Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς

Πάνω από 200 μετα­νά­στες πνί­γη­καν στην κεντρι­κή Μεσό­γειο μέσα σε δύο ημέ­ρες, γεγο­νός που αύξη­σε σε 1.000 και πλέ­ον τον απο­λο­γι­σμό των ανθρώ­πων που έχα­σαν τη ζωή τους από τον Ιανουά­ριο στην κυριό­τε­ρη θαλάσ­σια μετα­να­στευ­τι­κή οδό που συν­δέ­ει την Αφρι­κή με την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, γνω­στο­ποί­η­σε την Πέμ­πτη ο Οργα­νι­σμός Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Σε ανα­κοί­νω­σή της, η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR) ανέ­φε­ρε ότι της προ­κά­λε­σαν «σοκ» οι «μαζι­κοί πνιγ­μοί στη Λιβύη» κι απαί­τη­σε να ανα­λη­φθεί «κατε­πεί­γου­σα διε­θνής δρά­ση για να ενι­σχυ­θούν οι προ­σπά­θειες διά­σω­σης στη θάλασσα».

«Αυτοί οι τρα­γι­κοί θάνα­τοι μας υπεν­θυ­μί­ζουν ότι οι πόλε­μοι και η φτώ­χεια συνε­χί­ζουν να ωθούν ανθρώ­πους να απο­πει­ρώ­νται ταξί­δια υπό απελ­πι­στι­κές συν­θή­κες, τα οποία τους στοι­χί­ζουν τις οικο­νο­μί­ες τους, την αξιο­πρέ­πειά τους» και σε ανα­ρίθ­μη­τες περι­πτώ­σεις «σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση, τη ζωή τους», τόνι­σε ο Ύπα­τος Αρμο­στής του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες, ο Φιλί­πο Γκρά­ντι, κατά την ανακοίνωση.

«Δεν ήταν ποτέ τόσο επεί­γον να κατα­πο­λε­μη­θούν οι ριζι­κές αιτί­ες (σ.σ. των εκτο­πι­σμών και της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης), να βελ­τιω­θούν οι συν­θή­κες στη Λιβύη και στις άλλες χώρες κατά μήκος του δρό­μου, να προ­σφερ­θούν ασφα­λείς εναλ­λα­κτι­κές οδοί και να συνε­χι­στεί η διά­σω­ση ανθρώ­πων στη θάλασ­σα», πρό­σθε­σε ο Γκράντι.

Σύμ­φω­να με την UNHCR, πάνω από 200 μετα­νά­στες πνί­γη­καν στην κεντρι­κή Μεσό­γειο τη 19η και την 20ή Ιου­νί­ου, σε τρεις ναυ­τι­κές τραγωδίες.

Τη 19η Ιου­νί­ου, ξύλι­νο πλε­ού­με­νο με πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες ανα­τρά­πη­κε στα ανοι­κτά των λιβυ­κών ακτών. Από τους περί­που εκα­τό επι­βαί­νο­ντες, μόλις πέντε επέ­ζη­σαν, δια­σώ­θη­καν από τη λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή και μετα­φέρ­θη­καν σε προ­ά­στιο της πρω­τεύ­ου­σας της Λιβύ­ης, της Τρί­πο­λης, ανέ­φε­ρε η Ύπα­τη Αρμο­στεία, επι­κα­λού­με­νη μαρ­τυ­ρί­ες των δια­σω­θέ­ντων. Ορι­σμέ­νες σοροί ανα­σύρ­θη­καν από σωστι­κά σκά­φη ή ξεβρά­στη­καν σε παραλίες.

Την ίδια ημέ­ρα, φου­σκω­τό με περί­που 130 επι­βαί­νο­ντες βού­λια­ξε σε άλλο σημείο στα ανοι­κτά των ακτών της Λιβύ­ης. Εξή­ντα επι­ζή­σα­ντες δια­σώ­θη­καν από ντό­πιους αλιείς και οδη­γή­θη­καν στην πόλη Ντέ­λα (περί­που 35 χιλιό­με­τρα δυτι­κά της Τρί­πο­λης). Σύμ­φω­να με την UNHCR, του­λά­χι­στον 70 άνθρω­ποι πνί­γη­καν σε αυτό το δυστύχημα.

Την 20ή Ιου­νί­ου, η λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή διε­ξή­γα­γε μια επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης στα ανοι­κτά της πόλης Γκα­ρά­μπου­λι, 64 χλμ. ανα­το­λι­κά της Τρί­πο­λης. Οι επι­ζή­σα­ντες, που μετα­φέρ­θη­καν στην Τατζού­ρα, ανέ­φε­ραν ότι πάνω από 50 άνθρω­ποι που ταξί­δευαν μαζί τους χάθη­καν, σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμοστεία.

Οι τρα­γω­δί­ες αυτές αυξά­νουν σε πάνω από 1.000 τον αριθ­μό των ανθρώ­πων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην μετα­να­στευ­τι­κή οδό της κεντρι­κής Μεσο­γεί­ου, τονί­ζει η UNHCR, η οποία προ­ε­ξο­φλεί ότι ο αριθ­μός των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών που απο­πει­ρώ­νται τον διά­πλου της Μεσο­γεί­ου θα αυξη­θεί το καλο­καί­ρι, επο­χή που ευνο­εί τα ριψο­κίν­δυ­να αυτά ταξί­δια στην ανοι­κτή θάλασσα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο