Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμερικανική Πρεσβεία: Εντατική προετοιμασία για ΝΑΤΟική προπαγάνδα

Σει­ρά πανελ­λα­δι­κών δημο­σκο­πή­σε­ων ετοι­μά­ζει η πρε­σβεία των ΗΠΑ στην Αθή­να, προ­φα­νώς για να «σφυγ­μο­με­τρή­σει» πόσο απο­τε­λε­σμα­τι­κές είναι οι «υπε­ρω­ρί­ες» που βαρά­νε τα αστι­κά επι­τε­λεία στον εξω­ραϊ­σμό του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπεριαλισμού.

Τι ενδια­φέ­ρει την πρε­σβεία; Οπως η ίδια ανα­φέ­ρει, θα …ψαχτεί για «θέμα­τα που καλύ­πτουν το εύρος και το βάθος της διμε­ρούς σχέ­σης» Ελλά­δας — ΗΠΑ.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, όλα όσα περι­λαμ­βά­νο­νται στη στρα­τη­γι­κή συνερ­γα­σία, όπως ζητή­μα­τα ασφά­λειας, επεν­δύ­σε­ων, εμπο­ρί­ου, δεσμών μετα­ξύ ανθρώ­πων (!), ενερ­γεια­κής συνερ­γα­σί­ας, εκπαι­δευ­τι­κής συνερ­γα­σί­ας, ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των κ.λπ.

Και κάπου εδώ εντάσ­σε­ται και η «κακό­βου­λη ξένη επιρ­ροή», που δεν λεί­πει ποτέ από τα κιτά­πια της πρε­σβεί­ας, στο πλαί­σιο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, κι ενώ το ΝΑΤΟ πολε­μά­ει με τη Ρωσία στην Ουκρα­νία, με την Ελλά­δα να παί­ζει κομ­βι­κό ρόλο στη «διεκ­πε­ραί­ω­ση» στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων προς τον βορρά.

* * *

Η πρε­σβεία ξεκα­θα­ρί­ζει ότι οι δημο­σκο­πή­σεις «θα περι­λαμ­βά­νουν επί­σης ερω­τή­σεις σχε­τι­κά με δημο­γρα­φι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες», «για να προσ­διο­ρί­σου­με καλύ­τε­ρα το κοι­νό μας — τις αντι­λή­ψεις, την ευαι­σθη­το­ποί­η­σή του και τα επί­πε­δα υπο­στή­ρι­ξής του για τις ΗΠΑ στον σχε­δια­σμό του μελ­λο­ντι­κού μας προγραμματισμού».

Γίνε­ται φανε­ρό ότι το ενδια­φέ­ρον του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους παρα­μέ­νει στα­θε­ρά υψη­λό για το πώς ο λαός θα υιο­θε­τή­σει τους ΝΑΤΟι­κούς στό­χους, με δεδο­μέ­νη τη διαρ­κώς ανα­βαθ­μι­ζό­με­νη εμπλο­κή της χώρας μας στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς. Πόσο μάλ­λον σε μια περί­ο­δο που για λογα­ρια­σμό της ΝΑΤΟι­κής συνο­χής μαγει­ρεύ­ο­νται και οι επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, με επι­πτώ­σεις στα κυριαρ­χι­κά δικαιώματα.

Οπό­τε τα επι­τε­λεία τους παίρ­νουν από τώρα τα μέτρα τους ώστε να προ­σαρ­μό­σουν την προ­πα­γάν­δα τους και να στο­χεύ­σουν πώς θα χύσουν το δηλη­τή­ριό τους στον λαό, ο οποί­ος επι­μέ­νει να έχει έντο­να αρνη­τι­κή στά­ση απέ­να­ντι στους βρώ­μι­κους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχεδιασμούς.

* * *

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι στό­χοι του «Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου», που ξεκί­νη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρ­νη­ση Τραμπ και ολο­κλη­ρώ­θη­κε με τη «στρα­τη­γι­κή συμ­φω­νία» από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, «πατού­σαν» στα συμπε­ρά­σμα­τα της ολο­κλη­ρω­μέ­νης έκθε­σης του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ για την Ελλά­δα του 2018. Μια έκθε­ση που ανα­γνώ­ρι­ζε ότι «ορι­σμέ­να τμή­μα­τα της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας είναι ιστο­ρι­κώς επι­φυ­λα­κτι­κά για τη συνερ­γα­σία Ελλά­δας — ΗΠΑ». Με βάση αυτήν την έκθε­ση, η αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία καλού­νταν, σε συνερ­γα­σία με τις ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, να επι­χει­ρή­σει και «μέσα από το εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα να αμβλύ­νει τα αισθή­μα­τα αντια­με­ρι­κα­νι­σμού που υπάρ­χουν στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία». «Οι Ελλη­νες πολί­τες», θα έπρε­πε μέσα από τις δρά­σεις και τα προ­γράμ­μα­τα τα οποία συντο­νί­ζει ή και συμ­με­τέ­χει η πρε­σβεία, «να κατα­νο­ή­σουν τις προ­τε­ραιό­τη­τες των ΗΠΑ στην περιο­χή και να υπο­στη­ρί­ξουν τη συνερ­γα­σία στον τομέα της ασφά­λειας με τις ΗΠΑ, τους οικο­νο­μι­κούς δεσμούς και την πολι­τι­κή εμπλοκή».

Από τότε έχουν μεσο­λα­βή­σει η ΔΕΘ του 2018, με τιμώ­με­νη χώρα τις ΗΠΑ, κάτι «καμπά­νιες» με τα ανα­τρι­χια­στι­κά σλό­γκαν «σε κάθε επό­με­νο βήμα μαζί», όπου πρω­τα­γω­νι­στού­σαν, μετα­ξύ άλλων, αμε­ρι­κα­νο­θρεμ­μέ­να στε­λέ­χη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.

Και βέβαια, η μετα­τρο­πή όλης της χώρας σε απέ­ρα­ντο ορμη­τή­ριο, με την επέ­κτα­ση της βάσης της Σού­δας, την ανα­βάθ­μι­ση και αξιο­ποί­η­ση στρα­τιω­τι­κών υπο­δο­μών στη Θεσ­σα­λία, όπου μόλις την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα ο λαός είδε τον «χάρο με τα μάτια του», στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη κ.α. Επί­σης, η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, που ανοί­γει τον δρό­μο στη ΝΑΤΟ­ποί­η­ση των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων, οι νέοι ΝΑΤΟι­κοί εξο­πλι­σμοί με τα F‑35. Αλλά και «εμβλη­μα­τι­κές επεν­δύ­σεις», όπως η παρά­δο­ση των Ναυ­πη­γεί­ων Σύρου και Ελευ­σί­νας σε αμε­ρι­κα­νι­κό όμι­λο, με τη μετα­τρο­πή τους σε «ειδι­κή οικο­νο­μι­κή ζώνη» και με εργα­ζό­με­νους χωρίς δικαιώματα.

Ολα τα παρα­πά­νω, δηλα­δή, που «ένα προς ένα» δικαί­ως απο­τε­λούν «κόκ­κι­νο πανί» για τον λαό, οπό­τε κάτι τέτοια «ευρή­μα­τα» ανα­ζη­τά και η πρε­σβεία στις δημο­σκο­πή­σεις της.

* * *

Αλλω­στε, σύμ­φω­να με απο­τε­λέ­σμα­τα έρευ­νας του PEW Research Center, στην Ελλά­δα εντο­πι­ζό­ταν τον Ιού­νη του 2022 ένα από τα χαμη­λό­τε­ρα ποσο­στά θετι­κής άπο­ψης της κοι­νής γνώ­μης για τις ΗΠΑ, αφού οι απα­ντή­σεις ήταν μοι­ρα­σμέ­νες, 48% θετι­κές και 48% αρνη­τι­κές. Οσον αφο­ρά το ΝΑΤΟ μάλι­στα, στην ίδια έρευ­να τα απο­τε­λέ­σμα­τα ήταν ακό­μα πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Ανά­με­σα στα κρά­τη — μέλη του ΝΑΤΟ, ο μέσος όρος της κοι­νής γνώ­μης ήταν 26% κατά και 65% υπέρ. Στην Ελλά­δα, όμως, το 64% των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σαν ότι δεν έχουν θετι­κή γνώ­μη για το ΝΑΤΟ, ενώ μόλις το 33% απά­ντη­σαν θετικά.

Το κλί­μα αυτό επι­χει­ρεί­ται μεθο­δι­κά να αντι­στρα­φεί μέσα από πολυ­διά­στα­τες δρά­σεις και παρεμ­βά­σεις της πρε­σβεί­ας και άλλων αστι­κών επι­τε­λεί­ων, ιδιαί­τε­ρα στη νεο­λαία, στα σχο­λεία και τα πανεπιστήμια.

***

Οσο όμως και να πασπα­λί­σουν με χρυ­σό­σκο­νη τον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό, δεν φτια­σι­δώ­νε­ται. Η ανά­πτυ­ξη της αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής πάλης, του αγώ­να από σωμα­τεία και φορείς, ενά­ντια στην επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή και τους σχε­δια­σμούς ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και κυβερ­νή­σε­ων απο­τε­λεί την καλύ­τε­ρη απά­ντη­ση στα επι­τε­λεία τους και σε κάθε προ­σπά­θεια εξωραϊσμού.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο