Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων από το ισραηλινό κράτος με τις πλάτες των ΗΠΑ

Έχο­ντας την πλή­ρη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ, το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει να βομ­βαρ­δί­ζει τις εγκα­τα­στά­σεις υγεί­ας και τις κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές της Γάζας, καθώς οι αντι­δρά­σεις που έχουν προ­κλη­θεί από τις εκα­τόμ­βες νεκρών Παλαι­στι­νί­ων εξα­ντλού­νται σε ευχο­λό­για και εκκλή­σεις για «ανθρω­πι­στι­κή εκε­χει­ρία» από την «διε­θνή κοινότητα».

Μια ακό­μη αφορ­μή για να εκφρά­σει την στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν στο κρά­τος — δολο­φό­νο, απο­τέ­λε­σε η συνά­ντη­ση των υπουρ­γών Άμυ­νας ΗΠΑ και Ισρα­ήλ. Στις δηλώ­σεις του  ο Λόιντ Όστιν ξεκα­θά­ρι­σε ότι δεν θέλει να επι­βά­λει ένα «χρο­νο­διά­γραμ­μα ή όρους» στο Ισρα­ήλ.

Επι­πρό­σθε­τα δια­βε­βαί­ω­σε ότι η Ουά­σινγ­κτον «θα συνε­χί­σει να παρέ­χει» όπλα και πυρο­μα­χι­κά στο Ισρα­ήλ, σύμ­φω­να με κοι­νή ανα­κοί­νω­ση που εκδό­θη­κε μετά τις συνο­μι­λί­ες που είχε ο Όστιν με τον Ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό, Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα ανα­κοί­νω­σε ότι ότι του­λά­χι­στον 19.453 άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων 7.729 παι­διά, έχουν σκο­τω­θεί σε ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις από την έναρ­ξη του πολέμου.

Οι ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές και σήμε­ρα στο­χο­ποί­η­σαν τα νοσο­κο­μεία και τις αστι­κές γει­το­νιές στον θύλακα.

Μαζι­κές απώ­λειες έχουν ανα­φερ­θεί μετά από χτυ­πή­μα­τα στους προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς της Τζα­μπα­λί­για και της Νου­σει­ράτ. Οι βομ­βαρ­δι­σμοί του ισραη­λι­νού πυρο­βο­λι­κού είχαν στό­χο πολυ­κα­τοι­κί­ες στις συνοι­κί­ες Σου­τζέ­για, Τού­φα και Ντα­ρά στην πόλη της Γάζας.

Ισραη­λι­νές βόμ­βες ισο­πέ­δω­σαν σπί­τια στην συνοι­κία Κατί­μπα της Χάν Γιουνίς

Συνε­χείς πυρο­βο­λι­σμοί έχουν ανα­φερ­θεί στην είσο­δο του νοσο­κο­μεί­ου al-Shifa στην πόλη της Γάζας. Του­λά­χι­στον 26 Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν σε επί­θε­ση στο νοσο­κο­μείο νωρί­τε­ρα, ανέ­φε­ραν δημο­σιο­γρά­φοι του «Al Jazeera».

Το ιατρι­κό συγκρό­τη­μα Nasser στην Χάν Γιου­νίς στη νότια Γάζα έχει στο­χο­ποι­η­θεί επα­νει­λημ­μέ­να τις τελευ­ταί­ες 48 ώρες.

Ο Γενι­κός Διευ­θυ­ντής του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Γάζας κατήγ­γει­λε ότι οι δυνά­μεις κατο­χής εισέ­βα­λαν στο νοσο­κο­μείο Al-Awda, συλ­λαμ­βά­νο­ντας όλους τους άνω των 16 ετών μετα­ξύ των ασθε­νών, των τραυ­μα­τιών και του υγειο­νο­μι­κού προσωπικού.

Νέες διαπραγματεύσεις
για συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς

  • Ο διευ­θυ­ντής της CIA, Ουί­λιαμ Μπερνς και ο επι­κε­φα­λής της Μοσάντ, Ντα­βίντ Μπαρ­νέα, είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί να συνα­ντη­θούν εκ νέου σήμε­ρα στη Βαρ­σο­βία με τον πρω­θυ­πουρ­γό του Κατάρ, Μοχά­μεντ μπιν Αμπ­ντουλ­ραχ­μάν Αλ Θάνι, για να συζη­τή­σουν μια πιθα­νή νέα συμ­φω­νία για απε­λευ­θέ­ρω­ση Ισραη­λι­νών ομή­ρων που κρα­τά η Χαμάς στη Λωρί­δα της Γάζας, ανέ­φε­ραν δύο Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι στο Reuters και ισραη­λι­νά μέσα ενημέρωσης.
  • Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου φάνη­κε να επι­βε­βαιώ­νει ότι διε­ξά­γο­νται νέες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομήρων.
  • Το Κατάρ ήταν ο βασι­κός μεσο­λα­βη­τής στην πρώ­τη συμ­φω­νία για την απε­λευ­θέ­ρω­ση ομή­ρων από τη Χαμάς. Τότε, 81 Ισραη­λι­νοί, 23 Ταϊ­λαν­δοί και ένας Φιλιπ­πι­νέ­ζος αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι από τη Λωρί­δα της Γάζας, με αντάλ­λαγ­μα την απο­φυ­λά­κι­ση 240 Παλαι­στι­νί­ων κρα­του­μέ­νων από ισραη­λι­νές φυλα­κές. Πιστεύ­ε­ται ότι 129 όμη­ροι παρα­μέ­νουν κρα­τού­με­νοι στη Λωρί­δα της Γάζας.
  • Η Χαμάς λέει ότι παρα­μέ­νει ανοι­χτή σε οποιεσ­δή­πο­τε προ­τά­σεις για ανταλ­λα­γή κρα­του­μέ­νων με το Ισρα­ήλ, αλλά δεν θα διε­ξα­χθούν συνο­μι­λί­ες μέχρι να στα­μα­τή­σει τους βομβαρδισμούς.

Σήμε­ρα οι «Ταξιαρ­χί­ες Αλ Κασάμ» της Χαμάς δημο­σί­ευ­σαν πλά­να τριών ηλι­κιω­μέ­νων Ισραη­λι­νών αιχ­μα­λώ­των, οι οποί­οι ζητούν την απε­λευ­θέ­ρω­σή τους το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό για­τί «δεν θέλου­με να γίνου­με θύμα­τα, ως άμε­ση συνέ­πεια των αερο­πο­ρι­κών πληγ­μά­των των IDF», όπως αναφέρουν.

Σάλος από τις δηλώσεις Ισραηλινού δημάρχου 

Αλγει­νές εντυ­πώ­σεις προ­κά­λε­σαν οι δηλώ­σεις Ισραη­λι­νού δημάρ­χου που ζήτη­σε τη μόνι­μη ερή­μω­ση της Λωρί­δας της Γάζας και τη μετα­τρο­πή της σε υπαί­θριο μου­σείο, παρό­μοιο με το πρώ­ην ναζι­στι­κό στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης Άου­σβιτς — Μπι­γκε­νά­ου.

Ο Ντα­βίντ Αζου­λάι, δήμαρ­χος της πόλης Μετού­λα, σε συνέ­ντευ­ξή του την Κυρια­κή σε ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό ζήτη­σε να στα­λούν όλοι οι Παλαι­στί­νιοι κάτοι­κοι της Λωρί­δας της Γάζας σε προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς στον Λίβα­νο και στη συνέ­χεια να δημιουρ­γη­θεί μια νεκρή ζώνη στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα ώστε να μοιά­ζει με το Αουσβιτς.

Οι αντι­δρά­σεις δεν άργη­σαν να εμφα­νι­στούν, τόσο μέσα όσο και έξω από το Ισρα­ήλ. Ακό­μη και η διεύ­θυν­ση του μου­σεί­ου Αου­σβιτς-Μπίρ­κε­να­ου, ανέ­φε­ρε ότι «ο Ντα­βίντ Αζου­λάι φαί­νε­ται να επι­θυ­μεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το σύμ­βο­λο του μεγα­λύ­τε­ρου νεκρο­τα­φεί­ου στον κόσμο ως κάποιου είδους άρρω­στη, απε­χθής, ψευ­το­καλ­λι­τε­χνι­κή, συμ­βο­λι­κή έκφρα­ση», ανέ­φε­ρε ένας εκπρό­σω­πος του μου­σεί­ου με ανάρ­τη­ση στο X.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από:
«Al Jazeera», «Haaretz», «Wafa News Agency»
via 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο