Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα από ΑΑΑ σε ΑΑ+

Οι ΗΠΑ απώ­λε­σαν χθες Τρί­τη το ακρι­βό τους AAA για πρώ­τη φορά από το 2011, καθώς ο οίκος αξιο­λό­γη­σης Fitch Ratings υπο­βάθ­μι­σε το μακρο­πρό­θε­σμο αξιό­χρεο του αμε­ρι­κα­νι­κού δημο­σί­ου κατά μια βαθ­μί­δα, στο AA+, επι­κα­λού­με­νος ιδί­ως τις επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες κρί­σεις γύρω από το όριο δανει­σμού του ομο­σπον­δια­κού κρά­τους, οι οποί­ες κατ’ αυτόν «διά­βρω­σαν» τη διακυβέρνηση.

Ο S&P ήταν ο πρώ­τος από τους τρεις λεγό­με­νους μεγά­λους οίκους αξιο­λό­γη­σης που απο­φά­σι­σε να στε­ρή­σει από τις ΗΠΑ το «τρι­πλό άλφα» το 2011 και δεν τις έχει ανα­βαθ­μί­σει έκτο­τε, τις δια­τη­ρεί στο AA+. Μόνο ο Moody’s δια­τη­ρεί τη χώρα, μέχρι σήμε­ρα, στην υψη­λό­τε­ρη βαθ­μί­δα ως προς την αξιο­λό­γη­ση της πιστο­λη­πτι­κής ικα­νό­τη­τας τη μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μία του κόσμου.

Ο Φιτς δικαιο­λό­γη­σε την από­φα­ση επι­κα­λού­με­νος ιδί­ως τις «επα­νει­λημ­μέ­νες» κρί­σεις «για το όριο του χρέ­ους», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως οι «πολι­τι­κές συγκρού­σεις (…) και οι απο­φά­σεις της τελευ­ταί­ας στιγ­μής διά­βρω­σαν την εμπι­στο­σύ­νη στη δια­χεί­ρι­ση των δημο­σιο­νο­μι­κών» στην Ουάσιγκτον.

Ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, το όριο δανει­σμού του ομο­σπον­δια­κού κρά­τους πρέ­πει να αυξά­νε­ται από το Κογκρέ­σο, ώστε να απο­φεύ­γε­ται ο κίν­δυ­νος οι ΗΠΑ να κηρύ­ξουν στά­ση πλη­ρω­μών. Αν και για δεκα­ε­τί­ες επρό­κει­το απλά για τυπι­κή δια­δι­κα­σία, τα τελευ­ταία χρό­νια το ζήτη­μα έχει μετα­τρα­πεί επα­νει­λημ­μέ­να στο αντι­κεί­με­νο επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων πολι­τι­κών μαχών.

Στις αρχές του Ιου­νί­ου, η κυβέρ­νη­ση του Δημο­κρα­τι­κού προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν και η αντι­πο­λί­τευ­ση, οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι, κατέ­λη­ξαν in extremis σε συμ­φω­νία για το ζήτημα.

Μολα­ταύ­τα, πέραν της συμ­φω­νί­ας αυτής, «υπήρ­ξε διαρ­κής επι­δεί­νω­ση των κανό­νων της δια­κυ­βέρ­νη­σης κατά των διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων 20 ετών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δημο­σιο­νο­μι­κών και του χρέ­ους», επι­χει­ρη­μα­το­λό­γη­σε ο οίκος.

Δεν αναμένεται σοβαρός ή διαρκής αντίκτυπος στις αγορές

Η από­φα­σή του, απρό­σμε­νη και χωρίς προη­γού­με­νο την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, δεν φάνη­κε πάντως να θορυ­βεί ανα­λυ­τές με τους οποί­ους συζή­τη­σε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο χθες βράδυ.

«Δεν ανα­μέ­νω ότι (…) θα έχει διαρ­κή αντί­κτυ­πο» στις χρη­μα­τα­γο­ρές, δια­βε­βαί­ω­σε ο Τζον Κάνα­βαν της Oxford Economics, προ­σθέ­το­ντας πως δεν προ­βλέ­πει «μεί­ζο­νες ανα­τα­ρά­ξεις» όταν ανοί­ξουν οι αγορές.

Βρα­χυ­πρό­θε­σμα, η από­φα­ση του οίκου «μπο­ρεί να οδη­γή­σει ορι­σμέ­νους επεν­δυ­τές να μειώ­σουν την έκθε­σή τους» στα ομό­λο­γα που εκδί­δει το αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, εκτί­μη­σε ο Μίκι Λέβι της Berenberg. Πιο μακρο­πρό­θε­σμα ωστό­σο, ούτε αυτός βλέ­πει «καμιά σοβα­ρή επι­πλο­κή» καθώς «θεω­ρώ ότι όλος ο κόσμος είναι ενή­με­ρος για την κατά­στα­ση του αυξα­νό­με­νου χρέ­ους» των ΗΠΑ.

Σε κάθε περί­πτω­ση, η από­φα­ση του Φιτς αντι­με­τω­πί­στη­κε με οργή από την κυβέρ­νη­ση του Τζο Μπάιντεν.

«Δια­φω­νώ έντο­να με την από­φα­ση του Fitch Ratings. Η μετα­βο­λή (…) είναι αυθαί­ρε­τη και βασι­σμέ­νη σε παρω­χη­μέ­να στοι­χεία», ξεσπά­θω­σε η αμε­ρι­κα­νί­δα υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τζά­νετ Γέλεν στο δελ­τίο Τύπου που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε από τις υπη­ρε­σί­ες της.

«Δια­φω­νού­με σθε­να­ρά με την από­φα­ση αυτή», τόνι­σε σε εξί­σου υψη­λό τόνο η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, επιρ­ρί­πτο­ντας ευθύ­νες στον πρώ­ην πρό­ε­δρο, τον Ρεπου­μπλι­κά­νο Ντό­ναλντ Τραμπ, πως ευθύ­νε­ται για την επι­δεί­νω­ση των κρι­τη­ρί­ων που λαμ­βά­νει υπό­ψη ο οίκος.

«Αψη­φά την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το να υπο­βαθ­μί­ζο­νται οι ΗΠΑ τη στιγ­μή που ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν έφε­ρε την πιο ισχυ­ρή ανά­καμ­ψη από οποια­δή­πο­τε άλλη μεγά­λη οικο­νο­μία στον κόσμο», πρόσθεσε.

Στο στό­χα­στρο της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν βρί­σκε­ται ιδί­ως η φορο­λο­γι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση που προ­ώ­θη­σε ο κ. Τραμπ το 2017, μειώ­νο­ντας τους συντε­λε­στές για τους πλου­σιό­τε­ρους Αμε­ρι­κα­νούς και για τις επιχειρήσεις.

Οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι από την πλευ­ρά τους κατη­γο­ρούν συχνά τους Δημο­κρα­τι­κούς για αλό­γι­στες δαπάνες.

Έλλειψη δημοσιονομικού πλαισίου

Η μεί­ω­ση των φόρων, καθώς επί­σης οι μεγά­λες δημό­σιες δαπά­νες, υπο­δεί­χθη­καν επί­σης από τον Φιτς στην αιτιο­λό­γη­ση της κίνη­σής του, που πάντως δεν ανα­φέρ­θη­κε σε κάποια συγκε­κρι­μέ­νη κυβέρνηση.

Η «ανα­με­νό­με­νη δημο­σιο­νο­μι­κή επι­δεί­νω­ση κατά τη διάρ­κεια των τριών προ­σε­χών ετών», καθώς και το «άχθος του υψη­λού και αυξα­νό­με­νου δημο­σί­ου χρέ­ους» απο­τε­λούν σημα­ντι­κά ρίσκα, σύμ­φω­να με τον οίκο.

«Η κυβέρ­νη­ση δεν δια­θέ­τει μεσο­πρό­θε­σμο δημο­σιο­νο­μι­κό πλαί­σιο (…) και έχει περί­πλο­κη δια­δι­κα­σία κατάρ­τι­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Οι παρά­γο­ντες αυτοί, όπως και τα οικο­νο­μι­κά σοκ, οι μειώ­σεις των φόρων και νέες πρω­το­βου­λί­ες για δημό­σιες δαπά­νες, συνέ­βα­λαν σε δια­δο­χι­κές αυξή­σεις του χρέ­ους κατά τη διάρ­κεια της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας», ανέ­λυ­σε ο Φιτς.

«Εξάλ­λου, μόνο περιο­ρι­σμέ­νες πρό­ο­δοι σημειώ­θη­καν για την αντι­με­τώ­πι­ση μεσο­πρό­θε­σμων προ­κλή­σε­ων που συν­δέ­ο­νται με την αύξη­ση του κόστους του συστή­μα­τος συντά­ξε­ων και ασφά­λι­σης υγεί­ας λόγω της γήραν­σης του πλη­θυ­σμού», σημεί­ω­σε ο οίκος αξιολόγησης.

Ο Φιτς είχε προει­δο­ποι­ή­σει στα τέλη Μαΐ­ου πως εξέ­τα­ζε το ενδε­χό­με­νο να υπο­βαθ­μί­σει το αξιό­χρεο των ΗΠΑ εξαι­τί­ας του κιν­δύ­νου κήρυ­ξης στά­σης πλη­ρω­μών. Η προ­ο­πτι­κή του αμε­ρι­κα­νι­κού δημο­σί­ου χρέ­ους μετα­τρά­πη­κε από «αρνη­τι­κή» σε «στα­θε­ρή», που σημαί­νει ότι ο οίκος δεν ανα­μέ­νει νέα επι­δεί­νω­ση βραχυπρόθεσμα.

Ενώ οικο­νο­μο­λό­γοι, ιδί­ως αυτοί της ομο­σπον­δια­κής κεντρι­κής τρά­πε­ζας (Fed), δεν ανα­μέ­νουν πλέ­ον πως θα ενσκή­ψει ύφε­ση στις ΗΠΑ, ο οίκος Φιτς συνε­χί­ζει να προ­βλέ­πει «ελα­φριά» συρ­ρί­κνω­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού ΑΕΠ το τέταρ­το τρί­μη­νο του 2023 και το πρώ­το του 2024.

Πάντως θεω­ρεί, παρά τις επι­κρί­σεις αυτές, ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή οικο­νο­μία είναι «δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νη» σε επαρ­κή βαθ­μό, μπο­ρεί να λογα­ριά­ζει σε «υψη­λά» έσο­δα υπο­στη­ρι­ζό­με­να από «δυνα­μι­κό εμπο­ρι­κό περιβάλλον».

«Το αμε­ρι­κα­νι­κό δολά­ριο είναι το πιο σημα­ντι­κό απο­θε­μα­τι­κό νόμι­σμα στον κόσμο, κάτι που δίνει στην κυβέρ­νη­ση εξαι­ρε­τι­κή ευε­λι­ξία ως προς της χρη­μα­το­δο­τι­κές επι­λο­γές της», διευκρίνισε.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο