Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ντόναλντ Τραμπ: Τι σημαίνει η δίωξή του για «συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους»

Κατη­γο­ρί­ες απαγ­γέλ­θη­καν χθες, Τρί­τη, σε βάρος του Ντό­ναλντ Τραμπ για τις προ­σπά­θειές του να ανα­τρέ­ψει το απο­τέ­λε­σμα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών του 2020, στο πλαί­σιο μιας τρί­της πολύ­κρο­της ποι­νι­κής υπό­θε­σης σε βάρος του πρώ­ην προ­έ­δρου, ο οποί­ος φιλο­δο­ξεί εντού­τοις να επι­στρέ­ψει στο Λευ­κό Οίκο.

Πρό­κει­ται για κάτι πρω­το­φα­νές για πρώ­ην αρχη­γό του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους. Ο δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος ενδέ­χε­ται να είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να εμφα­νί­ζε­ται ενώ­πιον δικα­στη­ρί­ου την ερχό­με­νη χρο­νιά, εν μέσω της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρατείας.

Το μεγά­λο φαβο­ρί των προ­κρι­μα­τι­κών για το προ­ε­δρι­κό χρί­σμα του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος κατη­γο­ρεί­ται για «συνω­μο­σία σε βάρος του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους», παρε­μπό­δι­ση επί­ση­μης δια­δι­κα­σί­ας και προ­σβο­λή των εκλο­γι­κών δικαιω­μά­των, έπει­τα από έρευ­να την οποία επέ­βλε­ψε ο ειδι­κός εισαγ­γε­λέ­ας Τζακ Σμιθ.

«Παρά την ήττα του, ο κατη­γο­ρού­με­νος ήταν απο­φα­σι­σμέ­νος να παρα­μεί­νει στην εξου­σία. Κατά συνέ­πεια, για περισ­σό­τε­ρο από δύο μήνες μετά τις εκλο­γές της 3ης Νοεμ­βρί­ου 2020, ο κατη­γο­ρού­με­νος διέ­δι­δε ψεύ­δη, σύμ­φω­να με τα οποία υπήρ­ξε νοθεία που τρο­πο­ποί­η­σε το απο­τέ­λε­σμα και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είχε κερ­δί­σει», ανα­φέ­ρε­ται στο κατηγορητήριο.

«Οι ισχυ­ρι­σμοί αυτοί ήταν ψευ­δείς και ο κατη­γο­ρού­με­νος γνώ­ρι­ζε πως ήταν ψευ­δείς», προ­στί­θε­ται. «Εντού­τοις ο κατη­γο­ρού­με­νος τις επα­νέ­λα­βε και τις διέ­δω­σε ευρέ­ως», σύμ­φω­να με το έγγρα­φο, στο οποίο υπο­στη­ρί­ζε­ται πως ο Τραμπ άρχι­σε «το εγκλη­μα­τι­κό σχέ­διό του» μερι­κές ημέ­ρες μετά την ψηφοφορία.

Στο έγγρα­φο ανα­φέ­ρε­ται επί­σης πως υπάρ­χουν άλλοι έξι κατη­γο­ρού­με­νοι, χωρίς να απο­κα­λύ­πτο­νται τα ονό­μα­τά τους.

Στη διάρ­κεια μιας πολύ σύντο­μης ομι­λί­ας του στην Ουά­σινγ­κτον, ο Τζακ Σμιθ δήλω­σε πως θέλει «μια δίκη χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση». Μια πρώ­τη προ­κα­ταρ­κτι­κή εμφά­νι­ση των κατη­γο­ρου­μέ­νων ενώ­πιον ομο­σπον­δια­κού δικα­στη­ρί­ου της πρω­τεύ­ου­σας ορί­σθη­κε για τις 3 Αυγούστου.

Η επί­θε­ση στο Καπι­τώ­λιο, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 6 Ιανουα­ρί­ου 2021, έπει­τα από εβδο­μά­δες παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης, «ήταν μια χωρίς προη­γού­με­νο επί­θε­ση ενα­ντί­ον της έδρας της αμε­ρι­κα­νι­κής δημο­κρα­τί­ας», πρόσθεσε.

Η επί­θε­ση αυτή «ενθαρ­ρύν­θη­κε με ψέμα­τα. Ψέμα­τα του κατη­γο­ρου­μέ­νου προ­ο­ρι­σμέ­να να εμπο­δί­σουν μια ουσιώ­δη λει­τουρ­γία του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους: τη δια­δι­κα­σία με την οποία το έθνος συγκε­ντρώ­νει, κατα­με­τρά και επι­κυ­ρώ­νει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών», υπογράμμισε.

Πρό­κει­ται για τις πιο σοβα­ρές κατη­γο­ρί­ες που έχουν απαγ­γελ­θεί μέχρι τώρα σε βάρος του πρώ­ην αρχη­γού του κρά­τους, ο οποί­ος διώ­κε­ται ήδη ποι­νι­κά για την υπό­θε­ση της φερό­με­νης αμέ­λειας στη δια­χεί­ρι­ση δια­βαθ­μι­σμέ­νων εγγρά­φων του Λευ­κού Οίκου και για την υπό­θε­ση των ύπο­πτων πλη­ρω­μών σε πρώ­ην ηθο­ποιό πορ­νο­γρα­φι­κών ταινιών.

Χθες το από­γευ­μα, λίγο πριν από την ανα­κοί­νω­ση, ο Ντό­ναλντ Τραμπ είχε υπο­στη­ρί­ξει μέσω της πλατ­φόρ­μας του, της Truth Social, πως περι­μέ­νει να του απαγ­γελ­θούν σε λίγο κατη­γο­ρί­ες ενώ κατη­γό­ρη­σε τον ειδι­κό εισαγ­γε­λέα πως θέλει να βάλει εμπό­δια στην εκστρα­τεία του για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2024 και τον χαρα­κτή­ρι­σε «μουρ­λό».

«Για­τί δεν το έκα­ναν πριν από δυό­μι­σι χρό­νια; Για­τί περί­με­ναν τόσο πολύ; Επει­δή ήθε­λαν αυτό να συμ­βεί μέσα στην προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία μου», υποστήριξε.

Ο 77χρονος Ντό­ναλντ Τραμπ έγι­νε φέτος ο πρώ­τος πρώ­ην πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών σε βάρος του οποί­ου έχουν απαγ­γελ­θεί ποι­νι­κές κατη­γο­ρί­ες από την ομο­σπον­δια­κή δικαιοσύνη.

Ωστό­σο ο Τραμπ εξα­κο­λου­θεί να υπο­στη­ρί­ζε­ται από μεγά­λο μέρος του κόμ­μα­τός του: κυριαρ­χεί στις δημο­σκο­πή­σεις για το χρί­σμα των Ρεπου­μπλι­κά­νων και αυξά­νει μάλι­στα την από­στα­σή του από τον δεύ­τε­ρο επι­κρα­τέ­στε­ρο υπο­ψή­φιο, τον κυβερ­νή­τη της Φλό­ρι­ντας Ρον Ντεσάντις.

- Πότε θα εμφα­νι­στεί ο Τραμπ ενώ­πιον δικαστηρίου;

Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος θα εμφα­νι­στεί αύριο, Πέμ­πτη, ενώ­πιον ομο­σπον­δια­κού δικα­στη­ρί­ου και οι εισαγ­γε­λείς θα παρου­σιά­σουν τις κατη­γο­ρί­ες ενα­ντί­ον του, ενώ ένας δικα­στής θα ορί­σει την εγγύ­η­ση που θα πρέ­πει να κατα­βά­λει. Η δήλω­σή του για το αν είναι αθώ­ος ή ένο­χος μπο­ρεί να γίνει τότε ή και αργότερα.

Ο δικα­στής θα ορί­σει στη συνέ­χεια το χρο­νο­διά­γραμ­μα της προ­δι­κα­στι­κής δια­δι­κα­σί­ας, η οποία μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει μήνες. Στη διάρ­κειά της οι εισαγ­γε­λείς παρα­δί­δουν έγγρα­φα και άλλα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία στους συνη­γό­ρους υπεράσπισης.

Οι συνή­γο­ροι του Τραμπ θα κατα­θέ­σουν πιθα­νόν μέσα στους επό­με­νους μήνες αίτη­μα για ακύ­ρω­ση της δίκης, ωστό­σο αυτό σπά­νια γίνε­ται δεκτό σε ποι­νι­κές υπο­θέ­σεις. Οι δύο πλευ­ρές είναι επί­σης πιθα­νόν να κατα­θέ­σουν προ­σφυ­γές επι­διώ­κο­ντας να καθο­ρί­σουν τα στοι­χεία και τα νομι­κά επι­χει­ρή­μα­τα που θα επι­τρα­πεί να παρου­σια­στούν στη δίκη.

- Πώς η υπό­θε­ση αυτή επη­ρε­ά­ζει την προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία του Τραμπ;

Από πρα­κτι­κή άπο­ψη, δεν την επη­ρε­ά­ζει. Τίπο­τε δεν εμπο­δί­ζει κατη­γο­ρου­μέ­νους να διε­ξά­γουν προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία ή να ανα­λαμ­βά­νουν αξιώ­μα­τα, αν έχουν καταδικαστεί.

Ο πολι­τι­κός αντί­κτυ­πος είναι λιγό­τε­ρο σαφής. Ο Τραμπ έχει επι­δεί­ξει μια μονα­δι­κή ικα­νό­τη­τα να ξεπερ­νά­ει σκάν­δα­λα που θα μπο­ρού­σαν να πλή­ξουν σοβα­ρά τους περισ­σό­τε­ρους πολι­τι­κούς, και οι δύο προη­γού­με­νες απαγ­γε­λί­ες κατη­γο­ριών σε βάρος του δεν μεί­ω­σαν καθό­λου το σημα­ντι­κό προ­βά­δι­σμά του στην κούρ­σα για το προ­ε­δρι­κό χρί­σμα του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Κόμματος.

Αν κερ­δί­σει το χρί­σμα, ο Τραμπ θα αντι­με­τω­πί­σει στις εκλο­γές του Νοεμ­βρί­ου 2024 τον Δημο­κρα­τι­κό πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν. Ο Μπάι­ντεν νίκη­σε τον Τραμπ το 2020, όμως έχει πολύ μικρό προ­βά­δι­σμα στις δημο­σκο­πή­σεις σε μια ενδε­χό­με­νη μονο­μα­χία του με τον Τραμπ, σύμ­φω­να με τη δημο­σκό­πη­ση των Reuters/Ipsos.

- Πότε θα γίνει η δίκη;

Αυτό δεν είναι σαφές, όμως το πιθα­νό­τε­ρο είναι πως θα περά­σουν πολ­λοί μήνες. Δικα­στής θα ορί­σει μια αρχι­κή ημε­ρο­μη­νία για τη δίκη, αλλά αυτή συνή­θως ανα­βάλ­λε­ται, καθώς οι δύο πλευ­ρές αντι­δι­κούν πάνω σε νομι­κά ζητή­μα­τα και εξε­τά­ζουν τα στοι­χεία. Ο Τραμπ μπο­ρεί επί­σης να ασκή­σει έφε­ση σε προ­δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις του δικα­στή, κάτι που θα επι­βρά­δυ­νε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την υπόθεση.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο