Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Έλα να φας!»: Εριστικός και προσβλητικός ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ απέναντι στους φοιτητές

Με επιθετική συμπεριφορά, ειρωνείες και προσβολές απάντησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης σε ομάδα φοιτητών που επιχείρησαν να θέσουν ορισμένα αυτονόητα δικαιώματά τους. Πιό συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, μέλη της «Πρωτοβουλίας Φοιτητών ΠΑΜΑΚ» έκαναν παρέμβαση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής, αλλά και για ζητήματα όπως η διανομή δωρεάν συγγραμμάτων, η στέγαση και η σίτιση των φοιτητών.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, ο πρύτανης Ζαπράνης όχι μόνο αρνήθηκε να συζητήσει μαζί τους αλλά απάντησε σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος, απαίτησε απ’ τους σπουδαστές να αποχωρήσουν ενώ απείλησε και με ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο. Σε σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο γίνεται φανερή η εριστική και προσβλητική συμπεριφορά του πρύτανη απέναντι σε φοιτήτρια, στο αίτημα της οποίας για δωρεάν σίτιση ο Αχ. Ζαπράνης απάντησε προτάσσοντας επιδεικτικά το πορτοφόλι του και λέγοντας «έλα, έλα να φας!».

Στο δε εύλογο επιχείρημα της φοιτήτριας ότι δεν θα έχει δουλειά μόλις τελειώσει το πανεπιστήμιο, ο πρύτανης απάντησε με την εξής φράση: «Και τι θες, να σου βρω εγώ;»

Στην απαράδεκτη συμπεριφορά του πρύτανη απέναντι στα αιτήματα των σπουδαστών αντικατοπτρίζεται το πανεπιστήμιο της ελεύθερης αγοράς, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής, εμπορευματοποιημένης αντίληψης για την Παιδεία. Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, οποιοδήποτε δικαίωμα των φοιτητών για δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγη καθίσταται πολυτέλεια και εμπόρευμα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο πρύτανης λέει απευθυνόμενος με θράσος στην φοιτήτρια, “δεν είναι επαναστατικό δικαίωμα” η διεκδίκηση ακόμη και στοιχειωδών παροχών από το πανεπιστήμιο.

Ποια δωρεάν σίτιση και στέγη; Τι δωρεάν συγγράμματα και σπουδές; Στην καπιταλιστική Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζούμε. Τι θέλετε; Να γίνουμε Σοβιετία;

Ατέχνως

Μετάβαση στο περιεχόμενο