Κρύο έπιασε βροχές καταιγίδες και χιόνια _σε χαμηλό υψόμετρο, σήμερα ένας κόσμος γαστρονομικός θα ανοίξει μπροστά σας! Δεν είναι υπερβολή γιατί είναι ένα πιάτο που θα σας εκπλήξει με την απλότητά του και την υπέροχη γεύση του. Είναι ένα πιάτο με ταπεινές ρίζες, σήμερα ρίχνουμε που πέφτουμε με τα μούτρα σε όλο και πιο “γκουρμέ” εκδοχές! Τα ζυμαρικά με πατάτες γεννήθηκαν από την ανάγκη για κάτι τονωτικό, συνδυάζοντας τους υδατάνθρακες των δύο συστατικών.
Για να γίνει πιο πλούσιο, προστίθεται χοιρινό prosciutto crudo (ουσιαστικά τα απομεινάρια το κόκκαλο) και _θεμελιώδες συστατικό φλούδια παρμεζάνας. Λίγα φρέσκα ντοματίνια, θα δώσουν λίγο χρώμα και άρωμα, ενώ μερικοί συμπληρώνουν ντόπιο καπνιστό τυρί (provola affumicata)!
H συμβουλή μας, γιατί μόλις σερβιριστεί θα ορμήσει όλη η κομπανία _να αποφύγετε διπλωματικές συγκρούσεις στο τραπέζι, είναι είτε να κάνετε πολλαπλάσια ποσότητα είτε να το σερβίρετε εσείς, ώστε να έχει ο καθένας τη μερίδα του.
Υλικά για 4 άτομα
- Ζυμαρικά ανάμεικτα 300_500gr
- Πατάτες 750_900 gr
- Σέλινο 150gr
- Καρότα 150gr
- Λευκά κρεμμύδια 1–2
- Xοιρινό prosciutto crudo 130gr
- Τοματοπελτέ _καλύτερα φρέσκα ντοματάκια 20_30gr
- Δεντρολίβανο 1 κλωνάρι (προαιρετικό)
- Parmigiano (κατά προτίμηση Reggiano DOP ή grana Padano) την κρούστα 1
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 2–3 κουταλιές
- Αλάτι _όσο πάρει –προσοχή να μην το κάνετε λύσσα
- Μαύρο πιπέρι _κατά βούληση
Παρασκευή
Πώς να προετοιμάσετε ζυμαρικά και πατάτες σε ναπολιτάνικο στυλ
- Ξεκινήστε καθαρίζοντας το σέλινο, το καρότο και το κρεμμύδι και στη συνέχεια ψιλοκόψτε
- Καθαρίστε και τις πατάτες κόψτε τις σε ακανόνιστα κομμάτια περίπου 2εκ.
- Καθαρίστε καλά από το κόκαλο το prosciutto crudo και ψιλοκόψτε το (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε φέτες)
- Σε αυτό το σημείο έχετε ό,τι χρειάζεστε, μετακινήστε το στο μάτι της κουζίνας. Βάζουμε μια κατσαρόλα και λίγο λάδι στη φωτιά, προσθέτουμε το prosciutto και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε ήπια φωτιά για λίγα λεπτά
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο, τέλος, μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε τις πατάτες και αφήνουμε να “δέσουν” τα αρώματα για λίγα λεπτά, σεπολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα (αποφεύγοντας έτσι να καεί ο πάτος).
- Προσθέστε το δεντρολίβανο _αν σας αρέσει και τη φλούδα του τυριού και τον πελτέ ή τα ντοματίνια και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε 600γρ ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε.
- Τέλος, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 25–30λ και να μελώσει αν χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα.
- Όταν οι πατάτες θα μαλακώσουν, μπορεί να πολτοποιήσετε ένα μέρος τους με το πίσω μέρος της ξύλινης κουτάλας και
- Ρίχνουμε μέσα τα ανάμεικτα ζυμαρικά και αμέσως προσθέτουμε άλλα ~250γρ ζεστό νερό και αφήνουμε όλα να βράσουν. Αφήστε τα να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο νερό, φροντίζοντας να έχει τη σωστή ποσότητα αλατιού.
- Στο τέλος του μαγειρέματος, όμως, να θυμάστε ότι το μείγμα πρέπει να είναι κρεμώδες και αρκετά _αλλά όχι τελείως στεγνό.
- Σερβίρουμε, γαρνίροντας με λίγο λάδι
Μπορείτε να διατηρήσετε τα ζυμαρικά και τις πατάτες μέχρι και 2 ημέρες διατηρώντας τα στο ψυγείο. Δεν συνιστάται η κατάψυξη.
Συμβουλή μας: Μία από τις πιο πλούσιες και νόστιμες εκδοχές ναπολιτάνικων ζυμαρικών και πατατών περιλαμβάνει την προσθήκη αυτού που στην Καμπανία είναι γνωστό ως provola ή καπνιστή μοτσαρέλα. Απλά κόψτε το σε κύβους και αφήστε το να λιώσει στο τέλος του μαγειρέματος, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει κορδόνι και κρεμώδες.
Παραπλήσια συνταγή (με σπαγγέτι) είναι η αλά Gennaro, μια πολύ απλή λαϊκή ναπολιτάνικη με υπέροχη γεύση! Δημιουργήθηκε _λένε για να τιμήσει τον προστάτη άγιο της πόλης San Gennaro, και έγινε διάσημη με την πάροδο του χρόνου ως το αγαπημένο πιάτο ζυμαρικών του μεγάλου Totò, του ηθοποιού, θεατρικού συγγραφέα, κωμικού, ποιητή, στιχουργού, σεναριογράφου και πολλά άλλα, που γεννήθηκε στη Νάπολη.
Όπως είναι χαρακτηριστικό της κουζίνας της Καμπανίας, είναι ένα πολύ απλό πιάτο ζυμαρικών, με υλικά που σίγουρα έχετε ήδη στο σπίτι ή είναι γρήγορα διαθέσιμα. Και όπως κάθε τι απλό, έτσι και αυτό χαρακτηρίζεται από την ομορφιά του, με μεσογειακή γεύση, γαστρονομικό αριστούργημα.