Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

1969: Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι!

«Ενα μικρό βήμα για τον άνθρω­πο, ένα τερά­στιο άλμα για την ανθρω­πό­τη­τα». Τα ιστο­ρι­κά λόγια του Νιλ Αρμ­στρονγκ σημα­το­δο­τούν για πάντα ένα από τα κορυ­φαία γεγο­νό­τα του 20ού αιώ­να: την κατά­κτη­ση της Σελή­νης. Η δεκα­ε­τία που άρχι­σε με την ιστο­ρι­κή πτή­ση του Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν το 1961 κλεί­νει με την προσ­σε­λή­νω­ση του «Απόλ­λων 11» σφρα­γί­ζο­ντας ανε­ξί­τη­λα μια ολό­κλη­ρη εποχή.

Το πλή­ρω­μα του «Απόλ­λων 11» απο­τε­λού­σαν ο κυβερ­νή­της Νιλ Αρμ­στρονγκ, ο Εντουιν Ολντριν και ο Μάικλ Κόλινς. Η εκτό­ξευ­ση του πυραύ­λου που μετέ­φε­ρε το δια­στη­μό­πλοιο και τη σελη­νά­κα­το «Αετός» γίνε­ται στο 16 Ιού­λη 1969, στις 9.32 π.μ.

Οι επό­με­νες τέσ­σε­ρις μέρες περ­νούν με εξο­νυ­χι­στι­κούς ελέγ­χους σε όλα τα συστή­μα­τα του δια­στη­μο­πλοί­ου και της σεληνακάτου.

Κατά τη διάρ­κεια της δέκα­της περι­στρο­φής τους στην τρο­χιά της Σελή­νης, οι Αρμ­στρονγκ και Ολντριν μετα­κο­μί­ζουν στη σελη­νά­κα­το. Κάνουν δυο ακό­μη περι­στρο­φές και κατό­πιν πυρο­δο­τούν τους κινη­τή­ρες του «Αετού», ο οποί­ος απο­συν­δέ­ε­ται και αρχί­ζει την κάθο­δο προς τη Σελήνη.

Λίγα δευ­τε­ρό­λε­πτα μετά την απο­σύν­δε­ση παρου­σιά­ζε­ται το πρώ­το πρό­βλη­μα με την υπερ­φόρ­τι­ση του υπο­λο­γι­στή, το πρό­βλη­μα αντι­με­τω­πί­ζε­ται από τους ειδι­κούς της ΝΑΣΑ στο κέντρο ελέγ­χου στο Χιού­στον. Ομως τα προ­βλή­μα­τα συνε­χί­ζο­νται, καθώς ο Αρμ­στρονγκ δια­πι­στώ­νει λίγο πριν την προσ­σε­λή­νω­ση, σε ύψος 60 μέτρων από την επι­φά­νεια του δορυ­φό­ρου, ότι η σελη­νά­κα­τος οδη­γεί­ται σε ένα σημείο γεμά­το βρά­χους. Αυτό που φοβού­νται όλοι είναι μήπως κάποιο χτύ­πη­μα, ή κάποια λαν­θα­σμέ­νη θέση της σελη­να­κά­του θα εμπο­δί­σει μετά την απο­κόλ­λη­σή της. Ο Αρμ­στρονγκ ανα­λαμ­βά­νει να οδη­γή­σει ο ίδιος το σκά­φος σε ομα­λό έδα­φος. Πρέ­πει, όμως, να κάνει γρή­γο­ρα για­τί δεν επαρ­κούν τα καύ­σι­μα. Τριά­ντα δευ­τε­ρό­λε­πτα πριν τελειώ­σουν τα καύ­σι­μα ακού­γε­ται στο Χιού­στον η φωνή του Αρμ­στρονγκ: «Χιού­στον, Βάση Ηρε­μία, ο “Αετός” έχει προ­σε­δα­φι­στεί». Η ώρα ήταν 16.17 της 20ής Ιού­λη 1969. Περί­που έξι ώρες αργό­τε­ρα ο Ο Αρμ­στρονγκ κάνει το πρώ­το του βήμα στη Σελήνη.

Στο σημείο της προσ­σε­λή­νω­σης οι δυο Αμε­ρι­κα­νοί αστρο­ναύ­τες αφή­νουν μια πλα­κέ­τα με τα στοι­χεία της επι­χεί­ρη­σης, την αμε­ρι­κα­νι­κή σημαία, μια άλλη πλα­κέ­τα με τα μηνύ­μα­τα από 72 αρχη­γούς κρα­τών. Προ­κα­λούν, όμως, την παγκό­σμια συγκί­νη­ση όταν αφή­νουν ένα κου­τί στο οποίο βρί­σκο­νται τα παρά­ση­μα των αστρο­ναυ­τών, Αμε­ρι­κα­νών και Σοβιε­τι­κών, που έχα­σαν τη ζωή τους στην προ­σπά­θεια κατά­κτη­σης του δια­στή­μα­τος, όπως και το παρά­ση­μο του Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν, του πρώ­του αστρο­ναύ­τη ο οποί­ος είχε σκο­τω­θεί σε δυστύ­χη­μα ένα χρό­νο πριν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο