Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

20 Σεπτεμβρίου 1992: Το 49% των Γάλλων λέει «Οχι στο Μάαστριχτ»

Στις 20 Σεπτέμ­βρη 1992 διε­ξά­γε­ται δημο­ψή­φι­σμα στη Γαλ­λία για τη Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ. Το «ναι» συγκε­ντρώ­νει την ορια­κή πλειο­ψη­φία του 51,05% και το «όχι» το εντυ­πω­σια­κό ποσο­στό 48,95%. Η αγχώ­δης επι­κρά­τη­ση του «ναι» δίνει μια βαθιά ανά­σα στους θια­σώ­τες της Συν­θή­κης και τους αρχι­τέ­κτο­νές της. Το γεγο­νός, όμως, ότι οι μισοί Γάλ­λοι λένε «όχι» είναι βαρύ­τα­το πλήγ­μα κατά των σχε­δί­ων για την οικο­νο­μι­κή και νομι­σμα­τι­κή ένω­ση. Είναι όμως και μια ηχη­ρή προει­δο­ποί­η­ση ότι αυτά τα σχέ­δια θα συνα­ντή­σουν τη μαχη­τι­κή αντί­στα­ση των εργα­ζο­μέ­νων, των αγρο­τών και των πλα­τύ­τε­ρων λαϊ­κών στρω­μά­των. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία από την ανά­λυ­ση των απο­τε­λε­σμά­των του γαλ­λι­κού δημο­ψη­φί­σμα­τος το 57% των εργα­ζο­μέ­νων ψήφι­σε «όχι», ενώ το ποσο­στό των αγρο­τών που τάχθη­καν κατά της Συν­θή­κης του Μάα­στριχτ ξεπέ­ρα­σε το συντρι­πτι­κό 75%.

Το απο­τέ­λε­σμα του γαλ­λι­κού δημο­ψη­φί­σμα­τος στις 20 Σεπτέμ­βρη 1992 ήρθε για να προ­στε­θεί στο «όχι» που είπαν οι Δανοί στο δικό τους δημο­ψή­φι­σμα, αντα­να­κλώ­ντας μια γενι­κευ­μέ­νη δυσα­ρέ­σκεια κατά της Συν­θή­κης του Μάα­στριχτ. Οι ιθύ­νο­ντες της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, θορυ­βη­μέ­νοι τόσο από τα απο­τε­λέ­σμα­τα των δημο­ψη­φι­σμά­των, όσο και από την εν εξε­λί­ξει κρί­ση του Ευρω­παϊ­κού Νομι­σμα­τι­κού Συστή­μα­τος υπο­χρε­ώ­νο­νται σε ανα­δί­πλω­ση. Οι περισ­σό­τε­ροι απ’ αυτούς ανοί­γουν το κεφά­λαιο της «ανα­θε­ώ­ρη­σης» της Συν­θή­κης. Υπό­σχο­νται ότι τα «ενο­χλη­τι­κά» άρθρα της Συν­θή­κης και ιδιαί­τε­ρα αυτά που αφο­ρούν στις συνέ­πειες για τους εργα­ζό­με­νους και τους αγρό­τες θα «ανα­θε­ω­ρη­θούν». Εκπλή­ρω­σαν μεν την υπό­σχε­σή τους, αλλά η «ανα­θε­ώ­ρη­ση» που έγι­νε με τη Συν­θή­κη του Αμστερ­νταμ οδή­γη­σε σε περισ­σό­τε­ρο αντερ­γα­τι­κές και αντια­γρο­τι­κές πολιτικές.

Στην Ελλά­δα, η κυβέρ­νη­ση της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ο Συνα­σπι­σμός και η Πολι­τι­κή Ανοι­ξη, απέρ­ρι­ψαν την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για τη διε­ξα­γω­γή δημο­ψη­φί­σμα­τος και στη χώρα μας. Υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η πλειο­ψη­φία τους στη Βου­λή αντα­να­κλά τη θέλη­ση του ελλη­νι­κού λαού ψήφι­σαν, τον Ιού­λη 1992, με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες τη Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ. Ομως, το απο­τέ­λε­σμα των δημο­ψη­φι­σμά­των στη Δανία και τη Γαλ­λία έδω­σε απά­ντη­ση στο επι­χεί­ρη­μα των εγχώ­ριων θια­σω­τών του Μάα­στριχτ. Και στις δύο περι­πτώ­σεις τα ποσο­στά του «όχι» ήταν πολύ μεγα­λύ­τε­ρα των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών ποσο­στών των κομ­μά­των που τάχτη­καν κατά της Συνθήκης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο