Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήμος Νεάπολης Συκεών- Μπάμπης Βέλλης: Συστράτευση με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ για να βγει ο λαός στο προσκήνιο

Ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μπάμπης Βέλλης απαντά στις ερωτήσεις του «ΑΤΕΧΝΩΣ». 

– Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις τοπικές εκλογές. Ποια είναι η πολιτική σημασία των εκλογών αυτών; Καλούμαστε να ψηφίσουμε πρόσωπα ή πολιτικές;

Μ.Β: Είναι πολιτική αφέλεια – αν δεν είναι «πολιτική απάτη» – να ισχυρίζεται κάποιος πως οι Δημοτικές εκλογές είναι ξεκομμένες από την κεντρικότερη πολιτική σκηνή. Δήμοι και Περιφέρειες είναι κομμάτι του κράτους, λειτουργούν μέσα στα πλαίσια που αυτό ορίζει.  Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι στελέχη των αστικών κομμάτων, συν-διαμορφώνουν και υλοποιούν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Με μοιρασμένο ρόλο – είτε σαν βουλευτές, είτε σαν Δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες – περνούν τα αντιλαϊκά μέτρα που από κοινού συναποφασίζουν. Στη σημερινή κατάσταση που η δυστυχία, η φτώχεια και η εξαθλίωση μεγάλων λαϊκών στρωμάτων αυξάνεται, είναι ανόητο και σαν σκέψη να ισχυριστεί κάποιος πως μπορεί να φτιάξει μια «Δημοτική Νησίδα Ευτυχίας» για τους Δημότες του.

Η πάλη για την λύση των όποιων τοπικών προβλημάτων, περνάει αναγκαστικά μέσα από τους γενικότερους αγώνες για ριζικές αλλαγές σε κεντρικότερο επίπεδο. Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το «άλφα» ή «βήτα» πρόσωπο αλλά με τις πολιτικές που αυτά εκφράζουν.

– Πως αποτιμάτε τις αλλαγές που φέρνει στην τοπική διοίκηση ο “Κλεισθένης”;

Μ.Β: Ο «Κλεισθένης» είναι συνέχεια των δύο προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην ουσία προσπαθούν να αλλάξουν και να τροποποιήσουν την λειτουργία των φορέων της Τοπικής Διοίκησης, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι σχεδιασμοί και οι στοχεύσεις της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  Η συγκέντρωση των δημοπρατούμενων έργων σε πολύ μεγαλύτερες γεωγραφικές ενότητες, όπως είναι οι σημερινοί Δήμοι και κυρίως οι Περιφέρειες, δίνει αποκλειστικό προβάδισμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ίδιο γίνεται στον τομέα των υπηρεσιών, ακόμη και του μελλοντικού σχεδιασμού για ζητήματα χρήσης γης, αξιοποίησης τουριστικών εκτάσεων, του ορυκτού ή του φυσικού πλούτου της περιοχής. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τον ρόλο που παίζουν Δήμοι και Περιφέρειες στους πολεμικούς σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

– Η διοίκηση του νυν δημάρχου συμπληρώνει δύο συνεχόμενες θητείες στον καλλικρατικό δήμο Νεάπολης-Συκεών. Τι γνώμη έχετε για την πολιτική που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια;

Μ.Β: Εκτός από τις δύο συνεχόμενες θητείες στον Καλλικρατικό Δήμο, ο συγκεκριμένος Δήμαρχος έχει και άλλες θητείες σαν Δήμαρχος Συκεών. Αυτό όμως δεν εμπόδισε αρκετές λαϊκές οικογένειες της περιοχής να μένουν σε παγωμένα σπίτια γιατί δεν έχουν λεφτά να τα θερμάνουν, ούτε εμπόδισε την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Το πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων αποτελείται από λαϊκά νοικοκυριά. Εργάτες, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι. Η φτώχεια, η ανεργία και η μερική απασχόληση «τσακίζουν κόκκαλα». Παρόλα αυτά για να στείλει κάποιος το παιδί του στα πολιτιστικά ή αθλητικά τμήματα του Δήμου χρειάζεται να πληρώσει. Το ίδιο πρέπει να πληρώσει και στους Δημοτικούς παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς, αν δεν έχει επιλεγεί στις ελάχιστες δωρεάν θέσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Νηπιαγωγεία του Δήμου στεγάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες νοικιασμένων μαγαζιών, χωρίς αυλή για να παίζουν, πάνω σε κεντρικούς λεωφορειόδρομους γεμάτους καυσαέριο.
Για Δημοτικά σχολεία χρησιμοποιούνται κτήρια του πιο προηγούμενου αιώνα που είχαν κατασκευαστεί για κελιά μοναχών.  Λυόμενες αίθουσες κλείνουν τον αύλειο χώρο σχολείων για να στοιβάξουν όπως μπορούν μαθητές που δεν χωρούν στις κανονικές αίθουσες και η διοίκηση του Δήμου παρουσιάζει τις χιλιάδες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων που έγιναν επί των κυβερνήσεων τους, σαν «πρόοδο». Την ίδια πολιτική συνεχίζει και σήμερα.

– Πως αποτιμάτε την στάση της, στηριζόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ, μείζονος αντιπολίτευσης; Ποιός ήταν ο ρόλος της μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;

Μ.Β: Η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2010 και μετά αλλάζει και τον επικεφαλής και την ονομασία της παράταξης τους.  Κάθε φορά βέβαια δίνουν όρκους πίστης και συνέπειας αλλά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις γίνεται πάλι μία από τα ίδια. Αυτή είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση που παρουσιάζονται για μια ακόμη φορά με νέο πρόσωπο υποψηφίου και νέα παράταξη.

Υλοποιώντας τις γενικότερες κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικών μετώπων», συνεργάζονται τώρα με ένα κομμάτι μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, βαφτίζοντας τον υποψήφιο Δήμαρχο τους «ανεξάρτητο». Η «προοδευτικότητά» τους σε τίποτα βέβαια δεν τους εμπόδισε να συγκατοικούν επί δύο χρόνια στην ίδια παράταξη με ακροδεξιούς συμβούλους, ρατσιστικών αντιλήψεων, όπως δεν εμπόδισε και την κυβέρνηση τους να στείλουν τα ΜΑΤ χτυπώντας στο ψαχνό, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να πλησιάσουν τον χώρο που θα μίλαγε ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, στον Δήμο μας.

Η δήθεν «ανεξαρτητοσύνη» τους σε τίποτα δεν τους εμποδίζει να ομονοούν στις περικοπές των ΚΑΠ, στην «ανταποδοτικότητα», στην Δημοτική φορολόγηση, στην διάσπαση του ενιαίου Δημόσιου φορέα στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική κλπ. Ο ρόλος τους στην ουσία περιορίζεται στην πολεμική απέναντι στο ΚΚΕ και την «Λαϊκή Συσπείρωση» όπως και στην υποστήριξη όλων των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης τους.

BABIS VELLIS 2

– Επιγραμματικά, ποια ήταν η δράση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” μέσα και έξω απ’ το δημοτικό συμβούλιο την τελευταία πενταετία;

Μ.Β: Δεν υπήρξε λαϊκό πρόβλημα που η «Λαϊκή Συσπείρωση» να μην το ανέδειξε και να μην αγωνίστηκε για την λύση του. Από τα ζητήματα της εκπαίδευσης και έλλειψης σχολικών αιθουσών, μέχρι τα προβλήματα των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.  Από τα προβλήματα καθαριότητας, πρασίνου, προστασίας του Σέϊχ Σου, μέχρι ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και στατικής επάρκειας των σχολικών κτηρίων και παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών. Από τα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών, μέχρι τα προβλήματα πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών.

Συγκεκριμένες προτάσεις για βοήθεια άνεργων, φτωχών και πολύτεκνων οικογενειών, για άτομα ΑΜΕΑ, για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας από τα δυσβάστακτα ανταποδοτικά τέλη, για κατάργηση της Δημοτικής Φορολόγησης, για την δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών στα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του Δήμου, για την κατάργηση της οικονομικής συνδρομής σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κλπ. Δεν έχει παρά να ξεφυλλίσει κάποιος τα δεκάδες τεύχη του περιοδικού «ΑΙΧΜΗΡΑ» ή να περιηγηθεί στο blog της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νεάπολης-Συκεών για να μάθει την πολύ πλούσια δράση της.

Αυτά δεν έγιναν μόνο από τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά κυρίως από την δράση δεκάδων συναγωνιστών, φίλων και συντρόφων που μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από μαζικούς φορείς της πόλης, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων κλπ. ανέπτυξαν μια πολύπλευρη δραστηριότητα αντιμετώπισης των μεγαλύτερων τουλάχιστον λαϊκών προβλημάτων. Σε αρκετά βέβαια από αυτά δεν μπορέσαμε να δώσουμε τη λύση που εμείς επιθυμούσαμε.  Οι δυνάμεις μας δεν επαρκούσαν γι αυτό.

Ένα πάντως είναι σίγουρο, ότι δεν σταθήκαμε αδιάφοροι παρατηρητές με σταυρωμένα τα χέρια.

– Τα τελευταία χρόνια έχει προωθηθεί το μοντέλο των δημάρχων-μάνατζερς, των “ανεξάρτητων” και “ακομμάτιστων” υποψηφίων. Ποιά είναι η άποψη σας επ’ αυτού και τι πραγματικά σημαίνει “ικανός δήμαρχος”; 

Μ.Β: Ένας από τους κύριους σχεδιασμούς των προαναφερόμενων διοικητικών μεταρρυθμίσεων («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης») ήταν να μεταφέρει κομμάτια των υπηρεσιών των Δήμων στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Έτσι σήμερα αρκετοί τομείς υπηρεσιών των Δήμων περνάνε σε επιχειρηματίες, έναντι «αδράς αμοιβής». Καθαριότητα, ανακύκλωση, πράσινο, στάθμευση, ηλεκτροφωτισμός, δημοτικά τεχνικά έργα, μελέτες, συντηρήσεις-επισκευές δημοτικών οχημάτων, κλπ.

Οι Δήμαρχοι «μάνατζερ» εξαντλούν τις ικανότητες τους στο ποιος θα είναι περισσότερο χρήσιμος και αποτελεσματικός για όλους αυτούς τους χρυσοκάνθαρους. Όλοι αυτοί που παρουσιάζονται σήμερα σαν «ανεξάρτητοι», «αυτό-διοικητικοί» και “ικανοί” Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, τελικά συμφωνούν και υλοποιούν τέτοιου είδους αντιλαϊκές επιλογές, που είναι ταυτόχρονα και επιλογές των κομμάτων τους.

Κριτήριο των λαϊκών νοικοκυριών δεν πρέπει να είναι ποιοι Δήμαρχοι μπορούν να φτιάξουν έναν δρόμο ή ένα πάρκο – που ακόμα και ο μικρότερος εργολάβος μπορεί να κατασκευάσει. Κριτήριο για την λαϊκή ψήφο πρέπει να είναι ποιες διοικήσεις, ποιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα μπαίνουν μπροστά για τη δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Διοικήσεις και Δήμαρχοι που δεν θα λένε πως αυτοί είναι μόνο για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά.

“Ικανός” είναι μόνο ο δήμαρχος που δεν θα είναι “yes man” της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτός που θα οργανώνει την αντίσταση εργαζομένων και λαού, θα παρεμποδίζει την κυρίαρχη πολιτική, θα κερδίζει μαζί με το λαό νίκες, ανοίγοντας δρόμους ανατροπής. Αυτός που τελικά έχει αποδείξει με τη δράση του και την ιστορία του όλα τα προηγούμενα χρόνια πως έχει διαλέξει μετερίζι και είναι από την πλευρά των εργαζομένων και όχι διαχειριστής μιας πολιτικής που λειτουργεί για τα επιχειρηματικά κέρδη. Τέτοια παραδείγματα Δημάρχων υπάρχουν σήμερα. Στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι, στην Πετρούπολη, στην Ικαρία και βέβαια στην Πάτρα. Σε αυτούς τους Δήμους οι κομμουνιστές Δήμαρχοι δεν δίστασαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης και ΕΕ.  Μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης τους μπήκαν μπροστά στη λύση χρόνιων προβλημάτων, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στον λαό.

Είναι στο χέρι κάθε λαϊκού ανθρώπου να επιλέξει σε αυτές τις εκλογές διοικήσεις αγωνιστικές ή διαχειριστές αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

– Στις επερχόμενες εκλογές, γιατί να ψηφίσει κάποιος το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο δήμο Νεάπολης-Συκεών;  

Μ.Β: Μπροστά μας δεν έχουμε μόνο τις Δημοτικές εκλογές. Έχουμε τις Περιφερειακές, τις Ευρωεκλογές αλλά και τις Βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Οι τοπικές είναι απόλυτα ενταγμένες στην συνολική πολιτική αντιπαράθεση.

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στον λαό είναι: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει δεινά και καταστροφές για τον λαό ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού για ν’ ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών; Σε αυτές τις εκλογές ο λαός μας μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά, δυναμώνοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ψηφίζοντας «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Δήμους και Περιφέρειες.  Η συστράτευση με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” σημαίνει οργάνωση – πάλη – διεκδίκηση για ό,τι δικαιούμαστε ως λαός και πόλη, σημαίνει ότι ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο, συμμέτοχος στην υλοποίηση της πολιτικής του δήμου μέσα από λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές που εκεί θα σχεδιάζει, αλλά και θα λογοδοτεί η διοίκηση του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα για τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει:

 • Μείωση των δημοτικών τελών στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες στους μικρούς καταστηματάρχες και βιοτέχνες και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα, τις τράπεζες.
 • Μείωση – με στόχο την εξάλειψη – των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς και στα προγράμματα Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου.
 • Διεκδίκηση ελεύθερων χώρων για εκπαίδευση, αθλητισμό, αναψυχή. Καμία παράδοση δημοτικής γης σε ιδιώτες για επιχειρηματική δραστηριότητα.
 • Διεκδίκηση πόρων για την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων σε περιοχές του Δήμου που λείπουν
 • Αξιοποίηση της παραλιακής Δημοτικής έκτασης στην Ποτίδαια Χαλκιδικής για τα παιδιά (και όχι μόνο) του Δήμου μας.
 • Διεκδίκηση κονδυλίων και έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, αλλά και την αντισεισμική θωράκιση των σχολειών.
 • Αναβάθμιση των χώρων Αθλητισμού και προσβασιμότητα σε όλες τις ομάδες της πόλης, αλλά και στους δημότες για μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
 • Διεκδίκηση να δημιουργηθούν πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας σε περιοχές του Δήμου μας και να είναι πλήρως στελεχωμένα με ιατρικό και διοικητικό προσωπικό ώστε σε κάθε περιοχή να μπορεί ο λαός να εξυπηρετηθεί άμεσα.
 • Φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑΜΕΑ και των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών, με την πρόσληψη του αναγκαίου για την λειτουργία τους προσωπικό.
 • Καλύτερη δικτύωση των συγκοινωνιών της πόλης με ένωση όλων των περιοχών του Δήμου μας.
 • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες του δήμου.
 • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.

Το ψηφοδέλτιο που συγκροτείται, συμμετέχει κόσμος που έχει συμπορευτεί μαζί μας στους αγώνες, εργαζόμενοι που πρωτοστατούν μέσα από τα Σωματεία τους στο χώρο δουλειάς τους, συναγωνιστές από το χώρο της εκπαίδευσης και από το κίνημα γονέων, δραστήριοι άνθρωποι που συμμετέχουν ενεργά σε φορείς της πόλης, νέοι και νέες που παλεύουν για τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Είμαστε δυνατοί – είμαστε αισιόδοξοι – παλεύουμε για το δίκιο και στο τέλος θα βγούμε νικητές.

BABIS VELLIS 3ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ (ΜΠΑΜΠΗ) ΒΕΛΛΗ

Γεννήθηκε το 1952 στη Θεσσαλονίκη. Το 1970 εισέρχεται, κερδίζοντας δεύτερη θέση υποτροφίας, στο Χημικό τμήμα του Α.Π.Θ. απ’ όπου αποφοιτά το 1975.  Τα δύο επόμενα χρόνια συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc.) στο UMIST – Αγγλίας. Εργάστηκε σαν χημικός σε διάφορες εταιρείες δημιουργώντας τελικά τη δική του επιχείρηση χημικών προϊόντων. Σήμερα είναι συνταξιούχος.

Το 1990 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Συκεών. Ενεργό μέλος του Φιλειρηνικού-Αντιιμπεριαλιστικού Κινήματος Θεσσαλονίκης πήρε μέρος σε όλες τις μεγαλειώδεις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις της πόλης μας, ενάντια στις ΝΑΤΟικές εγκληματικές επιθέσεις κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Τον Μάη του 1999 συμμετείχε, ως μέλος της αποστολής του «902 αριστερά στα FM», στη μεταφορά φαρμάκων και ανθρωπιστικού υλικού στην βομβαρδισμένη από το ΝΑΤΟ Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα είναι Γραμματέας της «Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης» (ΕΔΥΕΘ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Το 2002 εκλέχτηκε σύμβουλος στην τότε κοινότητα Πεύκων και το 2006 παίρνει μέρος στις Δημοτικές εκλογές ως επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για τα Πεύκα». Την ίδια χρονιά εκλέγεται μέλος της διοίκησης στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Αγωνιστική ενότητα μικρών και αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών».

Από το 2010 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». 

Είναι μέλος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μάνος Λοΐζος» και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αιχμηρά», στο οποίο και αρθογραφεί.