όπλων χαμη­λής ισχύ­ος», ώστε να μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν, εφό­σον κρι­θεί απα­ραί­τη­το, σε πεδία συγκρού­σε­ων στα οποία θεω­ρεί­ται πως δια­κυ­βεύ­ο­νται κρί­σι­μα συμ­φέ­ρο­ντα αμε­ρι­κα­νι­κών μονοπωλίων.

Πάντως, πρέ­πει να σημειω­θεί ότι οι ΗΠΑ για την απο­χώ­ρη­σή τους από την INF έχουν επι­κα­λε­στεί και το γεγο­νός ότι αυτή δεν περι­λαμ­βά­νει την Κίνα. Μάλι­στα, το Πεκί­νο μέχρι σήμε­ρα έχει απορ­ρί­ψει το ενδε­χό­με­νο συμ­με­το­χής του σε σχε­τι­κές συνο­μι­λί­ες. Στα μέσα του Ιού­λη, εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ δήλω­νε ότι «επί του παρό­ντος, δεν βλέ­που­με προ­ϋ­πο­θέ­σεις ή λόγους για συμ­με­το­χή της Κίνας σε τέτοιες συνο­μι­λί­ες»

(με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το Ριζο­σπά­στη δεί­τε & |>“Δια­σκέ­ψεις «Ασφα­λεί­ας» των κεφα­λαιο­κρα­τών”<|)


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο