Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Pentagon Leaks: Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον ΓΓ του ΟΗΕ – Τον θεωρούν «μαλακό» απέναντι στη Μόσχα

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ θεω­ρού­σε τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ ως «πολύ πρό­θυ­μο» να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα ρωσι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, σύμ­φω­να με νέες απο­κα­λύ­ψεις από απόρ­ρη­τα έγγρα­φα που διέρ­ρευ­σαν στο δια­δί­κτυο. Τα αρχεία δεί­χνουν ότι η Ουά­σινγ­κτον παρα­κο­λου­θού­σε στε­νά τον Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες.

Αρκε­τά έγγρα­φα περι­γρά­φουν ιδιω­τι­κές επι­κοι­νω­νί­ες που αφο­ρούν τον κ. Γκου­τέ­ρες και την ανα­πλη­ρώ­τριά του, Αμί­να Μοχά­μεντ. Πρό­κει­ται για το τελευ­ταίο από μια σει­ρά απόρ­ρη­των εγγρά­φων που διέρ­ρευ­σαν και από τα οποία οι Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι προ­σπα­θούν να βρουν την άκρη του νήματος.

Τα έγγρα­φα περιέ­χουν επι­ση­μάν­σεις του κ. Γκου­τέ­ρες σχε­τι­κά με τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία και έναν αριθ­μό αφρι­κα­νών ηγε­τών. Ένα έγγρα­φο που διέρ­ρευ­σε εστιά­ζει στη συμ­φω­νία για τα σιτη­ρά της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, η οποία έγι­νε με τη μεσο­λά­βη­ση του ΟΗΕ και της Τουρ­κί­ας τον Ιού­λιο, μετά από φόβους για παγκό­σμια επι­σι­τι­στι­κή κρίση.

Υπο­δη­λώ­νει ότι ο κ. Γκου­τέ­ρες ήταν τόσο πρό­θυ­μος να δια­τη­ρή­σει τη συμ­φω­νία που δεν θα δίστα­ζε να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα της Ρωσί­ας. Οι ενέρ­γειές του τον Φεβρουά­ριο, σύμ­φω­να με την αξιο­λό­γη­ση, «υπο­νό­μευαν τις ευρύ­τε­ρες προ­σπά­θειες να κατα­στεί η Μόσχα υπεύ­θυ­νη για τις ενέρ­γειές της στην Ουκρανία».

Οι αξιω­μα­τού­χοι του ΟΗΕ ενο­χλή­θη­καν από τον υπαι­νιγ­μό ότι ο κορυ­φαί­ος διπλω­μά­της του κόσμου ήταν μαλα­κός απέ­να­ντι στη Μόσχα. Αρνού­με­νος να σχο­λιά­σει τα έγγρα­φα που διέρ­ρευ­σαν, ένας ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε ότι ο ΟΗΕ «καθο­δη­γεί­ται από την ανά­γκη να αμβλυν­θούν οι επι­πτώ­σεις του πολέ­μου στους φτω­χό­τε­ρους του κόσμου». «Αυτό σημαί­νει ότι πρέ­πει να κάνου­με ό,τι μπο­ρού­με για να μειώ­σου­με την τιμή των τρο­φί­μων», πρό­σθε­σε, «και να δια­σφα­λί­σου­με ότι τα λιπά­σμα­τα είναι προ­σβά­σι­μα στις χώρες που τα χρειά­ζο­νται περισσότερο».

Η Ρωσία έχει συχνά δια­μαρ­τυ­ρη­θεί ότι οι δικές της εξα­γω­γές σιτη­ρών και λιπα­σμά­των επη­ρε­ά­ζο­νται αρνη­τι­κά από τις διε­θνείς κυρώ­σεις και έχει απει­λή­σει του­λά­χι­στον δύο φορές να ανα­στεί­λει τη συνερ­γα­σία της με την BSGI εάν δεν αντι­με­τω­πι­στούν οι ανη­συ­χί­ες της. Τα ρωσι­κά σιτη­ρά και λιπά­σμα­τα δεν υπό­κει­νται σε διε­θνείς κυρώ­σεις, αλλά η Ρωσία λέει ότι αντι­με­τώ­πι­σε δυσκο­λί­ες. Οι αξιω­μα­τού­χοι του ΟΗΕ είναι σαφώς δυσα­ρε­στη­μέ­νοι με την ερμη­νεία που δίνει η Αμε­ρι­κή στις προ­σπά­θειες του κ. Γκου­τέ­ρες και λένε ότι ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας έχει κατα­στή­σει σαφή την αντί­θε­σή του στον πόλε­μο της Ρωσίας.

Ένα άλλο έγγρα­φο από τα μέσα Φεβρουα­ρί­ου περι­γρά­φει μια ειλι­κρι­νή συζή­τη­ση μετα­ξύ του κ. Γκου­τέ­ρες και της ανα­πλη­ρώ­τριάς του, Αμί­να Μοχά­μεντ. Σε αυτό, ο κ. Γκου­τέ­ρες εκφρά­ζει «απο­τρο­πια­σμό» για την έκκλη­ση της προ­έ­δρου της Επι­τρο­πής της ΕΕ, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, προς την Ευρώ­πη να παρά­γει περισ­σό­τε­ρα όπλα και πυρο­μα­χι­κά ως απο­τέ­λε­σμα του πολέ­μου στην Ουκρα­νία. Οι δύο τους μιλούν επί­σης για την πρό­σφα­τη σύνο­δο κορυ­φής των αφρι­κα­νών ηγε­τών. Η Αμί­να Μοχά­μεντ λέει ότι ο πρό­ε­δρος της Κένυας, William Ruto, είναι «αδί­στα­κτος» και ότι «δεν τον εμπιστεύεται».

Είναι γνω­στό ότι η Αμε­ρι­κή συγκα­τα­λέ­γε­ται σε έναν αριθ­μό εθνών που κατα­σκο­πεύ­ουν συστη­μα­τι­κά τον ΟΗΕ – αλλά όταν τα προ­ϊ­ό­ντα αυτής της κατα­σκο­πεί­ας έρχο­νται στο φως, είναι εξαι­ρε­τι­κά ενο­χλη­τι­κά και, για την κορυ­φαία διπλω­μά­τη του κόσμου, δυνη­τι­κά επιζήμια.

Ο εκπρό­σω­πος εθνι­κής ασφά­λειας των ΗΠΑ Τζον Κίρ­μπι δήλω­σε στο BBC ότι η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ προ­σπα­θεί να βρει την άκρη του νήμα­τος των διαρ­ρο­ών. «Πρό­κει­ται για μια σει­ρά επι­κίν­δυ­νων διαρ­ρο­ών. Δεν ξέρου­με ποιος είναι υπεύ­θυ­νος, δεν ξέρου­με για­τί. Και αξιο­λο­γού­με τις επι­πτώ­σεις στην εθνι­κή ασφά­λεια, και αυτή τη στιγ­μή διε­ξά­γε­ται επί­σης ποι­νι­κή έρευ­να», δήλω­σε κατά τη διάρ­κεια του ταξι­διού του προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν στο Μπέλ­φαστ την Τετάρτη.

Πηγή: ertnews.gr μέσω BBC

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο