Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΜΕΠ 💯 μαρξιστικό-λενινιστικό μέτωπο στην αστική ιδεολογία

Το 1ο τεύ­χος της Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης (ΚΟΜΕΠ) κυκλο­φό­ρη­σε το Γενά­ρη του 1921. Η έκδο­ση της ΚΟΜΕΠ ως οργά­νου της ιδε­ο­λο­γι­κής πάλης καθο­ρί­στη­κε από την ιστο­ρι­κή πορεία του ΚΚΕ. Διώ­ξεις, παρα­νο­μία, σκλη­ρή πάλη με την αστι­κή ιδε­ο­λο­γία και δια­πά­λη με τον ανα­θε­ω­ρη­τι­σμό και τον οπορ­του­νι­σμό σημα­δεύ­ουν την πορεία της. Η έκδο­σή της ανα­με­τρή­θη­κε με αντι­κει­με­νι­κές δυσκο­λί­ες στο συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων και υπο­κει­με­νι­κές αδυ­να­μί­ες του κόμματος.

Η ιδε­ο­λο­γι­κή πάλη ως πλευ­ρά της ταξι­κής πάλης αφο­ρά πρώ­τα απ’ όλα την αντι­πα­ρά­θε­ση με την επί­δρα­ση της αστι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και των μικρο­α­στι­κών εκφο­ρών της στο εργα­τι­κό κίνη­μα, στο ίδιο το επα­να­στα­τι­κό εργα­τι­κό κόμ­μα. Η χει­ρα­φέ­τη­ση της εργα­τι­κής τάξης από την αστι­κή ιδε­ο­λο­γία σχε­τί­ζε­ται άμε­σα με τη διά­δο­ση της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας στις γραμ­μές της. Η ανά­γκη αυτή είχε ήδη συνει­δη­το­ποι­η­θεί από τους πρω­το­πό­ρους εργά­τες, σοσια­λι­στές πρω­τερ­γά­τες, που πήραν μέρος στην ίδρυ­ση του ΣΕΚΕ, μετέ­πει­τα ΚΚΕ.

Το 1ο Εθνι­κό Συμ­βού­λιο του ΣΕΚΕ με ειδι­κή από­φα­σή του το Μάη του 1919 «…ανα­θέ­τει εις την Κεντρι­κήν επι­τρο­πήν την φρο­ντί­δα της συγκε­ντρώ­σε­ως των εκδο­τι­κών ενερ­γειών του Κόμ­μα­τος προς εξα­σφά­λι­σιν εκδό­σε­ων βιβλια­ρί­ων προ­πα­γάν­δας […], καλεί τα μέλη του Κόμ­μα­τος να συν­δρά­μουν ενερ­γώς προ­θύ­μως και αυτο­προ­αι­ρέ­τως, τας κατά τόπους οργα­νώ­σεις εις την διορ­γά­νω­σιν δια­λέ­ξε­ων, διά­δο­σιν βιβλί­ων και προ­κη­ρύ­ξε­ων…»1.

Τον επό­με­νο χρό­νο, τον Απρί­λη του 1920, το 2ο Συνέ­δριο του ΣΕΚΕ απο­φά­σι­σε την ίδρυ­ση εκδο­τι­κής εται­ρί­ας. Με αυτή την από­φα­ση υλο­ποιού­σε έναν από τους 21 όρους εισ­δο­χής του κόμ­μα­τος στην Κομ­μου­νι­στι­κή Διε­θνή (ΚΔ), αυτόν που δέσμευε στην ανά­πτυ­ξη εκδο­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας για τη διά­δο­ση των έργων του μαρξισμού.

ΚΟΜΕΠ -Τ1ο 1921

Το εξώ­φυλ­λο του 1ου τεύ­χους (1921). Στη συνέ­χεια κυκλο­φό­ρη­σαν και άλλα με το ίδιο εξώφυλλο

 Η πορεία «μπολ­σε­βι­κο­ποί­η­σης» του Κόμ­μα­τος συνει­δη­το­ποι­ή­θη­κε και ως ανα­γκαιό­τη­τα ιδε­ο­λο­γι­κής ανά­πτυ­ξης των μελών του με ενί­σχυ­ση της εκδο­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας και της εσω­κομ­μα­τι­κής κομ­μου­νι­στι­κής μόρ­φω­σης. Απο­τυ­πώ­θη­κε στην από­φα­ση της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, το Γενά­ρη 1925, με τίτλο «Οδη­γί­ες της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής για τη Μορ­φω­τι­κή Εργασία»:

«Η παρα­μέ­λη­ση της καλ­λιερ­γεί­ας της μαρ­ξι­στι­κής θεω­ρί­ας και της δια­δό­σε­ως των θεμε­λιω­δών αρχών του κομ­μου­νι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος και της κομ­μου­νι­στι­κής τακτι­κής, ο περιο­ρι­σμός στον εμπει­ρι­σμό και στη στε­νή πρα­κτι­κή προ­χει­ρό­τη­τα υπήρ­ξε πάντο­τε ένα χαρα­κτη­ρι­στι­κό γνώ­ρι­σμα της “δρά­σε­ως” των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών κομ­μά­των και ένα φαι­νό­με­νο που πάντα συνώ­δευ­σε κάθε παρα­στρά­τη­μα από τη βασι­κή γραμ­μή του επα­να­στα­τι­κού μαρξισμού […].

Τα θεμε­λιώ­δη διδάγ­μα­τα της ρωσι­κής επα­να­στά­σε­ως και του λενι­νι­σμού, του μαρ­ξι­σμού δηλα­δή της περιό­δου καταρ­ρεύ­σε­ως του καπι­τα­λι­σμού και της προ­λε­τα­ρια­κής επα­να­στά­σε­ως, πρέ­πει να γίνουν κτή­μα­τα όλων των αγω­νι­στών της εργα­τι­κής τάξε­ως και των φτω­χών χωρι­κών. Η συστη­μα­τι­κή μορ­φω­τι­κή λενι­νι­στι­κή εργα­σία είναι μια από τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τη μπολ­σε­βι­κο­ποί­η­ση των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των»2.

ΚΟΜΕΠ -Φλεβάρης 1932

Εξώ­φυλ­λο ΚΟΜΕΠ, Φλε­βά­ρης 1932

Η Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση, από την πρώ­τη έκδο­σή της μέχρι το 1924, κυκλο­φο­ρού­σε μηνιαία με τον τίτλο «Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­σις — μηνιαί­ον θεω­ρη­τι­κόν όργα­νον του Σοσια­λι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος της Ελλά­δος (Κομ­μου­νι­στι­κού)». Σε άρθρο του 1ου τεύ­χους της, υπο­γε­γραμ­μέ­νο από τον τότε Γραμ­μα­τέα της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, Νίκο Δημη­τρά­το, ανα­φέ­ρο­νταν οι λόγοι έκδο­σής της: «Με τον σκο­πόν να κατευ­θύ­νη την σκέ­ψιν και ενέρ­γειαν του Κόμ­μα­τος και ν’ απο­βή μόνι­μον αντι­προ­σω­πευ­τι­κόν όργα­νον του αγώ­νος εκδί­δε­ται από σήμε­ρον η Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­σις». Μετά τη μετο­νο­μα­σία του Κόμ­μα­τος σε ΚΚΕ, τον τέταρ­το χρό­νο της κυκλο­φο­ρί­ας της (1924) ο τίτλος της έγι­νε «Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­σις — μηνιαί­ον θεω­ρη­τι­κόν όργα­νον του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ελλά­δος».

ΚΟΜΕΠ -1932

Εξώ­φυλ­λο Μάη 1932

Το 1925 κυκλο­φό­ρη­σαν έξι τεύ­χη της ΚΟΜΕΠ, από το Γενά­ρη έως τον Ιού­λη, οπό­τε και ανα­στάλ­θη­κε η κυκλο­φο­ρία της, λόγω της Παγκα­λι­κής δικτα­το­ρί­ας (25 Ιού­νη 1925).

Η ΚΟΜΕΠ επα­νεκ­δό­θη­κε το Γενά­ρη του 1927 με τον τίτλο «Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση — μηνιαίο πολι­τι­κό-οικο­νο­μι­κό όργα­νο της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ (Ελλη­νι­κό Τμή­μα της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς)». Το ζήτη­μα της ανα­γκαιό­τη­τας της ενό­τη­τας επα­να­στα­τι­κής θεω­ρί­ας και πρά­ξης στο χαρα­κτή­ρα του ΚΚΕ τίθε­ται σε κομ­μα­τι­κές απο­φά­σεις εκεί­νης της περιόδου.

Ωστό­σο δεν εξα­σφα­λί­στη­κε η τακτι­κή έκδο­ση της ΚΟΜΕΠ. Το 1929 κυκλο­φό­ρη­σαν τρία τεύ­χη, από το Γενά­ρη μέχρι τον Απρί­λη (το τρί­το τεύ­χος διπλό, Μάρ­της-Απρί­λης), οπό­τε και δια­κό­πη­κε πάλι η έκδο­σή της εξαι­τί­ας προ­βλη­μά­των, για να ξαναρ­χί­σει το Μάη του 1931.

 Στο 1ο τεύ­χος του 1931 (Μάης), το κύριο άρθρο με τίτλο «Η επα­νέκ­δο­σή μας», εκτι­μού­σε ότι: «Η καθυ­στέ­ρη­ση επα­νέκ­δο­σής μας ήταν ένα σοβα­ρό εμπό­διο για την πρό­ο­δο του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος στη χώρα μας. […] Οι προ­σπά­θειες της σύντα­ξης πρέ­πει να συνα­ντή­σουν όλες τις προ­σπά­θειες των ενερ­γών αγω­νι­στών του κινή­μα­τος μας, για ν’ απο­βεί το περιο­δι­κό μας πραγ­μα­τι­κό όργα­νο της πάλης. Κανέ­να μέλος του Κόμ­μα­τος και της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας χωρίς την “Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση”. Πλα­τειά διά­δο­ση του περιο­δι­κού. Ετσι μονα­χά η Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση θα γίνει πραγ­μα­τι­κός προ­πα­γαν­δι­στής και οργα­νω­τής μαζών (Λένιν). Παρά κι ενά­ντια στην απα­γό­ρευ­ση των δορυ­φό­ρων του κεφα­λαί­ου η “Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση” θα εκπλη­ρώ­σει τον προ­ο­ρι­σμό της σαν όργα­νο της πάλης του προ­λε­τα­ριά­του και των εργα­ζό­με­νων μαζών»3.

✔️  Και πάλι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν άτα­κτα μόνο τρεις εκδό­σεις, για να επα­νέλ­θει από το Γενά­ρη 1932 κανο­νι­κά η μηνιαία έκδο­ση της ΚΟΜΕΠ.

Από το 1933 μέχρι το 1936 η ΚΟΜΕΠ κυκλο­φό­ρη­σε ως 15νθήμερο περιο­δι­κό με τον τίτλο «Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση — δεκα­πεν­θή­με­ρο οικο­νο­μι­κό- πολι­τι­κό όργα­νο της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ (ΕΤΚΔ)». Το 14ο τεύ­χος της 15ης Ιού­λη ήταν το τελευ­ταίο της περιό­δου του μεσο­πο­λέ­μου, καθώς η δικτα­το­ρία της 4ης Αυγού­στου επέ­φε­ρε τη δια­κο­πή της έκδο­σης για πέντε χρόνια.

ΚΟΜΕΠ -1933

ΚΟΜΕΠ  |> Έκτα­κτο τεύ­χος Μάρ­της 1933

Η επα­νέκ­δο­ση της ΚΟΜΕΠ και η κυκλο­φο­ρία της κανο­νι­κά σε μηνιαία βάση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το Μάη του 1942 (αριθμ. φύλ­λου 1), ενώ είχε προη­γη­θεί ένα και μονα­δι­κό τεύ­χος τον Οκτώ­βρη 1941 με τον τίτλο «ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, θεω­ρη­τι­κό όργα­νο της ΚΕ (Ν) του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος (ΕΤΚΔ)». Σε άρθρο της Σύντα­ξής του, με τίτλο «Η επα­νέκ­δο­σή μας, το ιδε­ο­λο­γι­κό μας μέτω­πο», ανα­φε­ρό­ταν:

«Μέσα στο νεφέ­λω­μα της παλ­λαϊ­κής εξέ­γερ­σης ο ηγε­τι­κός ρόλος του προ­λε­τα­ριά­του είναι καθο­ρι­σμέ­νος από την ιστο­ρία την ίδια. Μα με τον κατη­γο­ρη­μα­τι­κό όρο να μπο­ρέ­σει το προ­λε­τα­ριά­το να παρα­τά­ξει επι­κε­φα­λής την απο­φα­σι­στι­κή φωτι­σμέ­νη πρω­το­πο­ρία του το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα. Και Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα χωρίς ξεκα­θα­ρι­σμέ­νη γραμ­μή, χωρίς θεω­ρη­τι­κή σιγου­ριά βασι­σμέ­νη στη δια­λε­χτι­κή και όχι δογ­μα­τι­κή μελέ­τη του μαρ­ξι­σμού — λενι­νι­σμού δεν γίνε­ται».

Τα τεύ­χη 26–30 (Μάης — Σεπτέμ­βρης 1944) εκδό­θη­καν στις περιο­χές της «Ελεύ­θε­ρης Ελλά­δας», ενώ τα τεύ­χη 31–33 (Οκτώ­βρης — Δεκέμ­βρης 1944) στην απε­λευ­θε­ρω­μέ­νη Αθή­να. Το 34ο τεύ­χος (Φλε­βά­ρης 1945) εκδό­θη­κε στα Τρί­κα­λα. Από το 35ο τεύ­χος (Μάρ­της 1945) η ΚΟΜΕΠ εκδι­δό­ταν κανο­νι­κά κάθε μήνα στην Αθή­να. Στα τεύ­χη της Κατο­χής και της Ελεύ­θε­ρης Ελλά­δας η ΚΟΜΕΠ προσ­διο­ρι­ζό­ταν ως «Πολι­τι­κό, Οικο­νο­μι­κό και Φιλο­σο­φι­κό Οργα­νο της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ», ενώ στα τεύ­χη της Αθή­νας (μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση) ως «Μηνιά­τι­κο πολι­τι­κο-θεω­ρη­τι­κό όργα­νο της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ».

ΚΟΜΕΠ -1933

Το εξώ­φυλ­λο της ΚΟΜΕΠ του Μάρ­τη 1933 αφιε­ρω­μέ­νο στα 50χρονα από το θάνα­το του Καρλ Μαρξ

Το 1946 κυκλο­φό­ρη­σαν κανο­νι­κά 12 μηνιαία τεύ­χη (Γενά­ρης — Δεκέμ­βρης). Με αφορ­μή τα 25 χρό­νια από την πρώ­τη έκδο­ση της ΚΟΜΕΠ, στο 1ο τεύ­χος του Γενά­ρη 1946 δημο­σιεύ­τη­κε άρθρο του Ν. Ζαχα­ριά­δη με τίτλο «Ο Μαρ­ξι­σμός — Λενι­νι­σμός στην Ελλά­δα», το οποίο ανέ­φε­ρε: «Στην προ­ώ­θη­ση του μαρ­ξι­σμού- λενι­νι­σμού στην Ελλά­δα η “Κομεπ” στα 25 χρό­νια της στά­θη­κε στην πρώ­τη γραμ­μή. Σήμε­ρα πρέ­πει να συνε­χί­σει πιο έντο­να, πιο θαρ­ρα­λέα, πιο απο­φα­σι­στι­κά. Βασι­κή επι­δί­ω­ξη πρέ­πει να είναι να δημιουρ­γή­σει, να δια­μορ­φώ­σει κατά εκα­το­ντά­δες και χιλιά­δες πρω­το­πό­ρους σκα­πα­νείς, της πιο πρω­το­πό­ρας και μονα­δι­κά επι­στη­μο­νι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας που γνώ­ρι­σε σήμε­ρα η ανθρω­πό­τη­τα του Μαρ­ξι­σμού — Λενι­νι­σμού — Στα­λι­νι­σμού».

Στις 17 Οκτώ­βρη 1947 δημο­σιεύ­τη­κε ο νόμος «Περί Τύπου» που απα­γό­ρευε την έκδο­ση των κομ­μου­νι­στι­κών εντύ­πων, αλλά και εκεί­νων του ΕΑΜ και άλλων οργα­νώ­σε­ων, ενώ την επό­με­νη ημέ­ρα, στις 18 Οκτώ­βρη, η κυβέρ­νη­ση Σοφού­λη με το νόμο 509/47, «Περί προ­στα­σί­ας του κοι­νω­νι­κού καθε­στώ­τος», έθε­σε εκτός νόμου το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνι­κή Αλλη­λεγ­γύη και έκλει­σε το «Ριζο­σπά­στη». Η ΚΟΜΕΠ κυκλο­φό­ρη­σε και το Νοέμ­βρη διό­τι βρι­σκό­ταν στο τυπο­γρα­φείο και η Ασφά­λεια δεν είχε κατα­φέ­ρει να την κατα­σχέ­σει. Ετσι το 1947 κυκλο­φό­ρη­σαν 11 μηνιαία τεύ­χη (Γενά­ρης — Νοέμ­βρης). Εκτο­τε μεσο­λά­βη­σε μια μακρά χρο­νι­κή περί­ο­δος χωρίς ΚΟΜΕΠ.

Στα χρό­νια του αγώ­να του ΔΣΕ και συγκε­κρι­μέ­να από το Γενά­ρη 1948 μέχρι το Σεπτέμ­βρη 1949 εκδι­δό­ταν το μηνιαίο περιο­δι­κό «Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός», μηνιαίο Στρα­τιω­τι­κό-Πολι­τι­κό όργα­νο του Γενι­κού Αρχη­γεί­ου του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

ΚΟΜΕΠ 1946

Ειδι­κή έκδο­ση 1946 — Οδη­γός αυτομόρφωσης

Μετά την ήττα του ΔΣΕ και με το ΚΚΕ παρά­νο­μο, από το Γενά­ρη μέχρι τον Ιού­νη του 1950, εκδό­θη­κε το μηνιαίο περιο­δι­κό «Νέος Κόσμος», με τον υπό­τι­τλο «Επι­λο­γή άρθρων από τον παγκό­σμιο δημο­κρα­τι­κό τύπο». Από τον Ιού­λη του 1950 έως το Μάη του 1956, το μηνιαίο περιο­δι­κό «Νέος Κόσμος» εκδι­δό­ταν ως «Επι­θε­ώ­ρη­ση για τα ελλη­νι­κά και διε­θνή προ­βλή­μα­τα», ενώ από τον Ιού­νη του 1956 μέχρι το Νοέμ­βρη του 1974 ο «Νέος Κόσμος» εκδό­θη­κε ως «Μηνιαίο Πολι­τι­κό Θεω­ρη­τι­κό Περιο­δι­κό».

Ωστό­σο οι εκδό­σεις των περιο­δι­κών «Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός» και «Νέος Κόσμος» ως προς το χαρα­κτή­ρα και το περιε­χό­με­νό τους δεν μπο­ρού­σαν να ανα­πλη­ρώ­σουν πλή­ρως την έλλει­ψη μιας θεω­ρη­τι­κής-πολι­τι­κής περιο­δι­κής έκδο­σης ως οργά­νου της ΚΕ του ΚΚΕ. Βέβαια αυτή η έλλει­ψη αντα­να­κλού­σε μια σει­ρά προ­βλη­μά­των: Προ­σαρ­μο­γή σε συν­θή­κες πολι­τι­κής προ­σφυ­γιάς, παρα­νο­μία στην Ελλά­δα, εσω­κομ­μα­τι­κή δια­πά­λη μετά την ήττα και την οργα­νω­μέ­νη ανα­σύ­ντα­ξη των δυνά­με­ων του ΔΣΕ στις χώρες της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης, διά­χυ­ση των κομ­μα­τι­κών δυνά­με­ων στις οργα­νώ­σεις της ΕΔΑ, κυριαρ­χία του οπορ­του­νι­σμού, κρί­ση και διά­σπα­ση το 1968. Η οπορ­του­νι­στι­κή ομά­δα της ΚΕ που απο­σχί­στη­κε και λει­τούρ­γη­σε ως «ΚΚΕ εσω­τε­ρι­κού», αρχι­κά καπη­λεύ­τη­κε τον τίτλο «Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση», με τον οποίο έγι­ναν ορι­σμέ­νες εκδό­σεις στην περί­ο­δο της δικτατορίας.

Μετά από 27 χρό­νια, με τη νομι­μο­ποί­η­ση του ΚΚΕ, το Νοέμ­βρη του 1974, επα­νεκ­δό­θη­κε η ΚΟΜΕΠ ως μηνιαίο πολι­τι­κό θεω­ρη­τι­κό περιο­δι­κό, όργα­νο της ΚΕ του Κόμ­μα­τος. Στο 1ο τεύ­χος, στο σημεί­ω­μα της συντα­κτι­κής επι­τρο­πής σχε­τι­κά με την επα­νέκ­δο­ση της ΚΟΜΕΠ, αναφερόταν:

ΚΟΜΕΠ -1ο_Ν

Το 1ο νόμι­μο τεύ­χος 1974

«Με την επα­νέκ­δο­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης το κόμ­μα μας, όλο το λαϊ­κό κίνη­μά μας, απο­κτούν ένα ισχυ­ρό μέσο για την διά­δο­ση του δημιουρ­γι­κού μαρ­ξι­σμού — λενι­νι­σμού, ένα βήμα για την επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη των πολι­τι­κών, οικο­νο­μι­κών, κοι­νω­νι­κών, πολι­τι­στι­κών προ­βλη­μά­των του τόπου, ένα όπλο εκλα­ΐ­κευ­σης της γενι­κής γραμ­μής, των επι­τεύ­ξε­ων και των καθη­κό­ντων του παγκό­σμιου κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, ένα όργα­νο προ­βο­λής της στρα­τη­γι­κής και τακτι­κής του κινή­μα­τός μας, όργα­νο μελέ­της των πολι­τι­κών, ιδε­ο­λο­γι­κών και οργα­νω­τι­κών ζητη­μά­των, όργα­νο κατα­πο­λέ­μη­σης όλων των μορ­φών της αστι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και του οπορτουνισμού».

Η έκδο­ση της ΚΟΜΕΠ ως μηνιαί­ου Πολι­τι­κού Θεω­ρη­τι­κού Περιο­δι­κού — Οργά­νου της ΚΕ του ΚΚΕ συνε­χί­στη­κε έως το Δεκέμ­βρη του 1992, ενώ δυο φορές σε αυτό το διά­στη­μα άλλα­ξε μορ­φή, τον Ιού­λη του 1982 και το Μάη του 1990. Στο σημεί­ω­μα της Σύντα­ξης του τεύ­χους 1–2 της ΚΟΜΕΠ (Φλε­βά­ρης του 1992), που κυκλο­φό­ρη­σε μετά το 14ο Συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος, αναφέρεται:

«Η Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση, το πολι­τι­κό και θεω­ρη­τι­κό όργα­νο της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη ρύθ­μι­ση του ιδιο­κτη­σια­κού καθε­στώ­τος και την συγκρό­τη­ση νέας Συντα­κτι­κής Επι­τρο­πής συνε­χί­ζει την προ­σπά­θεια που ξεκί­νη­σε το καλο­καί­ρι του ’91 […]. Η ΚΟΜΕΠ φιλο­δο­ξεί να συμ­βά­λει, μαζί με τα άλλα Κομ­μα­τι­κά Μέσα Μαζι­κής Ενημέρωσης:

  • στην όσο το δυνα­τό πλη­ρέ­στε­ρη αξιο­ποί­η­ση των θεω­ρη­τι­κών επε­ξερ­γα­σιών, των πολι­τι­κών ανα­λύ­σε­ων της ιδε­ο­λο­γι­κής επι­τρο­πής της ΚΕ και των άλλων τμη­μά­των του Κόμματος.
  • στην αφο­μοί­ω­ση εμβά­θυν­ση της πολι­τι­κής Από­φα­σης του 14ου συνε­δρί­ου και άλλων απο­φά­σε­ων της ΚΕ.
  • στην ανά­πτυ­ξη και σφυ­ρη­λά­τη­ση της ιδε­ο­λο­γι­κής ενό­τη­τας του Κόμματος.
  • στη συμ­βο­λή του ζωντα­νού δια­λό­γου που ανα­πτύσ­σε­ται σήμε­ρα στους κόλ­πους του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος».

✔️ Από το 1ο τεύ­χος (Γενά­ρης-Φλε­βά­ρης) του 1993 η ΚΟΜΕΠ πήρε τη σημε­ρι­νή της μορ­φή έκδο­σης, ως δίμη­νο περιο­δι­κό, θεω­ρη­τι­κό-πολι­τι­κό όργα­νο της ΚΕ του ΚΚΕ.

✔️  Το 1994 κυκλο­φό­ρη­σαν τέσ­σε­ρα διμη­νιαία τεύ­χη και ένα τετρα­μη­νιαίο (Σεπτέμ­βρης — Δεκέμ­βρης). Η τακτι­κή έκδο­ση της ΚΟΜΕΠ (Σεπτέμ­βρης-Οκτώ­βρης 1994) υπήρ­ξε θύμα της κατα­στρο­φι­κής πλημ­μύ­ρας που έπλη­ξε το κτί­ριο της ΚΕ του ΚΚΕ, το αρχείο, τις εγκα­τα­στά­σεις της «Τυπο­εκ­δο­τι­κής», του «Ριζο­σπά­στη» και του «902».

✔️  Από το Γενά­ρη του 1995 η ΚΟΜΕΠ κυκλο­φο­ρεί κάθε δίμη­νο με 6 τεύ­χη το χρό­νο και ορι­σμέ­να έκτα­κτα τεύ­χη, κυρί­ως σε προ­συ­νε­δρια­κές περιόδους.

Μέχρι το 3ο τεύ­χος του 2006 (Μάης-Ιού­νης) η ΚΟΜΕΠ κυκλο­φο­ρού­σε το τελευ­ταίο δεκα­ή­με­ρο των ζυγών μηνών του έτους. Από το διπλό τεύ­χος 4–5 του 2006 (Ιού­λης — Αύγου­στος — Σεπτέμ­βρης — Οκτώ­βρης) η ΚΟΜΕΠ κυκλο­φο­ρεί στο πρώ­το 15νθήμερο των μονών μηνών του έτους. Ετσι εξυ­πη­ρε­τεί­ται καλύ­τε­ρα η δια­μόρ­φω­ση θεμα­τι­κών ενο­τή­των, στις οποί­ες τα επί­και­ρα ζητή­μα­τα συσχε­τί­ζο­νται ιστορικά.

📍 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΕΠ ΣΤΟΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ📍

Η έκδο­ση της ΚΟΜΕΠ εξυ­πη­ρέ­τη­σε και εξυ­πη­ρε­τεί το θεω­ρη­τι­κό μέρος του ταξι­κού αγώ­να, δια­δί­δο­ντας την κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία με τη δημο­σί­ευ­ση στην ελλη­νι­κή γλώσ­σα έργων των θεμε­λιω­τών της, των Μαρξ-Ενγκελς-Λένιν, παράλ­λη­λα με τη δημο­σί­ευ­ση επε­ξερ­γα­σιών του ΚΚΕ και του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος για τις εξε­λί­ξεις στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, στη σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση, στα εκά­στο­τε επί­και­ρα ζητή­μα­τα της ταξι­κής πάλης στην Ελλά­δα, στην Ευρώ­πη και διεθνώς.

Ως προς τη διά­δο­ση της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στο 1ο τεύ­χος της (Γενά­ρης 1921) δημο­σιεύ­τη­κε για πρώ­τη φορά στην ελλη­νι­κή γλώσ­σα το 1ο κεφά­λαιο του έργου του Φρί­ντριχ Ενγκελς «Η κατα­γω­γή της οικο­γέ­νειας, της ατο­μι­κής ιδιο­κτη­σί­ας και του κρά­τους». Η δημο­σί­ευ­ση του έργου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε συνέ­χειες και ολο­κλη­ρώ­θη­κε στο 12ο τεύ­χος του ίδιου χρόνου.

✔️   Ανά­με­σα στα έργα που δημο­σιεύ­τη­καν στις σελί­δες της ΚΟΜΕΠ περι­λαμ­βά­νο­νται τα έργα του Φρ. Ενγκελς «Ο Λου­δο­βί­κος Φόυ­ερ­μπαχ και το τέλος της κλα­σι­κής γερ­μα­νι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας», «Αρχές Κομ­μου­νι­σμού» και «Το αγρο­τι­κό ζήτη­μα στη Γαλ­λία και τη Γερ­μα­νία», καθώς και τα κεί­με­να του Β. Ι. Λένιν «Οικο­νο­μία και πολι­τι­κή της δικτα­το­ρί­ας του προ­λε­τα­ριά­του», «Αστι­κή και προ­λε­τα­ρια­κή δημοκρατία».

Επί­σης, στις σελί­δες της ΚΟΜΕΠ δημο­σιεύ­τη­καν και εργα­σί­ες εκλα­ΐ­κευ­σης του Δια­λε­κτι­κού και Ιστο­ρι­κού Υλι­σμού, της Μαρ­ξι­στι­κής Πολι­τι­κής Οικο­νο­μί­ας, της θεω­ρί­ας της σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης, βοη­θή­μα­τα για τη μελέ­τη θεμε­λια­κών έργων του επι­στη­μο­νι­κού κομ­μου­νι­σμού.

Στα 90 χρόνια της ιστορίας της η ΚΟΜΕΠ διεξήγαγε μέσω της αρθρογραφίας της αποφασιστική πάλη ενάντια στην αστική ιδεολογία, τον εθνικισμό, αλλά και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, πάλη ενάντια στην αναθεώρηση του μαρξισμού-λενινισμού και στα διάφορα οπορτουνιστικά πολιτικά ρεύματα.

Σε όλες τις περιό­δους έκδο­σής της πρό­βαλ­λε τα ιστο­ρι­κά επι­τεύγ­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης, αρχι­κά στην ΕΣΣΔ και αργό­τε­ρα στα άλλα κρά­τη της εργα­τι­κής εξου­σί­ας. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στο 12ο τεύ­χος (Δεκέμ­βρης) του 1923 δημο­σιεύ­τη­καν απο­σπά­σμα­τα από το έργο του Τζον Ριντ «10 ημέ­ρες που συγκλό­νι­σαν τον κόσμο».

✔️   Στις 10ετίες του 1920 και 1930 η ΚΟΜΕΠ αφιέ­ρω­νε ειδι­κές στή­λες, όπου δημο­σιεύ­ο­νταν στοι­χεία για τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων στην ΕΣΣΔ, για τα μεγά­λα βήμα­τα στη βιο­μη­χα­νι­κή ανά­πτυ­ξή της.

✔️  Με στα­θε­ρό­τη­τα υπε­ρα­σπί­στη­κε τη σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση στον 20ό αιώ­να, σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τον καπι­τα­λι­σμό, ανέ­πτυ­ξε μέτω­πο ενά­ντια στον αντι­κομ­μου­νι­σμό και την αντι­σο­σια­λι­στι­κή πολε­μι­κή, μέτω­πο ενά­ντια στον «ευρω­κομ­μου­νι­σμό». Η σημα­σία αυτού του μετώ­που δε μειώ­νε­ται από το γεγο­νός ότι προ­βλή­μα­τα και παρεκ­κλί­σεις από τη σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση και την κομ­μου­νι­στι­κή προ­ο­πτι­κή εξε­λί­χθη­καν σε καθο­ρι­στι­κά στοι­χεία ισχυ­ρο­ποί­η­σης και νίκης της αντεπανάστασης.

Η ΚΟΜΕΠ δημο­σί­ευ­σε ντο­κου­μέ­ντα του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος (και ιδιαί­τε­ρα της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς), όπως: Υλι­κά των Συνε­δρί­ων της ΚΔ, της Βαλ­κα­νι­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας, ομι­λί­ες, ειση­γή­σεις και απο­φά­σεις της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής της ΚΔ, αλλά και ντο­κου­μέ­ντα των συνα­ντή­σε­ων Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των στις δεκα­ε­τί­ες 1970 και 1980. Επί­σης δημο­σιεύ­τη­κε αρθρο­γρα­φία στε­λε­χών του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος σχε­τι­κά με την εξέ­λι­ξη της ταξι­κής πάλης σε διά­φο­ρα καπι­τα­λι­στι­κά κράτη.

Aπό τα πρώ­τα ακό­μη βήμα­τά της, δεν περιο­ρί­στη­κε μόνο σε άρθρα που αφο­ρού­σαν την ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση με βάση την επι­και­ρό­τη­τα. Η αρθρο­γρα­φία επε­κτά­θη­κε σε θεω­ρη­τι­κά ζητή­μα­τα και στην ιδε­ο­λο­γι­κή πάλη με επί­κε­ντρο την οικο­νο­μία, αλλά και μέσα από άλλες κοι­νω­νι­κές επι­στή­μες (π.χ. την Ιστο­ρία, για την Επα­νά­στα­ση του 1821, τη Μικρα­σια­τι­κή κατα­στρο­φή το 1922), καθώς και μέσα από τις φυσι­κές επι­στή­μες. Ανέ­πτυ­ξε την ιδε­ο­λο­γι­κή πάλη μέσα από τις τέχνες, πρό­βα­λε λογο­τε­χνι­κά έργα που δια­πνέ­ο­νταν από τη δια­λε­κτι­κή υλι­στι­κή κοι­νω­νι­κή θεώ­ρη­ση. Ιδιαί­τε­ρης σημα­σί­ας είναι οι στή­λες της βιβλιο­κρι­τι­κής, όπου εκτός από την προ­βο­λή κομ­μα­τι­κών εκδό­σε­ων, εκδό­σε­ων της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας, δημο­σιεύ­ο­νταν και άρθρα κρι­τι­κής παρου­σί­α­σης οικο­νο­μι­κών, πολι­τι­κών, λογο­τε­χνι­κών και άλλων κει­μέ­νων της αστι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και του αναθεωρητισμού.

ΚΟΜΕΠ 1945-49

Ολη η πορεία της ΚΟΜΕΠ είναι ανα­πό­σπα­στο στοι­χείο της εκδο­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας του Κόμ­μα­τος. Συν­δέ­ε­ται με την προ­σπά­θειά του, από τη νηπια­κή ηλι­κία του, να λει­τουρ­γή­σει ως φορέ­ας διά­δο­σης της επα­να­στα­τι­κής θεωρίας.

Αυτή η προ­σπά­θεια συνά­ντη­σε πολύ μεγά­λες δυσκο­λί­ες, με χαρα­κτη­ρι­στι­κές αυτές της περιό­δου από τα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1920 έως τις αρχές του 1930, όταν ένας σημα­ντι­κός αριθ­μός έργων των κλα­σι­κών εκδι­δό­ταν με πρω­το­βου­λί­ες φορέ­ων ακό­μα και εχθρι­κών προς το Κόμ­μα (όπως του αρχειομαρξισμού).

Η περιο­δι­κό­τη­τα και το περιε­χό­με­νο των εκδό­σε­ων της ΚΟΜΕΠ αντα­να­κλούν τη θεω­ρη­τι­κή και ιδε­ο­λο­γι­κή-πολι­τι­κή στάθ­μη του Κόμ­μα­τος σε κάθε περί­ο­δο της ιστο­ρί­ας του. Στις σελί­δες της δημο­σιεύ­τη­καν πρω­το­πό­ρες εργα­σί­ες στην επο­χή τους, όπως η συζή­τη­ση για τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της εργα­τι­κής αρι­στο­κρα­τί­ας ως κοι­νω­νι­κής βάσης του οπορ­του­νι­σμού, που περι­λάμ­βα­ναν τα τεύ­χη των χρό­νων 1934 και 1935. Βέβαια δημο­σιεύ­τη­καν και ανα­λύ­σεις αντι­φα­τι­κές που αντα­να­κλούν γενι­κό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα θεω­ρη­τι­κής ωρί­μαν­σης του ΚΚΕ και προ­βλή­μα­τα δια­πά­λης στο διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα. Τέτοια προ­βλή­μα­τα αφο­ρούν την εκτί­μη­ση των οικο­νο­μι­κών εξε­λί­ξε­ων και το χαρα­κτη­ρι­σμό του κρά­τους στην Ελλά­δα, σε σχέ­ση με τη θέση της χώρας στο διε­θνές ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα.

ΚΟΜΕΠ 1945-49

Τα προβλήματα παρέκκλισης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στη σοσιαλιστική οικοδόμηση της ΕΣΣΔ κι αλλού, αντανακλώνται στο περιεχόμενο της ΚΟΜΕΠ στην περίοδο επανέκδοσής της από το 1974 έως την κορύφωση της αντεπανάστασης στα 1989–1991 και την εκδήλωση κρίσης στο ΚΚΕ.

Μετά το 14ο Συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος (Δεκέμ­βρης 1991), βασα­νι­στι­κά αλλά επί­μο­να η ΚΟΜΕΠ μπαί­νει σε νέα περί­ο­δο, εκφρά­ζο­ντας την πορεία της ιδε­ο­λο­γι­κής, στρα­τη­γι­κής και οργα­νω­τι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης του.

Την τελευ­ταία 20ετία η ΚΟΜΕΠ γενι­κά αντα­πο­κρί­θη­κε στην ανά­γκη θεω­ρη­τι­κού, ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κού εξο­πλι­σμού, στις νέες απαι­τή­σεις της ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κής δια­πά­λης, όπως αυτές δια­μορ­φώ­θη­καν από τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές στην ΕΣΣΔ, σε κρά­τη της Ανα­το­λι­κής και Κεντρι­κής Ευρώ­πης, της Ασί­ας, με τη βαθιά κρί­ση του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Οι δημο­σιεύ­σεις της ΚΟΜΕΠ εκφρά­ζουν τις προ­σπά­θειες της ΚΕ και των Τμη­μά­των της στη μελέ­τη των εξε­λί­ξε­ων στην Ελλά­δα, στην Ευρώ­πη, στις άλλες ηπεί­ρους, δίνο­ντας έμφα­ση στις οικο­νο­μι­κές εξε­λί­ξεις, στις νομι­κές-θεσμι­κές εξε­λί­ξεις στην Ελλά­δα και στην Ευρώ­πη, στη δια­μόρ­φω­ση και εξέ­λι­ξη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών, όπως της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στο νέο συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων που προ­έ­κυ­ψε με την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση σε σει­ρά χωρών της Ευρώ­πης και της Ασί­ας. Στις σελί­δες των εκδό­σε­ών της είναι συγκε­ντρω­μέ­νες όλες οι συλ­λο­γι­κές επε­ξερ­γα­σί­ες και απο­φά­σεις του Κόμματος.

Ολα αυτά τα χρό­νια η ΚΟΜΕΠ ανα­με­τρή­θη­κε με σύν­θε­τα καθή­κο­ντα, σε νέες συν­θή­κες που απαι­τού­σαν έρευ­να για τις αιτί­ες νίκης της αντε­πα­νά­στα­σης και της πρω­τό­γνω­ρης ιδε­ο­λο­γι­κής υπο­χώ­ρη­σης που προ­κά­λε­σε. Σε αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα δημο­σιεύ­τη­καν ογδό­ντα δύο άρθρα μαρ­ξι­στών επι­στη­μό­νων και στε­λε­χών των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των των πρώ­ην σοσια­λι­στι­κών κρα­τών, ντο­κου­μέ­ντα του ΚΚ της ΕΣΣΔ, άρθρα και κεί­με­να ηγε­τι­κών στε­λε­χών του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, όπως του Τσε Γκε­βά­ρα, του Β. Μόλο­τοφ, του Α. Ζντά­νοφ, του Ι. Β. Στά­λιν κ.ά. Η θεμα­το­λο­γία επι­κε­ντρώ­θη­κε σε θεω­ρη­τι­κά ζητή­μα­τα σοσια­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, στους παρά­γο­ντες ανά­πτυ­ξης και κυριαρ­χί­ας του οπορ­του­νι­σμού, που τελι­κά οδή­γη­σε σε εκφυ­λι­σμό κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των που βρί­σκο­νταν στην εξου­σία και στη μετα­τρο­πή τους σε προ­δο­τι­κή αντε­πα­να­στα­τι­κή δύνα­μη. Το υλι­κό αυτό συνέ­βα­λε στη μελε­τη­τι­κή δου­λειά, στην προ­ε­τοι­μα­σία της εσω­κομ­μα­τι­κής συζή­τη­σης, η οποία οδή­γη­σε στην Από­φα­ση για το σοσια­λι­σμό, στο 18ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ (2009).

✔️  Την ίδια περί­ο­δο η αρθρο­γρα­φία της ΚΟΜΕΠ αντι­με­τώ­πι­σε σύγ­χρο­να αστι­κά ιδε­ο­λο­γή­μα­τα ερμη­νεί­ας του σύγ­χρο­νου κόσμου, των διε­θνών εξε­λί­ξε­ων, όπως για την «παγκο­σμιο­ποί­η­ση», τη «σύγκρου­ση πολι­τι­σμών», την «αμε­ρι­κα­νι­κή αυτο­κρα­το­ρία», το «τέλος της εργα­τι­κής τάξης, της ταξι­κής πάλης και της ιστο­ρί­ας». Ανα­λύ­θη­καν οι σημε­ρι­νές δια­στά­σεις και τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά των οικο­νο­μι­κών και πολι­τι­κών φαι­νο­μέ­νων σε σύγκρι­ση με τα αντί­στοι­χα σε όλο τον 20ό αιώ­να, ακό­μα και στις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες του 19ου αιώ­να. Απο­δεί­χθη­κε η κοι­νή ρίζα τους, επι­βε­βαιώ­θη­κε η μαρ­ξι­στι­κή ανά­λυ­ση για τις αιτί­ες της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης κεφα­λαί­ου, για την εγγε­νή προς τον καπι­τα­λι­στι­κό τρό­πο παρα­γω­γής τάση διεύ­ρυν­σης του διε­θνούς εμπο­ρί­ου, για τον παρα­σι­τι­κό χαρα­κτή­ρα της μετο­χι­κής σύν­θε­σης της καπι­τα­λι­στι­κής ιδιο­κτη­σί­ας και της αγο­ρα­πω­λη­σί­ας μετο­χών αλλά και παρα­γώ­γων τους. Επι­βε­βαιώ­θη­κε η λενι­νι­στι­κή θεω­ρία για τον ιμπε­ρια­λι­σμό ως ανώ­τα­το στά­διο του καπι­τα­λι­σμού, για την τάση ενί­σχυ­σης των εξα­γω­γών κεφα­λαί­ου και συγκε­ντρο­ποί­η­σης της παρα­γω­γής, του εμπο­ρί­ου και της κυκλο­φο­ρί­ας του χρη­μα­τι­κού κεφα­λαί­ου σε μονο­πω­λια­κούς ομί­λους. Σε αυτή τη βάση απο­κα­λύ­φτη­κε η σχέ­ση μετα­ξύ των αστι­κών και των οπορ­του­νι­στι­κών ιδε­ο­λο­γη­μά­των, πάνω στα οποία στη­ρί­χτη­καν σχή­μα­τα ενσω­μά­τω­σης λαϊ­κών ‑ιδιαί­τε­ρα νεό­τε­ρης ηλι­κί­ας- δυνά­με­ων, όπως τα λεγό­με­να «κινή­μα­τα κατά της παγκο­σμιο­ποί­η­σης» και τα «Κοι­νω­νι­κά Φόρα», που δρού­σαν σε γραμ­μή υπο­νό­μευ­σης οργα­νω­μέ­νων δομών του κινή­μα­τος της εργα­τι­κής τάξης, των λαϊ­κών στρω­μά­των και ιδιαί­τε­ρα της νεο­λαί­ας τους. Απο­κα­λύ­φθη­κε επί­σης ο οπορ­του­νι­στι­κός χαρα­κτή­ρας του συν­θή­μα­τος του «σοσια­λι­σμού του 21ου αιώνα».

Δημο­σιεύ­τη­καν άρθρα και κεί­με­να που ανα­φέ­ρο­νται στην κατά­στα­ση της σύγ­χρο­νης εργα­τι­κής τάξης, στις σημε­ρι­νές της ανά­γκες, στην κατά­στα­ση του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τός της, στην πάλη με τον κυβερ­νη­τι­κό και εργο­δο­τι­κό συν­δι­κα­λι­σμό, στη διεύ­ρυν­ση του φαι­νο­μέ­νου εισ­ρο­ής μετα­να­στών στην Ελλά­δα. Επί­σης δημο­σιεύ­τη­καν άρθρα προ­βλη­μα­τι­σμού σε θεω­ρη­τι­κά θέμα­τα για τα κρι­τή­ρια έντα­ξης και σύν­θε­σης της εργα­τι­κής τάξης, με δεδο­μέ­νη την επέ­κτα­ση των σχέ­σε­ων μισθω­τής εργα­τι­κής δύνα­μης — κεφα­λαί­ου σε νέους κλά­δους, καθώς και τη διεύ­ρυν­ση της σχέ­σης δημο­σί­ου υπαλ­λή­λου και σε ανει­δί­κευ­τη και μη επι­τε­λι­κή εργασία.

Απο­κα­λύ­φτη­καν οι στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές του ελλη­νι­κού αστι­κού κρά­τους και της ΕΕ σε κρί­σι­μους κλά­δους, π.χ. της υγεί­ας-πρό­νοιας, παι­δεί­ας, στην αγρο­τι­κή πολι­τι­κή, ο αντι­δρα­στι­κός χαρα­κτή­ρας των αλλα­γών στις εργα­σια­κές σχέ­σεις, αλλά και άλλων μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, όπως σε τμή­μα­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού (Περι­φε­ρεια­κής και Τοπι­κής Διοί­κη­σης, Δικα­στι­κές Αρχές, Ενο­πλες Δυνάμεις).

✔️   Στις σελί­δες της ΚΟΜΕΠ της τελευ­ταί­ας 20ετίας δημο­σιεύ­τη­καν κεί­με­να του ΠΓ, τμη­μά­των της ΚΕ σχε­τι­κά με νέες τάσεις και εξε­λί­ξεις στην ελλη­νι­κή οικο­νο­μία που ανέ­δει­ξαν την ενί­σχυ­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού, μονο­πω­λια­κού χαρα­κτή­ρα του ελλη­νι­κού καπι­τα­λι­σμού, μελέ­τες και άρθρα που συνέ­βα­λαν στην ενί­σχυ­ση των επε­ξερ­γα­σιών του Κόμ­μα­τος από το 15ο Συνέ­δριο και μετά, των απο­φά­σε­ων των 16ου, 17ου και 18ου Συνε­δρί­ων. Στα κεί­με­να αυτά επι­χει­ρή­θη­καν προ­βλέ­ψεις για τις τάσεις — εξε­λί­ξεις της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας στην Ελλά­δα και διε­θνώς και ανα­λύ­θη­καν οι θέσεις του ΚΚΕ για μια σει­ρά κλά­δους σε καθε­στώς λαϊ­κής οικο­νο­μί­ας και εξουσίας.

Με την αρθρο­γρα­φία της, στα­θε­ρά απο­κά­λυ­ψε το χαρα­κτή­ρα της ΕΕ ως ιμπε­ρια­λι­στι­κής δια­κρα­τι­κής ένω­σης, ανέ­δει­ξε τις εκτι­μή­σεις του ΚΚΕ για φυγό­κε­ντρες και κεντρο­μό­λες τάσεις στο εσω­τε­ρι­κό της, για συνύ­παρ­ξη της τάσης ενί­σχυ­σης των αντι­θέ­σε­ων μετα­ξύ των κρα­τών-μελών της, αλλά και της τάσης συνερ­γα­σί­ας και συμ­βι­βα­σμού με κοι­νό στό­χο την επί­θε­ση ενά­ντια στην εργα­τι­κή τάξη.

Η αρθρο­γρα­φία της συνέ­βα­λε στο ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κό μέτω­πο ενά­ντια στη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία και το σύγ­χρο­νο οπορ­του­νι­σμό. Απο­κά­λυ­ψε τη λεγό­με­νη «ενό­τη­τα της αρι­στε­ράς» ως γραμ­μή ενσω­μά­τω­σης και εκτό­νω­σης από την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Ανοι­ξε μέτω­πο με αναρ­χο­αυ­τό­νο­μα και οπορ­του­νι­στι­κά ρεύ­μα­τα που δρουν ιδιαί­τε­ρα σε χώρους νεο­λαί­ας. Απο­κά­λυ­ψε το ρόλο του Κόμ­μα­τος της Ευρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς ως φορέα απο­κομ­μου­νι­στι­κο­ποί­η­σης και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κο­ποί­η­σης ΚΚ της Ευρώπης.

Επί­σης, η αρθρο­γρα­φία κρι­τι­κής απο­τί­μη­σης ιστο­ρι­κών γεγο­νό­των και περιό­δων της ταξι­κής πάλης στην Ελλά­δα και διε­θνώς συνέ­βα­λε ώστε πιο ολο­κλη­ρω­μέ­να να προ­σεγ­γι­στούν ζητή­μα­τα της ιστο­ρί­ας του Κόμ­μα­τος και του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, να αντι­κρου­στεί η παρα­χά­ρα­ξη της ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ, του λαϊ­κού κινή­μα­τος στην Ελλά­δα, του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και του ρόλου της ΕΣΣΔ και των λαϊ­κών μετώ­πων σε αυτόν, παρα­χά­ρα­ξη που δια­δί­δε­ται συστη­μα­τι­κά και από όλο το εκπαι­δευ­τι­κό σύστημα.

Το μέτω­πο απέ­να­ντι στην αστι­κή ιδε­ο­λο­γία στα θέμα­τα της ιστο­ρί­ας δεν αφο­ρά στε­νά το παρελ­θόν. Απο­τε­λεί πηγή ιστο­ρι­κής γνώ­σης, ιδε­ο­λο­γι­κής θωρά­κι­σης, άντλη­σης πολι­τι­κών συμπε­ρα­σμά­των ανα­γκαί­ων για τη δια­μόρ­φω­ση επα­να­στα­τι­κής στρα­τη­γι­κής.

Το ζήτη­μα αυτό απο­κτά ιδιαί­τε­ρη σημα­σία σε συν­θή­κες που η εξέ­λι­ξη της κρί­σης ενι­σχύ­ει τη συνύ­παρ­ξη τάσε­ων ρεφορ­μι­σμού αλλά και ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης, που δια­πλέ­κο­νται με ενδοια­σμούς απέ­να­ντι στη γραμ­μή ρήξης, με φόβους απέ­να­ντι στη λεγό­με­νη «κοι­νω­νι­κή ανα­τα­ρα­χή», αλλά ταυ­τό­χρο­να και με μικρο­α­στι­κή ανυ­πο­μο­νη­σία. Η κατα­νό­η­ση των δυνα­το­τή­των αλλά και των δυσκο­λιών στη σημε­ρι­νή φάση ανά­πτυ­ξης της ταξι­κής πάλης είναι προ­ϋ­πό­θε­ση για ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κή ετοι­μό­τη­τα και μαχη­τι­κό­τη­τα για την αντα­πό­κρι­ση σε συν­θή­κες μη ευθύ­γραμ­μης ανό­δου της ταξι­κής πάλης. Η ιδε­ο­λο­γι­κή πάλη οπλί­ζει με αντο­χή, αλλά χωρίς επα­νά­παυ­ση, κάνει κατα­νοη­τό το ρόλο του υπο­κει­με­νι­κού παρά­γο­ντα σε σχέ­ση με τις αντι­κει­με­νι­κές συν­θή­κες, την ανά­γκη να προη­γεί­ται η ολό­πλευ­ρη δου­λειά για την ωρί­μαν­ση του υπο­κει­με­νι­κού παρά­γο­ντα πριν τη δια­μόρ­φω­ση πανε­θνι­κής καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, επα­να­στα­τι­κής κατάστασης.

Κατά περί­πτω­ση, η ΚΟΜΕΠ αντα­πο­κρί­θη­κε σε ειδι­κό­τε­ρες ανά­γκες της ιδε­ο­λο­γι­κής πάλης, με θεμα­τι­κά αφιε­ρώ­μα­τα και άρθρα για τη νεο­λαία, το γυναι­κείο ζήτη­μα, το αγρο­τι­κό ζήτη­μα, τα ιδε­ο­λο­γι­κά ρεύ­μα­τα στην τέχνη και τον πολι­τι­σμό, την εκπαίδευση.

Σε αρκε­τά τεύ­χη της ΚΟΜΕΠ φιλο­ξε­νή­θη­καν κεί­με­να από ΚΚ με μαρ­ξι­στι­κό-λενι­νι­στι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, αλλά και ανα­λύ­σεις για τις διε­θνείς εξε­λί­ξεις σε μια σει­ρά περιο­χές του κόσμου (π.χ. στη Ρωσία, στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, στην Κίνα κ.α.), ενώ επί­σης δημο­σιεύ­τη­καν κρι­τι­κές παρα­τη­ρή­σεις για τις θέσεις και επε­ξερ­γα­σί­ες μιας σει­ράς ΚΚ.

Η Συντακτική Επιτροπή της ΚΟΜΕΠ συμμετέχει στην πρωτοβουλία έκδοσης της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», που συγκροτήθηκε το Φλεβάρη του 2009, ως συνεργασία θεωρητικών περιοδικών ΚΚ, στην κατεύθυνση συγκρότησης διακριτού Κομμουνιστικού Πόλου.

ΣΣ |> Θυμί­ζου­με ότι τέθη­κε  σε λει­τουρ­γία η νέα, ανα­νε­ω­μέ­νη ιστο­σε­λί­δα της ΚΟΜΕΠ στη διεύ­θυν­ση www.komep.gr, με πιο σύγ­χρο­νη και καλαί­σθη­τη εμφά­νι­ση, ευκο­λό­τε­ρη πλο­ή­γη­ση στα πιο πρό­σφα­τα αλλά και στα παλαιό­τε­ρα τεύ­χη και διευ­ρυ­μέ­νες δυνα­τό­τη­τες στην ανα­ζή­τη­ση άρθρων.


Χρή­σι­μοι Σύν­δε­σμοι  |>   ΚΟΜΕΠ

 


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο