Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Copernicus: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

Ρεκόρ με «κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες» για τον κόσμο: ο Ιού­λιος 2023 ήταν πράγ­μα­τι ο πιο ζεστός μήνας που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στη Γη, επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα η ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία Copernicus, απα­ριθ­μώ­ντας τα δεδο­μέ­να που έχουν «τρε­λά­νει» όλους τους μετρητές.

Ο περα­σμέ­νος μήνας, ο οποί­ος σημα­το­δο­τή­θη­κε από καύ­σω­νες και πυρ­κα­γιές σε όλο τον κόσμο, ήταν κατά 0,33 βαθ­μό Κελ­σί­ου πιο ζεστός από το μήνα που κατεί­χε μέχρι τώρα το ρεκόρ (Ιού­λιος 2019, που είχε φθά­σει τους 36,63 βαθ­μούς Κελ­σί­ου κατά μέσο όρο). Η θερ­μο­κρα­σία της ατμό­σφαι­ρας ήταν επί­σης κατά 0,72 βαθ­μό Κελ­σί­ου πιο ζεστή από τη μέση (1991–2020) για τον Ιού­λιο, ανέ­φε­ρε στο ενη­με­ρω­τι­κό δελ­τίο της η Copernicus.

Ήδη από τις 27 Ιου­λί­ου, πριν καν τελειώ­σει ο μήνας, οι επι­στή­μο­νες είχαν θεω­ρή­σει «εξαι­ρε­τι­κά πιθα­νό» να είναι ο Ιού­λιος 2023 ο πιο ζεστός μήνας που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ.

Ήταν μια ζοφε­ρή δια­πί­στω­ση που έκα­νε τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες να πει πως η ανθρω­πό­τη­τα βγή­κε από την επο­χή της ανό­δου της θερ­μο­κρα­σί­ας του κλί­μα­τος για να μπει σε αυτή του «παγκό­σμιου βρασμού».

Οι ωκε­α­νοί είναι επί­σης μάρ­τυ­ρες αυτής της ανη­συ­χη­τι­κής εξέ­λι­ξης, με ασυ­νή­θι­στα υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στην επι­φά­νειά τους από τον Απρί­λιο και πρω­το­φα­νή επί­πε­δα τον Ιού­λιο. Ένα από­λυ­το ρεκόρ κατα­γρά­φη­κε στις 30 Ιου­λί­ου με 20,96 βαθ­μους Κελ­σί­ου και για το σύνο­λο του μήνα η θερ­μο­κρα­σία της επι­φά­νειας ήταν κατά 0,51 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από τη μέση (1991–2020).

«Ακραία φαινόμενα»

«Παρα­τη­ρή­σα­με τον Ιού­λιο νέα ρεκόρ, τόσο για τις παγκό­σμιες θερ­μο­κρα­σί­ες της ατμό­σφαι­ρας όσο και για την επι­φά­νεια των ωκε­α­νών. Αυτά τα ρεκόρ έχουν κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες για τους ανθρώ­πους και για τον πλα­νή­τη, που είναι εκτε­θει­μέ­νοι σε όλο και συχνό­τε­ρα και εντο­νό­τε­ρα ακραία φαι­νό­με­να», υπο­γράμ­μι­σε η Σαμάν­θα Μπέρ­τζες, υπο­διευ­θύ­ντρια της ευρω­παϊ­κής υπη­ρε­σί­ας Copernicus για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή (C3S).

Ενδεί­ξεις για την άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας που προ­κα­λεί­ται από τις ανθρώ­πι­νες δρα­στη­ριό­τη­τες ‑αρχί­ζο­ντας από τη χρή­ση ορυ­κτών καυ­σί­μων (άνθρα­κας, πετρέ­λαιο, αέριο)-, κατα­γρά­φη­καν ταυ­τό­χρο­να σε όλο τον κόσμο.

Οι ενδεί­ξεις αυτές είναι παντα­χού παρού­σες: η Ελλά­δα επλή­γη σοβα­ρά από τις πυρ­κα­γιές, το ίδιο και ο Κανα­δάς, που επλή­γη επί­σης από τρο­με­ρές πλήμ­μύ­ρες, μεγά­λος καύ­σω­νας στη νότια Ευρώ­πη, τη βόρεια Αφρι­κή, το νότο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και ένα μέρος της Κίνας, που υπέ­στη στη συνέ­χεια κατα­κλυ­σμιαί­ες βροχοπτώσεις…

Το επι­στη­μο­νι­κό δίκτυο World Weather Attributiojn (WWA) κατέ­λη­ξε ήδη στο συμπέ­ρα­σμα πως οι πρό­σφα­τοι καύ­σω­νες στην Ευρώ­πη και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα ήταν «σχε­δόν αδύ­να­το να συμ­βούν» αν δεν υπήρ­χαν οι επι­πτώ­σεις της ανθρώ­πι­νης δραστηριότητας.

Η Copernicus ανα­φέ­ρει επί­σης πως οι πάγοι της Ανταρ­κτι­κής περιο­ρί­σθη­καν τον Ιού­λιο περισ­σό­τε­ρο παρά ποτέ από την έναρ­ξη των δορυ­φο­ρι­κών παρα­τη­ρή­σε­ων, και μειώ­θη­καν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο για το μήνα αυτό.

«Κατεπείγον»

«Το 2023 είναι προς το παρόν το τρί­το πιο ζεστό έτος με 0,43 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από τον πρό­σφα­το μέσο όρο» και «μέση παγκό­σμια θερ­μο­κρα­σία τον Ιού­λιο 1,5 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από τα προ­βιο­μη­χα­νι­κά επί­πε­δα», υπο­γραμ­μί­ζει επί­σης η Σαμάν­θα Μπέρτζες.

Αυτός ο αριθ­μός του 1,5 βαθ­μού Κελ­σί­ου είναι πολύ συμ­βο­λι­κός, καθώς είναι το πιο φιλό­δο­ξο όριο που έχει τεθεί από τη συμ­φω­νία του Παρι­σιού, το 2015, για τον περιο­ρι­σμό της ανό­δου της θερ­μο­κρα­σί­ας. Πάντως το όριο που ανα­φέ­ρε­ται σ’ αυτή τη διε­θνή συμ­φω­νία αφο­ρά το μέσο όρο πολ­λών ετών και όχι μόνο ενός μήνα.

«Ακό­μη κι αν όλο αυτό είναι προ­σω­ρι­νό, δεί­χνει τον κατε­πεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα των φιλό­δο­ξων προ­σπα­θειών που πρέ­πει να γίνουν για να μειω­θούν οι παγκό­σμιες εκπο­μπές των αερί­ων που προ­κα­λούν το φαι­νό­με­νο του θερ­μο­κη­πί­ου και απο­τε­λούν την κύρια αιτία αυτών των ρεκόρ», κατα­λή­γει η Σαμάν­θα Μπέρτζες.

Ίσως όμως το 2023 να μην στα­μα­τή­σει να καταρ­ρί­πτει ρεκόρ. «Ανα­μέ­νου­με ένα σχε­τι­κά ζεστό τέλος της χρο­νιάς για το 2023 λόγω της ανά­πτυ­ξης του φαι­νο­μέ­νου Ελ Νίνιο», υπεν­θυ­μί­ζει η Copernicus.

Αυτό το κυκλι­κό κλι­μα­τι­κό φαι­νό­με­νο πάνω από τον Ειρη­νι­κό είναι πράγ­μα­τι συνώ­νυ­μο μιας επι­πλέ­ον ανό­δου της θερ­μο­κρα­σί­ας παγκοσμίως.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο