Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

2018: Τα πιο παράξενα ιατρικά περιστατικά

Όπως κάθε χρό­νο, ασυ­νή­θι­στα ιατρι­κά περι­στα­τι­κά, που ξεφεύ­γουν από την πεπα­τη­μέ­νη, έγι­ναν γνω­στά και προ­κά­λε­σαν έκπλη­ξη, αηδία, φόβο ή ακό­μη και την ανά­γκη για μαύ­ρο χιούμορ.

Ακο­λου­θεί μια στα­χυο­λό­γη­ση των δέκα πιο παρά­ξε­νων περι­πτώ­σε­ων ασθέ­νειας ή άλλου προ­βλή­μα­τος υγεί­ας που ξεχώ­ρι­σε το Live Science για το 2018.

1. Ένας άτυ­χος 36χρονος άνδρας στην Καλι­φόρ­νια σόκα­ρε τους για­τρούς του όταν έβη­ξε και έφτυ­σε ένα γιγά­ντιο πήγ­μα αίμα­τος στο σχή­μα του πνεύ­μο­να του. Ο άνδρας έπαιρ­νε αντι­πη­κτι­κό φάρ­μα­κο λόγω καρ­διο­πά­θειας, κάτι που οδή­γη­σε σε αιμορ­ρα­γία. Σε μια ακραία κρί­ση βήχα, απέ­βα­λε ένα «εκμα­γείο» του δεξιού βρογ­χι­κού δέντρου του, το οποίο είχε δημιουρ­γη­θεί από πηγ­μέ­νο αίμα που είχε πάρει τη μορ­φή των βρόγ­χων, κάτι πολύ ασυ­νή­θι­στο, σύμ­φω­να με τους για­τρούς, οι οποί­οι έκα­ναν σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «The England Journal of Medicine». Ο άνδρας πέθα­νε μια εβδο­μά­δα μετά το περι­στα­τι­κό λόγω επιπλοκών.

2. Μια 69χρονη γυναί­κα στο Σιάτλ των ΗΠΑ έπα­θε μια σπά­νια και θανα­τη­φό­ρα λοί­μω­ξη του εγκε­φά­λου από αμοι­βά­δες που «τρώ­νε» τον εγκε­φα­λι­κό ιστό. Η αιτία ήταν μάλ­λον ένα σκεύ­ος που χρη­σι­μο­ποιού­σε για να ξεπλέ­νει τις ρινι­κές κοι­λό­τη­τες της. Όμως μια μέρα, αντί να το γεμί­σει με απο­στει­ρω­μέ­νο νερό ή αλα­τού­χο διά­λυ­μα, χρη­σι­μο­ποί­η­σε νερό βρύ­σης, μέσω του οποί­ου οι αμοι­βά­δες τρύ­πω­σαν στο βάθος της μύτης της και από εκεί στον εγκέ­φα­λο. Αρχι­κά είχε επι­λη­πτι­κή κρί­ση και οι για­τροί, που έκα­ναν σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «International Journal of Infectious Diseases», νόμι­ζαν ότι είχε εγκε­φα­λι­κό όγκο, όμως, οι εξε­τά­σεις έδει­ξαν ότι είχε μολυν­θεί με την αμοι­βά­δα Balamuthia mandrillaris που «τρώ­ει» τον εγκέ­φα­λο. Οι σχε­τι­κές μολύν­σεις είναι τρο­με­ρά σπάνιες.

3. Ένας άνδρας στην Κίνα βρέ­θη­κε από τους για­τρούς να έχει κολ­λη­μέ­νο στον οισο­φά­γο ένα κου­τα­λά­κι του γλυ­κού για ένα ολό­κλη­ρο χρό­νο. Το παρά­ξε­νο είναι ότι δεν τον ενο­χλού­σε ιδιαί­τε­ρα και μόνο αφό­του είχε περά­σει ένας χρό­νος και άρχι­σε να έχει πόνους στο στή­θος, ανα­ζή­τη­σε βοή­θεια από τους για­τρούς, οι οποί­οι αφαί­ρε­σαν το κου­τα­λά­κι μετά από δίω­ρη επέμβαση.

4. Ένας 61χρονος άνδρας στη Νέα Υόρ­κη, φανα­τι­κός κυνη­γός, εμφά­νι­σε μια τρο­με­ρά σπά­νια και τελι­κά θανα­τη­φό­ρα λοί­μω­ξη του εγκε­φά­λου (παρό­μοια με τη «νόσο των τρε­λών αγε­λά­δων») μετά την κατα­νά­λω­ση εγκε­φά­λου σκίουρου.

5. Μια 42χρονη γυναί­κα στη Βρε­τα­νία που είχε χάσει τους φακούς επα­φής της σε ηλι­κία 14 ετών, όταν έπαι­ζε μπά­ντμι­ντον και είχε τραυ­μα­τι­στεί στα μάτια, τους βρή­κε τελι­κά το 2018, μετά από 28 χρό­νια. Οι για­τροί, που έκα­ναν σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «BMJ Case Reports», ανα­κά­λυ­ψαν τους φακούς ενσω­μα­τω­μέ­νους στα βλέ­φα­ρά της. Η γυναί­κα πήγε σε οφθαλ­μί­α­τρο, όταν το αρι­στε­ρό βλέ­φα­ρο της πρή­στη­κε και οι εξε­τά­σεις έδει­ξαν ότι η αιτία ήταν μια κύστη, την οποία οι για­τροί αφαί­ρε­σαν χει­ρουρ­γι­κά. Όμως μέσα στη κύστη βρέ­θη­καν οι προ σχε­δόν τριών δεκα­ε­τιών χαμέ­νοι φακοί επα­φής, οι οποί­οι μάλ­λον είχαν χωθεί εκεί μετά το χτύ­πη­μα που είχε δεχτεί μικρή.

6. Μια γυναί­κα επί­σης στη Βρε­τα­νία έπα­θε σοβα­ρά εγκαύ­μα­τα στο δέρ­μα της, όταν δοκί­μα­σε να θερα­πεύ­σει με σκόρ­δο μια μυκη­τί­α­ση που είχε πάθει στο μεγά­λο δάχτυ­λο και νύχι του ποδιού της. Έβα­ζε φέτες σκόρ­δου πάνω στο δάχτυ­λό της για τέσ­σε­ρις ώρες καθη­με­ρι­νά επί ένα μήνα, με απο­τέ­λε­σμα όχι μόνο να μη θερα­πεύ­σει τη μυκη­τί­α­ση, αλλά και να τραυ­μα­τί­σει το δέρ­μα της, όπως ανέ­φε­ραν οι για­τροί επί­σης στο «BMJ Case Reports». Το σκόρ­δο περιέ­χει μια ουσία η οποία μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει αλλερ­γι­κή αντί­δρα­ση ή σοβα­ρό ερε­θι­σμό στο δέρμα.

7. Μια γυναί­κα στη Γαλ­λία, η οποία ανέ­φε­ρε παρά­ξε­να συμ­πτώ­μα­τα, όπως ηλε­κτρι­κά σοκ να δια­τρέ­χουν τα πόδια της, απο­δεί­χθη­κε ότι είχε μια σπά­νια λοί­μω­ξη από ένα παρά­σι­το, το Echinococcus granulosous, ένα μικρό σκου­λή­κι τύπου «ται­νί­ας» που είχε τρυ­πώ­σει στη σπον­δυ­λι­κή στή­λη της. Το εν λόγω παρά­σι­το υπάρ­χει σε σκυ­λιά και μερι­κά ακό­μη ζώα της κτη­νο­τρο­φί­ας και ίσως έτσι μόλυ­νε τη γυναί­κα, η οποία είχε στο παρελ­θόν έλθει σε επα­φή με άλο­γα και βοοει­δή. Εναλ­λα­κτι­κά, μπο­ρεί να μολύν­θη­κε, όταν έφα­γε κάποια τρο­φή μολυ­σμέ­νη με το παρά­σι­το. Μετά την κατάλ­λη­λη θερα­πεία, απαλ­λά­χθη­κε από τα συμ­πτώ­μα­τα μετά από μερι­κούς μήνες, σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ιατρι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «The England Journal of Medicine».

8. Ένα εξό­γκω­μα που μυστη­ριω­δώς μετα­κι­νιό­ταν στο πρό­σω­πο μιας γυναί­κας στη Ρωσία, απο­δεί­χθη­κε ότι ήταν ένα παρα­σι­τι­κό σκου­λή­κι (Dirofilaria repens) που έκα­νε βόλ­τες κάτω από το δέρ­μα της. Η γυναί­κα έβγα­λε φωτο­γρα­φί­ες «σέλ­φι» για να δεί­ξει στους για­τρούς ότι το εξό­γκω­μα αρχι­κά είχε εμφα­νι­στεί κάτω από το αρι­στε­ρό μάτι της, μετά είχε μετα­κο­μί­σει πάνω από το μάτι και τελι­κά είχε βρε­θεί πάνω από τα χεί­λη της. Τα εν λόγω παρά­σι­τα ζουν στα ζώα (σκυ­λιά, γάτες, αλε­πού­δες κ.ά.) και εξα­πλώ­νο­νται μέσω μολυ­σμέ­νων κου­νου­πιών. Μετά τη χει­ρουρ­γι­κή αφαί­ρε­ση του σκου­λη­κιού, που παρου­σιά­στη­κε επί­σης στο «The England Journal of Medicine», η γυναί­κα έγι­νε καλά.

9. Ένα δεκά­χρο­νο αγό­ρι στις ΗΠΑ ήταν πολύ τυχε­ρό που επι­βί­ω­σε, όταν μια μεταλ­λι­κή σού­βλα κρέ­α­τος τρύ­πη­σε το πρό­σω­πο του και καρ­φώ­θη­κε στο κεφά­λι του, δια­περ­νώ­ντας το και φθά­νο­ντας έως το πίσω μέρος του λαι­μού. Το παι­δί έπαι­ζε σκαρ­φα­λω­μέ­νο σε ένα δέντρο, όταν του επι­τέ­θη­καν σφή­κες, παρα­πά­τη­σε και έπε­σε στο έδα­φος όπου βρι­σκό­ταν η σού­βλα. Είναι θαύ­μα ότι αυτή δεν τρύ­πη­σε τον εγκέ­φα­λό του ή ζωτι­κά νεύ­ρα. Όπως είπαν οι για­τροί, η πορεία της σού­βλας μέσα από το κεφά­λι του ήταν περί­πτω­ση «μία στο εκα­τομ­μύ­ριο». Τελι­κά, την αφαί­ρε­σαν χει­ρουρ­γι­κά και το αγό­ρι έγι­νε καλά.

10. Ένας 34χρονος στις ΗΠΑ έφα­γε ‑στο πλαί­σιο δια­γω­νι­σμού- την πιο καυ­τή πιπε­ριά στον κόσμο (γνω­στή με το μάλ­λον δυσοί­ω­νο όνο­μα «ο χάρος της Καρο­λί­να») και εμφά­νι­σε τρο­με­ρούς πονο­κε­φά­λους. Οι για­τροί, που έκα­ναν σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο «BMJ Case Reports», ανέ­φε­ραν ότι η πιπε­ριά προ­κά­λε­σε «σύν­δρο­μο ανα­στρέ­ψι­μης εγκε­φα­λι­κής αγγεια­κής στέ­νω­σης», με άλλα λόγια οι αρτη­ρί­ες στο κεφά­λι του άνδρα έπα­θαν πρό­σκαι­ρα ξαφ­νι­κή συστο­λή. Τα συμ­πτώ­μα­τα τελι­κά υπο­χώ­ρη­σαν μόνα τους. Ήταν το πρώ­το περι­στα­τι­κό παγκο­σμί­ως, όπου η κατα­νά­λω­ση πιπε­ριάς συσχε­τί­στη­κε με το εν λόγω εγκε­φα­λι­κό σύνδρομο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο