Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

75 χρόνια από το τέλος της μάχης του Στάλινγκραντ

Η μάχη του Στά­λιν­γκραντ θεω­ρή­θη­κε η μάχη που έκρι­νε τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Μια σφα­γή που άφη­σε πίσω της 700.000 νεκρούς. Η πόλη σήμε­ρα ονο­μά­ζε­ται Βολ­γκο­γκράντ ωστό­σο οι μνή­μες τη σημαδεύουν.

Το χιό­νι πέφτει πυκνό και ο παγω­μέ­νος αέρας δυσκο­λεύ­ει την ανα­πνοή. Η ησυ­χία στο νεκρο­τα­φείο του πάλαι ποτέ Στά­λιν­γκραντ δια­κό­πτε­ται μόνο από το βημα­τι­σμό των Ρώσων στρα­τιω­τών που αλλά­ζουν φρου­ρά. Το τερά­στιο μνη­μείο με την επω­νυ­μία «Μητέ­ρα Πατρί­δα» δεν μπο­ρεί κανείς να το προ­σπε­ρά­σει χωρίς να το δει. Στέ­κε­ται εκεί για να θυμί­ζει ένα από τα πιο δρα­μα­τι­κά κεφά­λαια του Β‘ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Υπεν­θυ­μί­ζει τη συν­θη­κο­λό­γη­ση της ναζι­στι­κής 6ης Στρα­τιάς υπό τον στρα­τη­γό Φρί­ντριχ Πάου­λους και το τέλος της πολιορ­κί­ας της σοβιε­τι­κής πόλης πριν από 75 χρόνια.

Η Ρωσία γιορ­τά­ζει τη νίκη επί των ναζι­στι­κών δυνά­με­ων στο σημε­ρι­νό Βόλ­γκο­γκραντ — κάπο­τε Στά­λιν­γκραντ προς τιμήν του Ιωσήφ Στά­λιν – με πυρο­τε­χνή­μα­τα, σόου με λέι­ζερ και 75 τεθω­ρα­κι­σμέ­να τα οποία θα παρε­λά­σουν κατά μήκος του κύριου δρό­μου της πόλης.

Η Βέρ­μαχτ προ­σπα­θού­σε για εφτά περί­που μήνες να κατα­κτή­σει την πόλη. Τον χει­μώ­να του 1942/43 300.000 Γερ­μα­νοί πολιορ­κη­τές περι­κυ­κλώ­θη­καν από τον Κόκ­κι­νο Στρα­τό. Η νίκη των Σοβιε­τι­κών θεω­ρεί­ται το σημείο καμπής του Β´ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. 700.000 στρα­τιώ­τες και άμα­χοι είναι ο δρα­μα­τι­κός απολογισμός.

Για τον Χίτλερ, το Στά­λιν­γκραντ ήταν σημα­ντι­κό διό­τι ήταν μια βιο­μη­χα­νι­κή πόλη που διέ­θε­τε πετρέ­λαια και η κατά­λη­ψή της θα του έδι­νε τη δυνα­τό­τη­τα να συνε­χί­σει τον πόλεμο.

Το νεκροταφείο Ροσόσκα

Το νεκρο­τα­φείο Ροσόσκα

Το μου­σείο του Στά­λιν­γκραντ ένα από τα πιο δημο­φι­λή στη Ρωσία

Σήμε­ρα η εικό­να στο Βόλ­γκο­γκραντ είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κή. Οι άνθρω­ποι κάνουν ξέγνοια­στοι βόλ­τες στον κεντρι­κό δρό­μο και ο κόσμος ανυ­πο­μο­νεί για το Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Ποδο­σφαί­ρου που θα γίνει το καλο­καί­ρι και σε αυτή τη ρωσι­κή πόλη. Ωστό­σο οι μνή­μες είναι παρού­σες. «Η πόλη θα είναι για πάντα συν­δε­δε­μέ­νη με τον πόλε­μο» λέει ο Αλε­ξέι Βασίν, διευ­θυ­ντής του μου­σεί­ου Στάλινγκραντ.

Το μου­σείο ανή­κει σε αυτά με την μεγα­λύ­τε­ρη επι­σκε­ψι­μό­τη­τα στη Ρωσία. Το 2017 πάνω από δυο εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι επι­σκέ­φθη­καν το μου­σείο δίπλα στον ποτα­μό Βόλ­γα. Όπλα επο­χής, στο­λές και τερά­στιοι πίνα­κες με τους ήρω­ες φιγου­ρά­ρουν στους τοί­χους. Οι μάχες είναι με ακρί­βεια κατα­γε­γραμ­μέ­νες και σύντο­μα φιλ­μά­κια παρου­σιά­ζουν τη φρί­κη και τον τρό­μο του πολέ­μου, την πόλη που τυλί­χτη­κε στις φλόγες.

Σχε­δόν απα­ρα­τή­ρη­το μοιά­ζει το νεκρο­τα­φείο, 40 χλμ μακριά από το Βόλ­γκο­γκραντ. Σε αυτό δεν είναι θαμ­μέ­νοι μόνο στρα­τιώ­τες της Βέρ­μαχτ αλλά και του Κόκ­κι­νου Στρα­τού. Πάνω από 61.000 Γερ­μα­νοί στρα­τιώ­τες βρί­σκο­νται στο νεκρο­τα­φείο Ροσό­σκα. Εδώ και 25 χρό­νια η γερ­μα­νι­κή «Οργά­νω­ση μέρι­μνας για τους τάφους των πεσό­ντων» ανα­ζη­τά ακό­μα σε συνερ­γα­σία με τις ρωσι­κές αρχές τα οστά στρα­τιω­τών που πολέ­μη­σαν στο παγω­μέ­νο Στάλινγκραντ.

Deutsche Welle / Κλα­ού­ντια Τάλερ / Μαρία Ρηγούτσου

Η μάχη του Στάλινγκραντ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο