Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΚ Ιράν (Τουντέχ): Στηρίζει τις λαϊκές διαδηλώσεις, καταδικάζει κάθε ξένη επέμβαση

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της (2 Γενάρη), η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Τουντέχ (Tudeh)* του Ιράν απευθύνεται στο λαό της χώρας, παίρνοντας θέση για τις μαζικές διαδηλώσεις και τη γενικότερη αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων. Στην ανακοίνωση της, η ΚΕ του Τουντέχ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «οι συνομωσίες του καθεστώτος προκειμένου να καταστείλλει με βία και αίμα το κίνημα των διαδηλώσεων του αγανακτισμένου λαού, πρέπει να αποτραπούν μέσω του οργανωμένου αγώνα και της ενωμένης δράσης».

Ταυτόχρονα, το Τουντέχ εκφράζει την ισχυρή αντίθεση του «κάθε είδους ξένης επέμβασης στο Ιράν», υπογραμμίζοντας ότι «οι ακροδεξιές και ρατσιστικές ηγεσίες του Ντόναλντ Τραμπ, του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του εγκληματικού και αντιδραστικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, δεν είναι φίλοι του λαού του Ιράν και σίγουρα δεν κόπτονται για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην πατρίδα μας».

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΚΕ του Τουντέχ καταδικάζει τις «σκόπιμες προσπάθειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως επίσης και την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης του ιρανικού καθεστώτος, να παρερμηνεύσουν τα δημοκρατικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά του κινήματος των διαδηλώσεων στο Ιράν».

«Ο δρόμος για να σωθεί το Ιράν», αναφέρει η ΚΕ του Τουντέχ, «δεν είναι να αντικατασταθεί ένα δικτατορικό καθεστώς με ένα άλλο είδος δικτατορίας και τυραννίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Τουντέχ καλεί το λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο καθεστώς, προετοιμάζοντας απεργιακές κινητοποιήσεις που θα παραλύσουν τον κρατικό μηχανισμό.

* Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1941. Μετά την εγκαθίδρυση του ισλαμικού καθεστώτος υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, το κόμμα βίωσε σειρά διώξεων και φυλακίσεων, ενώ απαγορεύτηκε η δράση του. Σήμερα, συνεχίζει να λειτουργεί υπό καθεστώς παρανομίας, διατηρώντας γραφεία στο Βερολίνο και το Λονδίνο. Το Τουντέχ συμμετέχει στις Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. 

Πηγή: Solidnet.