Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο “Kontra”

Συνέ­ντευ­ξη παρα­χώ­ρη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στο κεντρι­κό δελ­τίο ειδή­σε­ων του «Kontra» και τον δημο­σιο­γρά­φο Πάνο Χαρίτο.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις εξε­λί­ξεις στη Μ. Ανα­το­λή, ο Δ. Κου­τσού­μπας κατήγ­γει­λε την γενο­κτο­νία σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού από το ισραη­λι­νό κρά­τος, ενώ ξεκα­θά­ρι­σε ότι τίπο­τα δεν δικαιο­λο­γεί το δικαί­ω­μα δήθεν του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να. Επι­σή­μα­νε ότι ο παλαι­στι­νια­κός λαός υπο­φέ­ρει πάρα πολ­λά χρό­νια, με εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκρούς από αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές, δολο­φο­νί­ες, έλλει­ψη νερού, φαγη­τού και αποκλεισμών.
Ακό­μα σημεί­ω­σε ότι ο λαός του Ισρα­ήλ δεν είναι με την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου, αλλά ένα κομ­μά­τι του αντι­τί­θε­νται ενερ­γά. Όσο για τα fake news του κρά­τους του Ισρα­ήλ, κάλε­σε τον ελλη­νι­κό λαό αλλά και τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να μην πέφτουν στην παγί­δα των προπαγανδιστών.

Η ουσία, ξεκα­θά­ρι­σε, είναι ότι υπάρ­χει ένα τερά­στιο πρό­βλη­μα από τη μη ύπαρ­ξη ελεύ­θε­ρου παλαι­στι­νια­κού κρά­τους. Λύση είπε, μπο­ρεί να δοθεί με τη δημιουρ­γία ανε­ξάρ­τη­του κρά­τους της Παλαι­στί­νης στα σύνο­ρα του 1967 με πρω­τεύ­ου­σα την Αν. Ιερου­σα­λήμ, δίπλα στο ισραη­λι­νό κράτος.

Για τις εξε­λί­ξεις στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας, υπο­γράμ­μι­σε ότι ήταν επι­δί­ω­ξη των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να σύρουν την Ουκρα­νία στη Δύση, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να έχει προ­νο­μια­κές σχέ­σεις με τις ΗΠΑ ώστε να λει­τουρ­γεί ως προ­πύρ­γιο απέ­να­ντι στη Ρωσία. Γι’ αυτό, τόνι­σε, εξ’ αρχής ήταν ένας πόλε­μος ΝΑΤΟ – Ρωσί­ας. Σήμε­ρα, ανέ­φε­ρε ο Δ. Κου­τσού­μπας, βρι­σκό­μα­στε σε αδιέ­ξο­δο και είτε θα ανά­ψει γενι­κά ο πόλε­μος και θα κάψει και άλλους λαούς ή θα πάμε σε ειρη­νι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση, για ιμπε­ρια­λι­στι­κή ειρή­νη με το πιστό­λι στον κρόταφο.

Την ίδια ώρα τόνι­σε ότι οι ΗΠΑ βρί­σκο­νται σε σύγκρου­ση για την πρω­το­κα­θε­δρία στο διε­θνές ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα με την Κίνα που σύντο­μα θα είναι η πρώ­τη δύνα­μη οικο­νο­μι­κά και πολι­τι­κά, και γι’ αυτό οι ΗΠΑ προ­σπα­θούν να βρουν διέ­ξο­δο μέσω πολε­μι­κών συγκρού­σε­ων για νέες σφαί­ρες επιρ­ρο­ής. Στο σημείο αυτό σημεί­ω­σε ότι η Ελλά­δα εμπλέ­κε­ται ενερ­γά στους πολέ­μους αυτούς, με ευθύ­νη των κυβερνήσεων.

Σχε­τι­κά με τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά τόνι­σε ότι η καθη­συ­χα­στι­κή γραμ­μή της κυβέρ­νη­σης δημιουρ­γεί ερω­τη­μα­τι­κά και προ­βλη­μα­τι­σμούς και κάλε­σε τον ελλη­νι­κό λαό να βρί­σκε­ται σε επα­γρύ­πνη­ση, καθώς οι αξιώ­σεις της άρχου­σας τάξης της Τουρ­κί­ας δεν έχουν σταματήσει.

Άλλω­στε θύμι­σε ότι ο Τ. Ερντο­γάν «μπο­ρεί εδώ να ήταν προ­σε­κτι­κός στην πρό­σφα­τη επί­σκε­ψη του», παρ’ όλα αυτά ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας «είπε ορι­σμέ­να ζητή­μα­τα πολύ καθα­ρά, ιδιαί­τε­ρα με την μειο­νό­τη­τα της Θρά­κης την ονό­μα­σε ”τουρ­κι­κή”». Κυρί­ως, μας ανη­συ­χεί το περιε­χό­με­νο αυτών των συνο­μι­λιών, «τι συζη­τιέ­ται πίσω από τις κλει­στές πόρ­τες», για­τί συζη­τιέ­ται και μεθο­δεύ­ε­ται η απε­μπό­λη­ση βασι­κών δικαιω­μά­των με την έννοια της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης του Αιγαί­ου, όπως ανέ­φε­ρε. Ακό­μα πρό­σθε­σε ότι «μας ανη­συ­χεί το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση είναι πλή­ρως ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νη με τις ΝΑΤΟι­κές οδηγίες».

Για την τρο­πο­λο­γία της κυβέρ­νη­σης για την χορή­γη­ση άδειας παρα­μο­νής και εργα­σί­ας σε μετα­νά­στες που ζουν στη χώρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνι­σε ότι δεν επι­λύ­ε­ται συνο­λι­κά το ζήτη­μα, αλλά πρέ­πει να δοθεί άδεια παρα­μο­νής στους ανθρώ­πους που μένουν και δου­λεύ­ουν εδώ για χρό­νια και δεν έχουν χαρ­τιά, καθώς θεω­ρού­νταν «αόρα­τοι». Όπως είπε, αυτό που έφε­ρε η κυβέρ­νη­ση είναι ένα ημί­με­τρο για να ικα­νο­ποι­η­θούν μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα εργο­δο­τών, ενώ αντί­θε­τα χρειά­ζε­ται ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο που να επι­λύ­ει εργα­σια­κές σχέ­σεις και τα πάντα. Το ΚΚΕ είναι στα­θε­ρά θετι­κό στο να πάρουν άδεια παρα­μο­νής, τόνι­σε και πρό­σθε­σε ότι δεν θα κατα­ψη­φί­σει την τρο­πο­λο­γία, αλλά ανά­λο­γα με την τελι­κή δια­τύ­πω­ση της ρύθ­μι­σης θα κρι­θεί η ακρι­βής ψήφος.

Για τη συζή­τη­ση σχε­τι­κά με τον γάμο ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι όταν έρθει στη Βου­λή θα μελε­τη­θεί προ­σε­κτι­κά από το ΚΚΕ. Βασι­κή αρχή του Κόμ­μα­τος, είπε είναι ότιο γάμος δεν μπο­ρεί να είναι προ­ϊ­όν ούτε συναλ­λα­γής, ούτε οικο­νο­μι­κής εξάρ­τη­σης, κατα­να­γκα­σμού. Όσο για την τεκνο­θε­σία ξεκα­θά­ρι­σε ότι αφε­τη­ρία για το ΚΚΕ είναι η προ­στα­σία των παι­διών, δηλα­δή να προ­στα­τεύ­ο­νται με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο μέσα σε ένα ζευγάρι.

Τέλος, σχε­τι­κά με το έγκλη­μα των Τεμπών, ξεκα­θά­ρι­σε ότι έχει ευθύ­νες και ο πρω­θυ­πουρ­γός και ο τότε υπουρ­γός Μετα­φο­ρών, αλλά και όλοι όσοι δια­χει­ρί­στη­καν τα ζητή­μα­τα των μετα­φο­ρών και που φτά­σα­με να τρέ­χουν τα τρέ­να στις ίδιες ράγες. Γι’ αυτό το ΚΚΕ δεν μένει μόνο σε έναν σταθ­μάρ­χη, αλλά προ­βάλ­λει το πρό­βλη­μα της απε­λευ­θέ­ρω­σης των σιδη­ρο­δρό­μων και ταυ­τό­χρο­να στη­ρί­ζει τους συγ­γε­νείς των θυμά­των του εγκλήματος.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο