Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε …την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

“Vinyl is Back”

23, 24, 25 Σεπτεμβρίου: τρεις μέρες με βινύλια, πικάπ, ζωντανή μουσική, εκθέσεις μουσικών οργάνων, dj sets, πλειστηριασμούς δίσκων, χορό και happenings στο «Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου». Με θέα την Αθήνα από τον 4ο όροφο και με ελεύθερη είσοδο!

Οι Ordo Rosarius Equilibrio στο Modu

Οι Ordo Rosarius Equilibrio αφήνουν την έδρα τους στο Limbo της Σουηδίας για να εμφανιστούν για μια βραδιά στην Αθήνα. Οι ORE -όπως αποδίδονται εν συντομία- αποτελώντας στην ουσία το προσωπικό project του Σουηδού συνθέτη και τραγουδιστή Tomas Pettersson και της Rosie-Marie Larsen, δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2000, ενώ από το 2008 τη σύνθεση του συγκροτήματος συμπληρώνουν οι Fredrik Leijström στο μπάσο, Ronnie Bäck στην κιθάρα και Nicolas Van Meirhaeghe στα τύμπανα και τα κρουστά. Την εμφάνιση των ORE ανοίγουν οι Manos Six & the Muddy Devil, που αποτελούν το side project του Manos Six, frontman των Skull & Dawn. Στο MODU (Κολωνού 76 και Οδυσσέως 14, Πλ. Ομονοίας). Τηλ.: 6985964483. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 12-20 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙ – Εγκατάσταση Μάριου Σπηλιόπουλου

Μέχρι τις 25/9 θα διαρκέσει η έκθεση με την βιντεο-ηχητική εγκατάσταση του Μάριου Σπηλιόπουλου «Τα 700 ονόματα του Θεού» στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά, κτισμένο την περίοδο 1645-48. Η κεντρική ιδέα του έργου του Σπηλιόπουλου προέρχεται από τις 700 προσφωνήσεις προς τον Θεό, που συνέλεξε, από το σύνολο της ελληνικής γραμματολογίας, ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας, Θεόδωρος Β΄ Δούκας Λάσκαρις, το 1254. Στην πρωταρχική του μορφή, το έργο εξετέθη το 2002 στο ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεολογίες, Σύνοψις 2».

ΟΠΕΡΑ

Συναυλία «Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα» στο Θέατρο Ολύμπια  

Με δύο ιδιαίτερες συναυλίες, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στη σπονδυλωτή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γύρω από τη θεματική “Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα” στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι συναυλίες με τίτλο “Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα” θα πραγματοποιηθούν το πρωινό της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 και στις 13.00 στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61). Τηλ.: 210 3662100. Είσοδος ελεύθερη. Επίσης, την ίδια ημέρα (και λίγους μήνες πριν την επίσημη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία και διακεκριμένοι σολίστες και τραγουδιστές της ΕΛΣ, ανοίγουν την καλλιτεχνική περίοδο 2016-17, με μια μουσική γιορτή ανοιχτή σε όλους στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ώρα: 20:00.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Open day του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ανοίγει για μια μέρα, περιλαμβάνοντας πολλές ελεύθερες δράσεις για παιδιά και γονείς. Κατασκευές, αφηγήσεις παραμυθιών, εικαστικά, έξυπνα…μαθηματικά, μαγικά πειράματα, πειρατικές περιπέτειες, face painting περιμένουν τους μικρούς μας φίλους. Οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν για τα όλα τα προγράμματα που θα διεξαχθούν και αυτή τη χρονιά. Στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα). Τηλ.: 210 3250341. Είσοδος ελεύθερη.

Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Για τον μεγάλο ‘Αγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Όσα οφείλει ο Σαίξπηρ στην αρχαία Ελλάδα» (“What Shakespeare owes to ancient Greece”) από τον Καθηγητή του Trinity College του Cambridge Adrian Poole. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με τίτλο «Για πάντα και … μία νύχτα» από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τα σονέτα και τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφόρος Bασ. Σοφίας 22). Τηλ.: 210 7232178, 210 7211027. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.