Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Εισόδημα «κοινωνικού εκβιασμού» των ανέργων

Περι­κο­πές στα επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας και «τόνω­ση» της φθη­νής εργα­σί­ας με νέα κίνη­τρα στις επιχειρήσεις

Με στό­χο οι εργα­ζό­με­νοι να δέχο­νται οποια­δή­πο­τε κακο­πλη­ρω­μέ­νη θέση εργα­σί­ας με το «μαχαί­ρι στον λαι­μό», η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση έκο­ψε από χτες τα ήδη πετσο­κομ­μέ­να επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας και χαμη­λού εισο­δή­μα­τος και αυστη­ρο­ποί­η­σε τη χορή­γη­σή τους. Παράλ­λη­λα, δίνει «κίνη­τρα» στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που θα προ­σλαμ­βά­νουν ανέρ­γους — δικαιού­χους επιδομάτων.

Συγκε­κρι­μέ­να, η «κεντρο­δε­ξιά» κυβέρ­νη­ση των κομ­μά­των «Αδέλ­φια της Ιτα­λί­ας» — Λέγκα — Φόρ­τσα Ιτά­λια άρχι­σε να εφαρ­μό­ζει τον νόμο — που είχε ανα­κοι­νώ­σει την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά προ­κα­λώ­ντας τους Ιτα­λούς εργα­ζό­με­νους — με τον οποίο καταρ­γεί­ται το λεγό­με­νο «κοι­νω­νι­κό εισό­δη­μα» και αντι­κα­θί­στα­ται από το «εισό­δη­μα κοι­νω­νι­κής ένταξης».

Το «κοι­νω­νι­κό εισό­δη­μα» είχε υιο­θε­τή­σει η συγκυ­βέρ­νη­ση Πέντε Αστέ­ρων — Λέγκας το 2019 και ανερ­χό­ταν κατά μέσο όρο σε 550 ευρώ τον μήνα με το ανώ­τα­το όριο 8.400 ευρώ τον χρό­νο. Τώρα η κυβέρ­νη­ση της Τζ. Μελό­νι κάνει πιο έντο­νο τον δια­χω­ρι­σμό ανά­με­σα σε ανέρ­γους «ικα­νούς για εργα­σία» και εκεί­νους που δεν είναι ικα­νοί για εργα­σία, κυρί­ως επει­δή δεν προ­σλαμ­βά­νο­νται εύκο­λα από επιχειρήσεις.

Ετσι, το εισό­δη­μα έντα­ξης θα το δικαιού­νται άτο­μα που δεν βρί­σκουν εύκο­λα δου­λειά, επει­δή θεω­ρού­νται «μη συμ­φέ­ρου­σες επι­λο­γές» από τις επι­χει­ρή­σεις, όπως οικο­γέ­νειες με άτο­μα με ανα­πη­ρία και ανή­λι­κους, άτο­μα άνω των 60 ετών κ.λπ. Μάλι­στα, οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι που θα τους προ­σλαμ­βά­νουν θα απαλ­λάσ­σο­νται για έναν χρό­νο από τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές! Μειώ­νε­ται δε στις 6.000 ευρώ τον χρό­νο (500 ευρώ τον μήνα) και περιο­ρί­ζε­ται για 18 μήνες με δυνα­τό­τη­τα ανα­νέ­ω­σης για άλλους 12 μήνες μετά από έναν μήνα δια­κο­πής του.

Οι υπό­λοι­ποι άνερ­γοι, οι «ικα­νοί προς εργα­σία», θα λαμ­βά­νουν μηνιαίο επί­δο­μα 350 ευρώ το πολύ για 12 μήνες, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι παρα­κο­λου­θούν παράλ­λη­λα μαθή­μα­τα επαγ­γελ­μα­τι­κής κατάρ­τι­σης ή εκτε­λούν δρα­στη­ριό­τη­τες «χρή­σι­μες για την κοι­νό­τη­τα», δηλα­δή τζά­μπα εργασία.

Στην περί­πτω­ση που οι άνερ­γοι αρνού­νται πρό­τα­ση εργα­σί­ας (συμ­βό­λαιο αορί­στου χρό­νου και σε οποια­δή­πο­τε περιο­χή της Ιτα­λί­ας ή για ορι­σμέ­νου χρό­νου σε από­στα­ση 80 χλμ.) η κατα­βο­λή του επι­δό­μα­τος θα στα­μα­τά αυτόματα!

Ετσι, το κρα­τι­κό κον­δύ­λι για τα επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας μειώ­νε­ται από 8 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ ετη­σί­ως και τα χρή­μα­τα των Ιτα­λών φορο­λο­γού­με­νων και ασφα­λι­σμέ­νων που περι­κό­πτο­νται πηγαί­νουν ουσια­στι­κά σε κίνη­τρα για τις ιτα­λι­κές επι­χει­ρή­σεις. Εξάλ­λου, το μέτρο συνο­δεύ­ε­ται από άλλα που απο­σκο­πούν στην «τόνω­ση» της φθη­νής απα­σχό­λη­σης, όπως η χαλά­ρω­ση των όρων πρό­σλη­ψης με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρόνου.

Η από­φα­ση προ­κά­λε­σε δυσα­ρέ­σκεια, κυρί­ως σε πολ­λές περιο­χές του ιτα­λι­κού νότου με υψη­λό ποσο­στό ανερ­γί­ας. Εγι­νε δε δια­δή­λω­ση τη Δευ­τέ­ρα έξω από την Υπη­ρε­σία Συντά­ξε­ων και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης στη Νάπο­λη, αφού περί­που 169.000 οικο­γέ­νειες ενη­με­ρώ­θη­καν πως χάνουν το επίδομα.

Αντί­στοι­χες δια­τά­ξεις εκβια­σμού των ανέρ­γων εφαρ­μό­ζο­νται ή προ­ω­θού­νται και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ριζο­σπά­στης

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο