Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Χρ. Νταβαντζής, «Η πορεία ενός ανθρώπου που πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για τους ανθρώπους του μόχθου μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ»

Ο χαιρετισμός της Νομικής Γλυνάτση, Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης ΚΚΕ Νέου Κόσμου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Νταβαντζή «Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωής» και ο χαιρετισμός του συγγραφέα, που έκλεισε την εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό ΑΤΕΧΝΩΣ (αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε εδώ), την Κυριακή 9 Οκτώβρη 2016 στον κινηματογράφο “Αλκυονίς”.

Ο χαιρετισμός της Νομικής Γλυνάτση, Γραμματέα της ΚΟΒ ΚΚΕ Νέου Κόσμου

Αγαπητές φίλες και φίλοι.

Η περίοδος που πραγματεύεται το βιβλίο του συντρόφου μας Χρήστου Νταβαντζή καλύπτει το πιο σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του λαού μας. Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ που είναι τιμή και περηφάνια του λαού μας αποτελούν από τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού-εργατικού κινήματος της χώρας. Ο αγώνας της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης με πρωτεργάτη, εμπνευστή και καθοδηγητή το ΚΚΕ αποτελεί πηγή έμπνευσης, διαπαιδαγώγησης και αγωνιστικής ανάτασης. Η Εαμική Αντίσταση, ο μεγάλος Δεκέμβρης του ’44 και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ δεν είναι μόνο ιστορική μνήμη, αλλά είναι, πάνω απ’ όλα, ιστορική πείρα. Πείρα απ’ όπου το ταξικό λαϊκό κίνημα άντλησε, αντλεί και θα αντλεί  πολύτιμα διδάγματα για τους σημερινούς αγώνες του κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και για τους αυριανούς.

Τον Οκτώβρη του ’44, την περίοδο της Απελευθέρωσης, είχαν διαμορφωθεί στην Ελλάδα επαναστατικές συνθήκες. Είχαν συντελεστεί ραγδαίες αλλαγές στον ταξικό συσχετισμό δυνάμεων   υπέρ της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ, παρ’ όλη την ηρωική του δράση, τη συσπείρωση γύρω του της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει την αναγκαία στρατηγική και την επαναστατική ανατροπή για τον σοσιαλισμό. Επέλεξε, με καθυστερήσεις, να βαδίσει το δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης.

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε δίκαιος, ηρωικός και μεγαλειώδης γιατί ακριβώς εξε΄φραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολουμένων στρωμάτων των πόλεων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια της την ύπαρξη.

Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Εξάλλου το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, η ταξική πάλη, το επαναστατικό εργατικό κίνημα μετατρέπει συνηθισμένους  ανθρώπους σε ασυνήθιστους, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια, μετατρέπει τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες που βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τέτοια περίπτωση είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου, ο σύντροφός μας Χρήστος Νταβαντζής. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ξεδιπλώνεται η πορεία ενός ανθρώπου που πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για τους ανθρώπους του μόχθου μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες. Ο σύντροφός μας Χρήστος, από έφηβος ενταγμένος στο Κόμμα, διαπαιδαγωγήθηκε και ανδρώθηκε στις γραμμές του, στην Εαμική Αντίσταση, στο ΔΣΕ, στην παρανομία. Εκεί διαμόρφωσε και την προσωπικότητά του.

Τον σύντροφό μας τον διακρίνει η αδιάλλακτη στάση απέναντι σε κάθε παρέκκλιση οπορτουνιστική, γι’ αυτό άλλωστε αταλάντευτα έδωσε το αγωνιστικό του παρόν και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας, υπερασπιζόμενος πάντα την επαναστατική προοπτική, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών. Άλλωστε, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες που μένουν αλύγιστοι στον αγώνα έχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους ανεξάρτητα της στελεχικής τους ιδιότητας, όπως τη συνειδητή επιλογή η προσωπική ζωή να βαδίζει αντάμα με το ΚΚΕ ό,τι κι αν γίνει, όπως κι αν έρθουν τα πράγματα.

Και σήμερα ο σύντροφός μας δίνει ακούραστα το παρόν στην Οργάνωσή μας και στο Κόμμα μας, στις μικρές αλλά και στις μεγαλύτερες μάχες που δίνουμε καθημερινά. Η στάση ζωής του αποτελεί παράδειγμα για όλους εμάς τους συντρόφους του, τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ. Η απλότητα, η σεμνότητα, η αγωνιστική του στάση, παρά τις δυσκολίες, είναι παράδειγμα για τους νεολαίους μας που τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα στην ταξική πάλη.

Σας ευχαριστώ.

Ο χαιρετισμός του Χρήστου Νταβαντζή, συγγραφέα του βιβλίου

Αγαπητές φίλοι και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του περιοδικού ΑΤΕΧΝΩΣ, το οποίο οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου μου. Ευχαριστώ το περιοδικό ΑΤΕΧΝΩΣ, επίσης τους ομιλητές συναγωνιστές Χρήστο Τσιντζιλώνη, Κώστα Μαραγκουδάκη, Νίκο Πουρναρά και τη συντρόφισσα Νομική Γλυνάτση από την Κομματική μου Οργάνωση, τον κ. Βελ. Κοσυββάκη που μας φιλοξενεί στην Αλκυονίδα.

Αν και δεν είμαι συγγραφέας θεώρησα χρέος μου να γράψω αυτό το βιβλίο, το οποίο αφιερώνω στη μνήμη των αγωνιστών και αγωνιστριών της Χώσεψης, της Ηπείρου, που είχα την τιμή να αγωνιστώ μαζί τους στην αθάνατη Εθνική Αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και γενικά όλης της Ελλάδας, που για ένα καλύτερο αύριο.

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους.