Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λισαβόνα: Αφίσα καταγγέλλει την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς με την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου

Μια τερά­στια αφί­σα, που καταγ­γέλ­λει τη σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση παι­διών από κλη­ρι­κούς, αναρ­τή­θη­κε στη διάρ­κεια της νύκτας στη Λισα­βό­να, μερι­κές ώρες πριν από την άφι­ξη του πάπα Φρα­γκί­σκου, ο οποί­ος έφθα­σε σήμε­ρα στην πορ­το­γα­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα για μια πεν­θή­με­ρη επί­σκε­ψη επι­κε­ντρω­μέ­νη στη μεγα­λύ­τε­ρη συνά­ντη­ση νεα­ρών καθο­λι­κών στον κόσμο.

Το αερο­πλά­νο της ITA Airways που μετέ­φε­ρε τον ποντί­φι­κα, το περι­βάλ­λον του και δημο­σιο­γρά­φους προ­σγειώ­θη­κε στη στρα­τιω­τι­κή αερο­πο­ρι­κή βάση της Λισα­βό­νας Φίγκο Μαδούρο.

Ο πρώ­τος σταθ­μός του πάπα Φρα­γκί­σκου θα είναι μια τελε­τή υπο­δο­χής με οικο­δε­σπό­τη τον πορ­το­γά­λο πρό­ε­δρο Μαρ­τσέ­λο Ρεμπέ­λο ντε Σόου­ζα στο προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο Μπελέμ.

Η Παγκό­σμια Ημέ­ρα Νεο­λαί­ας επι­νο­ή­θη­κε από τον εκλι­πό­ντα πάπα Ιωάν­νη Παύ­λο ΙΙ για τους έφη­βους και τους λίγο μεγα­λύ­τε­ρους των 20 ετών καθο­λι­κούς και διε­ξά­γε­ται κάθε δύο ή τρία χρό­νια σε δια­φο­ρε­τι­κή πόλη.

Η εκδή­λω­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται λιγό­τε­ρο από έξι μήνες μετά τη δημο­σιο­ποί­η­ση της έκθε­σης μιας πορ­το­γα­λι­κής επι­τρο­πής, σύμ­φω­να με την οποία του­λά­χι­στον 4.815 ανή­λι­κοι κακο­ποι­ή­θη­καν σεξουα­λι­κά από κλη­ρι­κούς ‑ως επί το πλεί­στον ιερείς- στη διάρ­κεια επτά δεκα­ε­τιών. Η επι­τρο­πή υπο­γράμ­μι­σε πως πρό­κει­ται μόνο για «την κορυ­φή του παγόβουνου».

Ο Φρα­γκί­σκος, ο οποί­ος θα βρί­σκε­ται στην Πορ­το­γα­λία μέχρι τις 6 Αυγού­στου, ανα­μέ­νε­ται να συνα­ντη­θεί ιδιω­τι­κά με θύμα­τα κακοποίησης.

Η αφί­σα αναρ­τή­θη­κε στη λεω­φό­ρο Αλμι­ρά­ντε Ρέις ‑μία από τις πιο μεγά­λες και πολυ­σύ­χνα­στες οδούς της Λισα­βό­νας- και γρά­φει: «4.800+ παι­διά κακο­ποι­ή­θη­καν από την Καθο­λι­κή Εκκλη­σία στην Πορτογαλία».

Έχει επί­σης 4.815 τελεί­ες, μία για κάθε θύμα.

«Τίπο­τε δεν μπο­ρεί να διορ­θώ­σει την εμπει­ρία και τη ζωή αυτών των περισ­σό­τε­ρων από 4.800 θυμά­των», ανα­φέ­ρει στην ιστο­σε­λί­δα της η οργά­νω­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σε την εν λόγω εκστρα­τεία που τιτλο­φο­ρή­θη­κε «Αυτό Είναι το Μνη­μείο Μας». «Αυτό που μπο­ρού­με και θα πρέ­πει να κάνου­με είναι να τους θυμό­μα­στε. Να τους δώσου­με φωνή. Ώστε αυτό που συνέ­βη να μην συμ­βεί ποτέ ξανά».

Η Εκκλη­σία είχε υπο­σχε­θεί πως στη διάρ­κεια των εκδη­λώ­σε­ων, που θα διαρ­κέ­σουν μία εβδο­μά­δα, θα απο­κα­λυ­φθεί ένα μνη­μείο, όμως δεν έχει ακό­μη ορι­σθεί ημε­ρο­μη­νία και η Εκκλη­σία ανα­κοί­νω­σε πως το σχέ­διο αυτό εξα­κο­λου­θεί να εξετάζεται.

Ο Πατριάρ­χης Λισα­βό­νας Μανου­έλ Κλε­μέ­ντε δήλω­σε τη Δευ­τέ­ρα πως η δέσμευ­ση της πορ­το­γα­λι­κής εκκλη­σί­ας να αντι­με­τω­πί­σει τη σεξουα­λι­κή κακο­ποί­η­ση από κλη­ρι­κούς είναι «πλή­ρης».

Άλλες δύο αφί­σες έχουν επί­σης αναρ­τη­θεί στους γει­το­νι­κούς δήμους Λού­ρες και Οέι­ρας, όπου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν επί­σης εκδη­λώ­σεις στο πλαί­σιο της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Νεολαίας.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο