Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηράκλειο: Άγνωστοι βανδάλισαν τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη

Θλί­ψη προ­κα­λεί η εικό­να από το Μαρ­τι­νέ­γκο, στο Ηρά­κλειο, όπου βρί­σκε­ται ο τάφος του μεγά­λου συγ­γρα­φέα και στο­χα­στή Νίκου Καζαν­τζά­κη, μετά τον βαν­δα­λι­σμό από αγνώ­στους, οι οποί­οι έσπα­σαν τον ξύλι­νο σταυ­ρό πάνω στον τάφο.

«Ο βαν­δα­λι­σμός του σταυ­ρού στον τάφο του Νίκου Καζαν­τζά­κη δεν απο­τε­λεί μόνο προ­σβο­λή στη μνή­μη ενός μεγά­λου Έλλη­να συγ­γρα­φέα, είναι απρε­πής συμπε­ρι­φο­ρά προς τον πολι­τι­σμό μας» ανέ­φε­ρε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η η πρό­ε­δρος του Παραρ­τή­μα­τος Ελλά­δας της Διε­θνούς Εται­ρεί­ας Φίλων Νίκου Καζαν­τζά­κη, Κατε­ρί­να Ζωγρα­φι­στού, η οποία συμπλή­ρω­σε ότι είναι ντρο­πή και για εμάς τους ίδιους.

«Ο σεβα­σμός στα μνη­μεία μας είναι υπο­χρέ­ω­σή μας, αλλιώς δε μας αξί­ζει να έχου­με ούτε παγκό­σμιους συγ­γρα­φείς ούτε μνη­μεία». Σύμ­φω­να με την αντι­δή­μαρ­χο πολι­τι­σμού του Δήμου Ηρα­κλεί­ου Αρι­στέα Πλεύ­ρη, η τεχνι­κή υπη­ρε­σία του Δήμου μέσα στην ημέ­ρα κιό­λας θα απο­κα­τα­στή­σει τη ζημιά που υπέ­στη ο ξύλι­νος σταυ­ρός στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

Σημειώ­νε­ται ότι καθη­με­ρι­νά τον τάφο του κρη­τι­κού συγ­γρα­φέα επι­σκέ­πτε­ται πλή­θος επι­σκε­πτών για να τιμή­σει τον μεγά­λο στο­χα­στή, με κατα­γω­γή από το Ηράκλειο.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο